Vin

Ikke oppbevar vin på kjøkkenbenken

Lager du kartongvin på varme steder, blir den dårlig mye raskere.

IKKE HA DEN PÅ KJØKKENBENKEN: Kartongvin tåler varme temperaturer - som på kjøkkenet, eller i stua, dårlig, og forringes mye raskere.  Foto: All Over Press
IKKE HA DEN PÅ KJØKKENBENKEN: Kartongvin tåler varme temperaturer - som på kjøkkenet, eller i stua, dårlig, og forringes mye raskere. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vin på kartong blir stadig mer populært her til lands. Ikke bare er det (ofte) mer økonomisk, men det er også praktisk, og en slik tre liters dunk varer gjerne litt lenger enn en flaske.

Som regel har vi hvitvin og champagne/musserende stående i kjøleskapet, da denne vinen er best når den er kald. Rødvin derimot, er det mange av oss som har stående på kjøkkenbenken, eller et sted i stua, slik at den holder romtemperatur og er lett tilgjengelig i forbindelse med helgkosen.

Det å ha rødvinskartongen (eller flasken for den saks skyld) stående på kjøkkenbenken, eller andre steder hvor det er relativt varmt, er imidlertid ikke særlig gunstig for innholdet.

LES OGSÅ: Vin er bra for beinbygningen

Unngå varme oppbevaringssteder

En ny studie, publisert i Journal of Agricultural and Food Chemistry, har vist at såkalt kartongvin, eller bag-in-box-vin, forringes (blir dårlig) mye raskere når den oppbevares i varmere temperaturer, skriver forskningsnettstedet Sciencedaily.com.

I tillegg til vond smak, vil også aromaen og fargen på vinen (gjelder også for hvitvin på kartong - hvis den blir oppbevart feil) bli påvirket i negativ grad.

Ifølge Helene Hopfer, som ledet studien, skjer dette fordi komponentene i vinen reagerer med oksygennivået i luften. Dette påvirker igjen smak, farge og duften på vinen, og forringelsesprosessen går enda raskere jo varmere det er der vinen står.

LES OGSÅ: Hold deg til tre glass i uken

HA I KOTT: Vinmonopolet anbefaler deg å lagre vinen din i et kott, eller i et skap på soverommet, dersom du ikke har egen vinkjeller eller vinskap.  Foto: All Over Press
HA I KOTT: Vinmonopolet anbefaler deg å lagre vinen din i et kott, eller i et skap på soverommet, dersom du ikke har egen vinkjeller eller vinskap. Foto: All Over Press Vis mer

Den optimale temperaturen


Hopfer og kollegene hennes gjennomførte en kjemisk analyse i samarbeid med en rekke vineksperter. Målet var å se hvordan ulike oppbevarings/lagringsforhold påvirket en California Chardonnay, som kom i ulik emballasje (flaske med skrukork/trekork/plastkork, samt vin på kartong).

Vinen skulle lagres i tre måneder i ulik emballasje, og resultatene viste at lagringstemperatur faktisk hadde størst innvirkning på kvaliteten til vinen - uavhengig av emballasje.

Kartongvin som ble oppbevart/lagret i temperatur på mellom 20 og 40 grader, ble imidlertid dårlig mye raskere enn flaskevin.

Ifølge Hopfer viste undersøkelsen at den absolutt beste lagrings/oppbevaringstemperaturen for vinen - uavhengig av om den var på flaske eller i kartong, var rundt ti grader.

LES OGSÅ: Den perfekte erstatningen for vin

Et skap på soverommet

Dette passer også godt overens med Vinmonopolets anbefalinger for lagring og oppbevaring av vin. Har du ikke en egen vinkjeller, eller et vinskap, råder de deg nemlig til å lagre vinen din i et kott, eller et skap på soverommet.

Vinmonopolet skiller selvsagt mellom vanlig oppbevaring og «lagring» av vin. «Lagring» skal forbedre vinen gjennom modning, mens oppbevaring kun skal bevare kvaliteten i vinen i tiden mellom innkjøp og drikking, skriver de på sine nettsider.

De fleste viner som blir laget i dag, er drikkeklare når du kjøper de, og blir ikke spesielt mye bedre av lagring. Men dersom du oppbevarer/lagrer de på et mørkt og svalt sted, kan de fint holde seg et par år.

Hvitvin og champagne er imidlertid litt mer sensitive enn rødvin, og vin på flaske holder seg lenger enn papp/kartongvin (bag-in-box), som helst bør drikkes innen seks uker etter åpning.

Det absolutt beste er å lagre vin et sted med jevn temperatur, gjerne mellom seks og 18 grader, og helst et mørkt, svalt sted. Vinen utvikler seg raskere ved høy temperatur enn lav.

Mer info om lagring/oppbevaring av vin finner du på Vinmonopolets nettsider!

LES OGSÅ: Hvor mye alkohol drikker du, egentlig?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer