Brød

Ikke oppbevar brødet slik

Det kan faktisk være helseskadelig.

HELSESKADELIG: - Bæreposer er laget for at du skal frakte matvarene fra butikken og hjem, og er ikke egnet for oppbevaring fordi de kan inneholde farlige stoffer, understreker Lise Andersen, rådgiver i Forbrukerrådet.  Foto: Per Ervland
HELSESKADELIG: - Bæreposer er laget for at du skal frakte matvarene fra butikken og hjem, og er ikke egnet for oppbevaring fordi de kan inneholde farlige stoffer, understreker Lise Andersen, rådgiver i Forbrukerrådet. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du kommer hjem fra butikken, drar opp det nykjøpte brødet, tar deg en skive, pakker ned brødet i en bærepose og legger det i brødskuffen.

Høres kjent ut?

Mange av oss oppbevarer brødet vårt i bæreposer fra butikken, både fordi det er enkelt og fordi vi tror brødet holder seg bedre og lengre.

Det de fleste imidlertid ikke er klar over, er at det kan være helseskadelig å pakke brødet inn i en av plastposene du har liggende eller tatt med deg hjem fra dagligvaren.

LES OGSÅ: Slik bør du pakke handleposene dine

Ikke egnet for oppbevaring

- Bæreposer er laget for at du skal frakte matvarene fra butikken og hjem, og er ikke egnet for oppbevaring fordi de kan inneholde farlige stoffer, har Lise Andersen, rådgiver i Forbrukerrådet, tidligere uttalt til KK.no.

Ifølge Mattilsynet bør brødet egentlig oppbevares i en emballasje som er laget for å ha direkte kontakt med næringsmiddel, står det på Matportalen.no (ekstern lenke).

Handleposene vi får i dagligvarebutikkene er ikke laget for å være i direkte kontakt med mat. Mange platposeleverandører lager også handleposer i resirkulert materiale, og selv om dette er langt bedre for miljøet, kan disse gi fra seg uheldige fremmedstoffer til maten.

I tillegg vil det å oppbevare brødet i plastposer faktisk kunne føre til at den gode og sprø skorpa blir fortere myk og ødelagt.

Det samme gjelder om du oppbevarer brødet i papirposen det selges i. Papirposen vil nemlig «dra ut» en del av fukten i brødet, noe som gjør at det blir fortere tørt.

LES OGSÅ: Har du riktig temperatur i kjøleskapet

Se etter glass- og gaffelsymbol

Mattilsynet anbefaler derfor å bruke andre oppbevaringsmidler, som spesialproduserte brødposer, matbokser, og lignende når du skal lagre brødet ditt.

Produktene som er ment for å ha direkte kontakt med mat har informasjon om dette på emballasjen.

Glass- og gaffelsymbol er ett av flere alternativ for merking, så du kan se etter dette i dagligvareforretningen.

Dersom det står «for næringsmiddel» eller «for mat» oppfyller det også regelverket på dette punket.

Noen butikkjeder merker også handleposene sine med at de ikke er egnet som matemballasje.

LES OGSÅ: Slik leser du innholdsfortegnelsen

Slik holder brødet seg best

Bakerier og brødprodusenter vil som regel anbefale deg å spise brødet du har kjøpt før den oppgitte «best før»-datoen, for da er brødet aller best og ferskest.

For at brødet skal holde seg lengst mulig og ikke bli tørt bør du også oppbevare det i en brødpose eller brødboks i romtemperatur.

Unngå å oppbevare brød i kjøleskap. Brød tørker nemlig lett ved temperaturer mellom fire og sju grader, og vil ikke holde seg mykt og saftig like lenge.

Hvis du også er lei av å bruke det nyinnkjøpte eller nybakte brødet til fuglemat eller krutonger, kan du bruke følgende gamle råd fra Gorenje.no (ekstern lenke): Oppbevar brødet i en brødpose med en rå, skrellet potet. Poteten tilsetter nødvendig fuktighet, som får brødet til å holde seg friskere lenger.

Vil du oppbevare brød over en lengre tid er dypfrysing den beste oppbevaringsmåten.

Dersom brødet har sprø eller tykk skorpe vil ofte skorpen løsne når brødet tines opp igjen. Det kan hjelpe å skjære skalkene av brødet, skjære brødet i skiver eller fukte skorpen før man fryser det. Brød bakt med melk og sukker egner seg best til å fryse.

LES OGSÅ: Ikke kast de gamle skivene

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer