Spinat

Ikke overspis rå spinat

Inneholder syre som er ugunstig i store mengder.

RÅ SPINAT: Spinat inneholder oksalsyre som kan være litt skummelt dersom du får i deg store mengder.  Foto: NTB Scanpix
RÅ SPINAT: Spinat inneholder oksalsyre som kan være litt skummelt dersom du får i deg store mengder. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Spinat er kongen blant bladgrønnsaker når det gjelder næringsinnhold, da det inneholder langt mer protein, kalsium, jern og kalium enn sine slektninger.

Det er ingen tvil om at denne bladgrønnsaken er bra for oss, men visste du at man bør være litt forsiktig med å spise rå spinat i store mengder?

LES OGSÅ: Er frosne grønnsaker er sunnere enn ferske?

Inneholder en del oksalsyre

Toril Gulbrandsen, som er prosjektleder og matkonsulent hos Opplysningskontoret for frukt og grønt, Frukt.no, forteller at dette skyldes spinatens høye innhold av oksalsyre - som også er kjent under navnet «kalk-tyven».

- Du bør være oppmerksom på at rå spinat inneholder en del oksalsyre som kan redusere kalsium- og jernopptaket i kroppen vår.

- Ved et høyt inntak kan det også irritere munn og tarmkanaler, opplyser Gulbrandsen.

100 gram et par ganger i uken

Så hvor mye rå spinat kan man egentlig spise uten at det er farlig? Gunn Helene Arsky, som er ernæringsfysiolog i Bama, forteller at det ikke er gitt noen øvre tolerabel grense for inntak av spinat fra norske myndigheters side.

- Derimot sier Mattilsynet på sine forbrukersider at fordelene ved å spise spinat overstiger eventuelle ulemper med tanke på oksalsyre.

- Så å la en porsjon spinat på 100 gram, rå eller kokt, inngå som en del av et variert frukt- og grøntinntak noen ganger i uken, er helt uproblematisk, sier hun.

BØR IKKE VARMEBEHANDLES TO GANGER: Spinat inneholder et stoff kalt nitrat som kan være litt skummelt dersom spinaten varmebehandles flere ganger. Foto: NTB Scanpix
BØR IKKE VARMEBEHANDLES TO GANGER: Spinat inneholder et stoff kalt nitrat som kan være litt skummelt dersom spinaten varmebehandles flere ganger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: 3 grønnsaker det alltid er verdt å spise

Spinat kan være kreftfremkallende ved oppvarming

I tillegg til oksalsyre, inneholder spinat også et stoff kalt nitrat som kan være litt skummelt dersom spinaten varmebehandles flere ganger.

- Nitrat i seg selv er ikke skadelig for mennesker, men i de fleste planter vil det omdannes til nitritt – og videre til nitrosaminer i kroppen vår, som er kjent for å være kreftfremkallende, forklarer Arsky.

Når spinaten blir varmet opp, vil det øke omdanningen av nitrat til nitritt i selve planten, som igjen vil føre til en økning av nitrosaminer i kroppen vår. Jo lenger varmebehandlingen pågår, desto mer nitritt vil også omdannes.

- Derfor anbefales det at du ikke varmer opp spinat og andre mørkegrønne bladgrønnsaker to ganger, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer