IKKE HA DENNE I KJØLESKAPET: De fleste grønnsaker kan oppbevares i kjøleskapet, med unntak av tomat, agurk, artiskokk, fersk ingefær, aubergine og squash. Foto: Thinkstock
IKKE HA DENNE I KJØLESKAPET: De fleste grønnsaker kan oppbevares i kjøleskapet, med unntak av tomat, agurk, artiskokk, fersk ingefær, aubergine og squash. Foto: Thinkstock Vis mer

Frukt Og Grønt

Ikke oppbevar agurken i kjøleskapet

Temperatur, luftfuktighet og lys har mye å si for hvordan frukt og grønt holder seg.

Du har sikkert hørt at du ikke bør Oppbevare tomater og bananer sammen med andre frukter og grønnsaker, eller at modne og umodne frukter ikke bør lagres sammen?

Ja, temperatur, luftfuktighet og lysforhold har faktisk veldig mye å si for hvordan frukt og grønnsaker holder seg, og riktig oppbevaring er derfor viktig for at matvarene dine skal holde seg friske og gode så lenge som mulig.

Matportalen.no (ekstern lenke) har Mattilsynet kommet med en rekke gode tips til oppbevaring og lagring av frukt og grønt, for det er nemlig slik at noen matvarer trives best i de lavere temperaturene i kjøleskapet ditt, mens andre bør ligge i fruktkurven på kjøkken benken.

LES OGSÅ: Kjøl ned løken før du kutter den opp

PÅVIRKER MATVARENE: Frukt og grønt påvirkes av temperatur, luftfuktighet og lys. Derfor lønner det seg å være litt påpasselig med hvor du oppbevarer de ulike matvarene. Foto: Thinkstock
PÅVIRKER MATVARENE: Frukt og grønt påvirkes av temperatur, luftfuktighet og lys. Derfor lønner det seg å være litt påpasselig med hvor du oppbevarer de ulike matvarene. Foto: Thinkstock Vis mer

Kjøleskapet påvirker modningsprosess

De vanligste fruktslagene vi bruker i hverdagen utvikler et saftig og aromatisk fruktkjøtt gjennom en modningsprosess. Derfor kan også enkelte fruktslag, som melon, banan, papaya og avokado, ta skade av for kald lagring (for eksempel i kjøleskapet).

Lavere temperatur nedsetter nemlig livsfunksjonene i produktene og forlenger oppbevaringstiden. Dette gjør også at modningsprosessen påvirkes, noe som kan «skade» frukt som høstes umoden, som for eksempel epler og pærer – som derfor bør lagres i romtemperatur.


Steinfrukt og bær blir derimot innhøstet når de er naturlig fullmodne, og kan derfor oppbevares i kjøleskapet uten at de blir dårlige.

Når det gjelder grønnsaker, så skal de fleste av disse matvarene ikke gjennom den såkalte modningsprosessen.

Ifølge Mattilsynet kan du derfor gjerne oppbevare disse i kjøleskapet. De eneste unntakene er tomat, agurk, artiskokk, fersk ingefær, aubergine og squash.

LES OGSÅ: Ikke legg dette øverst i kjøleskapet

Tar skade av tørr luft

Andre ting du bør være obs på når det gjelder hvor du lagrer frukt og grønt, er luftfuktigheten og lysforhold.

Svært mange matvarer (med unntak av løkvekster) tar nemlig skade av tørr luft, og dette gjelder spesielt for røtter (gulrøtter, sellerirot, persillerot) og bladgrønnsaker med stor fordampningsoverflate.

Ifølge Mattilsynet bør slike matvarer oppbevares i egnet emballasje som holder på fuktigheten, ellers vil de bli fortere dårlige.

Frukt og grønt bør heller ikke utsettes for mye dagslys eller kunstig lys, og dette gjelder særlig for poteter, gulrøtter, bleket asparges og sikori, som vil få en bitter smak ved lyspåvirking.

Med andre ord – hold disse matvarene unna vinduene dine!

LES OGSÅ: Derfor bør du koke gulroten

Hold disse adskilt

Sist men ikke minst gjelder dette med avstand, som vi nevnte helt øverst i saken.

Frukt som modnes etter at du har kjøpt de, som tomat og eple, produserer stoffet etylen, og bør ikke oppbevares sammen med andre frukter og grønnsaker.

Det samme gjelder også for modne og umodne frukter og grønnsaker.

LES OGSÅ: Faste grønnsaker holder seg lenger

Disse fruktene/grønnsakene bør oppbevares i romtemperatur:
 • Epler
 • Pærer
 • Melon
 • Banan
 • Papaya
 • Avocado
 • Tomat
 • Agurk
 • Artiskokk
 • Fersk ingefær
 • Aubergin
 • Squash

  Disse fruktene/grønnsakene bør oppbevares i i kjøleskapet:
 • Steinfrukt
 • Bær
 • De aller fleste grønnsaker

  LES OGSÅ: Ikke gjør dette med middagsrestene

  Denne artikkelen har tidligere vært publisert på KK.no, men har blitt funnet frem for å glede nye lesere.

 • Sjekk KKs store årshoroskop!