Helse & Livsstil

Ikke overse disse symptomene

Det er ingen skam å oppsøke lege.

Ikke overse alle smertene du opplever, det er ikke alltid det ikke er noe. Foto: All Over Press
Ikke overse alle smertene du opplever, det er ikke alltid det ikke er noe. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hender det du opplever noen form for smerter? Et lite stikk i magen eller kanskje skulderen er litt vond om dagen? Dette er ikke unormalt, og spesielt ikke ettersom man blir eldre. Men det er de mer alvorlige smertene du ikke skal overse. Derfor burde du kanskje vite litt om hvilke symptomer du bør være obs på. Her er noen av dem.

Dr. Mehmet Oz i Health.com, kanskje bedre kjent fra Oprah, skriver i en artikkel for Health.com at han har sett pasienter som har kommet inn på sykehuset mens de har opplevd et stort hjerteinfarkt. Pasienten hadde opplevd mange av symptomene til hjerteinfarkt i ukene før hun oppsøkte sykehuset, men hadde feid smertene bort.

Hverdagslige smerter er en del av livet, men for få oppsøker lege hvis de opplever smerter som kan være symptomer til noe mer alvorlig. En studie gjort av NTNU i Trondheim viser blant annet at bare en av fire menn og hver tredje kvinne oppsøker lege ved symptomer på hjerteinfarkt, skriver NRK.no

Her er symptomene

Brystsmerter: Hvis du har en intens smerte som stråler opp mot brystet og kjeven, ned mot magen eller ut i armene kan dette være symptomer på et hjerteinfarkt. Andre symptomer er at det kjennes ut som noe presser hardt mot brystet ditt. Dette kan skyldes at en blodåre i hjertet ditt har gått tett på grunn av en blodpropp, skriver Lommelegen.no

Hva gjør du?: Hvis du opplever slike smerter må du med en gang ringe ambulanse. Du kan også ta en god dose aspirin eller dispril mens du venter, hvis du er i stand til det. Når du da ankommer sykehuset vil de utføre en EKG for å bekrefte eller avkrefte om du har/har hatt et hjerteinfarkt.

Les også: Det mange kvinner ikke vet

Ryggsmerter: Smerter som sitter nederst i ryggen og som også kan føles som nummenhet kan være et tegn på proplaps. Smertene har en tendens til å stråle inn i beinet. Dette kommer av at en av putene som ligger mellom ryggvirvlene våre har sklidd ut og presser på en av de mange nervene som ligger rundt, skriver lege Roar Pedersen på Lommelegen.no

Hva gjør du?: Ved en undersøkelse hos en lege kan han fastslå om du har hatt en skiveutglidning eller ikke. Hvis dette er tilfellet kan det behandles ved hjelp av smertestillende midler eller styrkende øvelser, som hjelper for mer enn 90 prosent av de som lider av dette. Hvis dette ikke skulle fungere er det mulig å operere bort skiven for å unngå større smerter.

Les også: Ikke gå i treningsfellen

Tretthet: Er du ofte trett og sliten, mye dehydrert eller det hender det at du har stikkende smerter i beina, så kan dette komme av at du har nerveskader i beina som følge av diabetes.

Hva gjør du?: En rask blodprøve hos en lege kan gi deg en diagnose. Hvis du har sykdommen har du behov for god opplæring til å legge om kostholdet og til å bruke insulinsprøyter. Dersom du har nyoppdaget diabetes, har du en lovfestet rett til opplæring, skriver Lommelegen.no.


Ta en test om diabetes her

Kraftig hodepine: Hvis du sliter med veldig sterk hodepine til vanlig, og i tillegg opplever de sterkeste hodesmertene du kan forestille deg, kan det komme av en hjerneblødning. Det skyldes at en blodåre i hjernen din har sprukket og blod siver ut i hjernemassen. Hjerneblødning utgjør omtrent 10 prosent av slagtilfellene, ifølge Lommelegen.no.

Hva gjør du?: Hvis dette skulle skje bør du oppsøke sykehus med en gang, slik at de ved hjelp av en CT kan undersøke hjernen din og eventuelt drenere den for overflødig væske og reparere åren, så ikke hjernecellene dine blir skadet, skriver Dr. Oz.

Les også: Disse testene bør alle kvinner ta

Bensmerter kombinert med rødhet og varme: Det kan være fristende å feie det bort som en krampe i foten, men hvis du opplever at foten blir blek eller blålig og i tillegg hovner opp, kan det være en blodpropp i beinet. Hvis denne skulle komme seg løs kan den reise med blodårene dine og inn til hjertet.

Hva gjør du?: Kontakt lege med en gang. Hvis det viser seg at du har en blodpropp vil du bli lagt inn på sykehuset med en gang, og kirurgene vil forsøke å fjerne blodproppen ved hjelp av en operasjon, skriver Lommelegen.no

Les også: Soling reduserer faren for sykdommer

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer