Skjønnhet

Ikke lenger grå mus

Men hva om man er en skjønnhet uten selvtillit? Eksperten kommenterer.

Ikke lenger grå mus
Publisert
Sist oppdatert
Spørsmål: Jeg er 26 år gammel og har nettopp flyttet til en stor by etter å ha bodd hele livet på et lite sted. Jeg har drømt om å flytte i årevis, og endelig har jeg fått gjort det! Det er så deilig å være et annet sted og på en måte være en helt annen.

Alt har blitt annerledes og bedre her. En av de store forskjellene er at jeg var vant til å være en «grå mus» som ingen så to ganger på. For å være helt ærlig så var jeg ikke så veldig søt og pen da jeg var liten. Jeg merket til og med selv at folk ikke sa at jeg var søt sånn som de sa til andre barn. Jeg var litt stor og klumpete, og hadde kommunegrått hår etter mora mi. Men jeg var flink i sport og hevdet meg bra der. Hadde aldri noe problem med å få venner.

Det verste var egentlig i tenåra. Jeg ble aldri populær og var mye veggpryd. Jeg var en sånn jente som guttene blir venner med, men ikke kjærester. Det gikk ut over selvtilliten!
 • 9 tips for blyge jenter

 • Men her jeg bor nå merker jeg plutselig at jeg får respons. Jeg merker at menn ser på meg, både på jobben og på gata. Jeg har blitt invitert ut mer på et halvt år nå enn i hele ungdomstida.
  Jeg har en mistanke om at jeg var litt sånn «late bloomer» som ble penere som voksen enn som barn. Hjemme tror jeg ikke guttene så det. Jeg var vedtatt grå mus, så de fortsatte å se på meg som det selv om jeg ble penere etter hvert.

 • Ta testen: Er du tøff nok?

 • Ta testen: Er du en sosial vinner?

 • Problemet mitt nå er kanskje et luksusproblem? Problemet er at jeg merker at den dårlige selvtilliten henger i fortsatt. Jeg føler meg keitet og dum når jeg får oppmerksomhet. Det har hendt flere ganger at jeg ikke har skjønt at menn er interessert, venninnen min forteller meg det etterpå, men jeg så det ikke selv!

  Jeg klarer ikke å svare og ta imot komplimenter, men blir heller unnvikende og virker sikkert rar. Jeg er jo ikke en grå mus lenger, men det virker som om jeg tror at jeg er det, hvis du skjønner?? Luksusproblem eller ikke, det er ille nok for meg. Hva kan jeg gjøre for å overbevise meg selv om at jeg ikke er den samme jenta lenger?
  Amazing Gray

  Svar: For meg høres det ut som om du egentlig er fullt klar over at du er tiltrekkende, men at du mangler de sosiale ferdighetene til å takle oppmerksomheten du får fra menn. Jenter som er søte helt fra de er små, eller som blir det i ungdomsskoleårene, lærer seg fort å takle alt det innebærer.
  De lærer seg å lese sosiale koder og forstå hva som er flørting og hva som ikke er det. Og de lærer seg å oppføre seg slik at menn skjønner om de er tilnærmelige eller ikke.
 • Slik blir du utadvendt

 • Jeg har hatt mange mannlige klienter og fått brev fra menn som synes pene damer er kjølige, avvisende og overlegne. Sannsynligvis har de møtt kvinner som er vant til at menn blir opptatt av dem, og som har lagt seg til en oppførsel og et ansiktsuttrykk som skal holde dem unna. For de veldig pene kan dette være en helt nødvendig sosial kompetanse!

  For deg blir det en utfordring å lære å lese det sosiale spillet i voksen alder. Du må lære deg å virke åpen eller lukket, alt etter hva du selv vil. Dette er ikke så lett! Det beste er rett og slett å øve i praksis.

  Flørting og dating er gode måter å lære spillet på. Legg merke til hvordan menn reagerer på det du sier og gjør. Prøv å ikke ta hver eneste date så høytidelig. Selv og du går ut med noen trenger du ikke å seriøst vurdere om dere skal leve sammen resten av livet. Du kan tillate deg å bruke noen dater til å øve på selve datingen.
  Selvtilliten kommer etter hvert når du blir flinkere i spillet.

  Peder Kjøs
  Psykolog og samlivsekspert
  peder@kk.no

  Peder Kjøs (41) er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Wenche Hoel-Knai)
  Peder Kjøs (41) er spesialist i klinisk voksenpsykologi og driver egen praksis i Asker. Han er samlivsekspert på kk.no. Har du spørsmål om sex og kjærlighet kan du sende Peder en e-post: peder@kk.no(Foto: Wenche Hoel-Knai) Vis mer
  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer