Parfyme

Ikke oppbevar parfymen din her

Har du den på badet eller i kjøleskapet kan det føre til at kvaliteten og duften forringes.

PÅ BADET: Unngå å ha parfymen din på et varmt bad eller i et kaldt kjøleskap. Det kan nemlig bidra til å forringe duften.  Foto: Getty Images/iStockphoto
PÅ BADET: Unngå å ha parfymen din på et varmt bad eller i et kaldt kjøleskap. Det kan nemlig bidra til å forringe duften. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Du har helt sikkert hørt at det er lurt å oppbevare favorittparfymen i kjøleskapet, fordi den lave temperaturen vil bevare kvalitet og duft?

Vel, da har du faktisk hørt feil.

Unngå bad og kjøleskap

Som KK.no tidligere har skrevet, bør parfymen hverken oppbevares i kjøleskap, eller på badet - slik svært mange av oss gjør.

Kjøleskapet er som oftest for kaldt, og hvis badet er veldig varmt (noe det gjerne blir etter at du har dusjet), eller har mye lys, vil dette kunne forringe kvaliteten på duften.

Hverken sollys, varme eller luft er bra for parfyme. Det kan nemlig bidra til både misfarging og endring av lukt. Og dette gjelder både for åpnede og uåpnede flasker.

LES OGSÅ: Derfor kan du bli dårlig av visse dufter

FINN RIKTIG DUFT: Tips til hvordan du finner riktig duft for deg, finner du lenger nede i denne saken! Foto: Getty Images/Hemera
FINN RIKTIG DUFT: Tips til hvordan du finner riktig duft for deg, finner du lenger nede i denne saken! Foto: Getty Images/Hemera Vis mer

Soverommet er best

Står parfymen i et skap på badet, vil imidlertid dette kunne gå greit, så lenge det ikke er altfor varmt.

Parfyme har det faktisk aller best i temperaturer mellom 18 og 22 grader, og soverommet er derfor det beste stedet å oppbevare denne typen produkter.

Et annet godt tips for åpnede dufter er også å beholde esken på - uansett hvor den skal stå. Dette gir nemlig en ekstra beskyttelse. Og husk alltid å skru på korken skikkelig før du setter den fra deg.

Dette, og oppbevaring på et relativt mørkt sted, vil forhindre at parfymen fordamper. Av denne grunn kan det også være lurt å se etter parfymeflasker i mørkt eller frostet glass, da de vil bevare duftene bedre.


LES OGSÅ: Her får du parfyme til taxfree-priser

Vær obs på farge- og duftendringer

I likhet med de fleste andre skjønnhetsprodukter har også parfyme en holdbarhetsdato det kan være greit å forholde seg til - uansett om du oppbevarer den på soverom eller bad.

Åpnede dufter har som regel en varighet på mellom 24 og 36 måneder, så fremt du lar de stå i temperaturer på mellom 18 og 22 grader (eventuelt litt lavere).

Et godt tegn på at parfymen kanskje bør hives i søpla, er hvis den har endret farge eller begynt å skille seg. Har parfymen din endret farge fra for eksempel lyserosa til dyprosa, bør du ta en ekstra snus på den.

Gamle parfymer vil ofte lukte litt surt og syrlig, i tillegg til at de ofte kan bli litt mørkere i fargen. Dette kommer imidlertid litt an på parfymen, så det er først og fremst lukten du vil merke det på.

Et annet godt råd, dersom du ønsker at parfymen din skal vare en stund, er at du renser pipetten i flakongen - hvis parfymen har dette.

Tørk av både kork og pipette med skikkelig rengjøringsmiddel (som alkohol), og pass på at det tørker før du setter den på igjen.

LES OGSÅ: Kjøp parfyme på ettermiddagen

Finn riktig duft

Er du lei av parfymen du ikke synes lukter like godt på deg som alle andre? Det er ikke så rart.

Det er nemlig fem vanlige feil mange av oss begår når det gjelder parfyme, og KKs tips til hvordan du unngår disse får du nedenfor:

1. Du synes at parfymen til venninnen din lukter sååå godt på henne, at du bare må ha den. Det kan gå ganske galt. I følge Karyn Khoury, Estée Lauders «nese», er parfyme på hud ren kjemi. Dufter reagerer nemlig med ph-verdien i huden din. I tillegg spiller både kroppsvarme, kroppskremer og kosthold inn. Spesielt virker hvitløk og sterk mat inn på parfymen din. DU må teste den på huden selv.

2. Du prøver for mange dufter på en gang. Hjernen til oss vanlige forbrukere kan registrere kun tre dufter på en gang. Etter å ha luktet på tre dufter må du rense nesen ved aller helt å lukte på kaffebønner. Det finnes sjeldent på Taxfree, og da kan du lukte i albuehulen din.

3. Toppnoten gir ofte en indikator på om du liker parfymen eller ei, så det er helt greit å teste dufter på papirstrimler. Men ikkekjøp parfymen på grunnlaget av en papirstrimmel. Når du finner noe du liker må du prøve den på huden. Test gjerne ut to dufter, en på hvert håndledd.

4. Du kan tenke deg selv, hvis alle ombord på flyet skal teste ut fem dufter hver, blir det et stort duftkaos inne i flyet. Det kan gi hodepine deluxe. Hold deg derfor kun til to dufter, eventuelt bare en, for at du selv skal få mest ut av det.

5. Bruk god tid når du skal finne en duft. Den første toppnoten forsvinner, og det er er det som kommer etter du skal leve med. Mange av nisjeduftene hos Gimle Parfymeri (ekstern lenke) har så «lange» toppnoter, at betjeningen helst ikke vil at du skal kjøpe parfymen med en gang, men la den virke minst en time først.

Det er noe å lære av! Prøv duften på vei ut av landet, og kjøp den når du kommer tilbake!

LES OGSÅ: Er dette verdens verste parfyme?


Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer