D-vitamin

Ikke let etter D i solariet

Du burde ikke bruke solarium for å sikre D-vitamininntaket.

Hvis du tar solarium for å få din dose D-vitamin, bør du heller vurdere en fiskemiddag ekstra i uken.  Foto: All Over Press
Hvis du tar solarium for å få din dose D-vitamin, bør du heller vurdere en fiskemiddag ekstra i uken. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Den norske legeforening tilbakeviser påstander om at solarium bør brukes for å få tilstrekkelig med vitamin D, og fraråder bruk av solarier, ifølge Kreftforeningen.

- Vi mener at det er viktig å formidle til befolkningen at et solarium verken er en trygg eller optimal kilde for vitamin D, sier forskerne som står bak artikkelen.

Les også: Perfekt brunfarge - uten fare for helsa

Spis fisk!

Bruk av solarium øker risikoen for føflekkreft. For personer som er lite ute i sommersola og for folk flest i vintermånedene, er det avgjørende å få vitamin D gjennom kosten. Ved å spise fet fisk, matvarer som er tilsatt vitaminet eller å ta tran får man tilskudd av vitamin D på en sunn måte.

Vitamin D er nødvendig for god beinhelse. I noen studier er det også vist sammenheng mellom det å ha lav vitamin D-status og en rekke andre sykdommer, inkludert kreft.

Kreftrisiko

Norge er et av landene med høyest forekomst av den mest alvorlige formen for hudkreft, malignt melanom, i forhold til folketallet. Dette skyldes i hovedsak bruk av solarier og at mange nordmenn blir solbrent i korte, intense solperioder, når man først får muligheten, ifølge Kreftforeningen.

Les også: Selvbruningsguiden

Små minutter i sola

Solen er vår viktigste kilde til vitamin D, men du trenger små mengder for å få et tilstrekkelig nivå. 5 til 15 minutter soleksponering 2 til 3 ganger i uken er tilstrekkelig i sommerhalvåret. I vintermånedene bør du bruke kosten til å få tilstrekkelig nivå av vitamin D, og ikke solarium på grunn av skadene strålingen gir.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer