Du har sikkert hørt at du ikke bør Oppbevare tomater og bananer sammen med andre frukter og grønnsaker, eller at modne og umodne frukter ikke bør lagres sammen?Ja, temperatur, luftfuktighet og lysforhold har faktisk veldig mye å si for hvordan frukt og grønnsaker holder seg, og riktig oppbevaring er derfor viktig for at matvarene dine skal holde seg friske og gode så lenge som mulig. På Matportalen.no (ekstern lenke) har Mattilsynet kommet med en rekke gode tips til oppbevaring og lagring av frukt og grønt, for det er nemlig slik at noen matvarer trives best i de lavere temperaturene i kjøleskapet ditt, mens andre bør ligge i fruktkurven på kjøkken benken. LES OGSÅ: Kjøl ned løken før du kutter den oppEpler Pærer Melon Banan Papaya Avocado Tomat Agurk Artiskokk Fersk ingefær Aubergin SquashDisse fruktene/grønnsakene bør oppbevares i i kjøleskapet: Steinfrukt Bær De aller fleste grønnsakerLES OGSÅ: Ikke gjør dette med middagsresteneDenne artikkelen har tidligere vært publisert på KK.no, men har blitt funnet frem for å glede nye lesere.
Kjøleskapet påvirker modningsprosess
De vanligste fruktslagene vi bruker i hverdagen utvikler et saftig og aromatisk fruktkjøtt gjennom en modningsprosess. Derfor kan også enkelte fruktslag, som melon, banan, papaya og avokado, ta skade av for kald lagring (for eksempel i kjøleskapet). Lavere temperatur nedsetter nemlig livsfunksjonene i produktene og forlenger oppbevaringstiden. Dette gjør også at modningsprosessen påvirkes, noe som kan «skade» frukt som høstes umoden, som for eksempel epler og pærer – som derfor bør lagres i romtemperatur. Steinfrukt og bær blir derimot innhøstet når de er naturlig fullmodne, og kan derfor oppbevares i kjøleskapet uten at de blir dårlige. Når det gjelder grønnsaker, så skal de fleste av disse matvarene ikke gjennom den såkalte modningsprosessen. Ifølge Mattilsynet kan du derfor gjerne oppbevare disse i kjøleskapet. De eneste unntakene er tomat, agurk, artiskokk, fersk ingefær, aubergine og squash. LES OGSÅ: Ikke legg dette øverst i kjøleskapetTar skade av tørr luft
Andre ting du bør være obs på når det gjelder hvor du lagrer frukt og grønt, er luftfuktigheten og lysforhold. Svært mange matvarer (med unntak av løkvekster) tar nemlig skade av tørr luft, og dette gjelder spesielt for røtter (gulrøtter, sellerirot, persillerot) og bladgrønnsaker med stor fordampningsoverflate. Ifølge Mattilsynet bør slike matvarer oppbevares i egnet emballasje som holder på fuktigheten, ellers vil de bli fortere dårlige. Frukt og grønt bør heller ikke utsettes for mye dagslys eller kunstig lys, og dette gjelder særlig for poteter, gulrøtter, bleket asparges og sikori, som vil få en bitter smak ved lyspåvirking. Med andre ord – hold disse matvarene unna vinduene dine!LES OGSÅ: Derfor bør du koke gulrotenHold disse adskilt
Sist men ikke minst gjelder dette med avstand, som vi nevnte helt øverst i saken. Frukt som modnes etter at du har kjøpt de, som tomat og eple, produserer stoffet etylen, og bør ikke oppbevares sammen med andre frukter og grønnsaker. Det samme gjelder også for modne og umodne frukter og grønnsaker. LES OGSÅ: Faste grønnsaker holder seg lengerDisse fruktene/grønnsakene bør oppbevares i romtemperatur:Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger