Ost

Ikke pakk osten inn i plast

Bør oppbevares i matpapir for å sikre holdbarheten.

IKKE I PLAST: Du bør ikke oppbevare osten din i plastfolie eller plastposer. Årsaken finner du lenger nede i saken! Foto: Thinkstock
IKKE I PLAST: Du bør ikke oppbevare osten din i plastfolie eller plastposer. Årsaken finner du lenger nede i saken! Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Noen oster kan spises rett fra kjøleskapet, som for eksempel Norvegia og Jarlsberg, mens mykere oster som Brie, Chevre og Norzola smaker best når de har stått fremme en stund, gjerne en times tid.

Oppbevarer og behandler du osten riktig, får du større glede av dens smak og karakter.

Men vet du egentlig hvordan du skal oppbevare den på best mulig måte?

LES OGSÅ: Ost kan faktisk gjøre deg fyllesyk

Bruk bakepapir

Som de aller fleste vet - bør ost oppbevares i kjøleskapet. Det er viktig at du har en god hygiene i kjøleskapet ditt for å beholde ostens smak og kvalitet når pakken er åpnet.

Kjøper du en stor ost, bør du dele den opp i flere stykker og ta ett og ett stykke ut etter behov. Da holde den seg mye bedre.

Lar du osten ligge i emballasjen? Det bør du ikke. Pakk den heller inn i matpapir og deretter i plast. Da får den tilført luft og du unngår at den blir klebrig.

Når du har pakket osten inn i bakepapir, skal du legge den i en plastboks du ikke lukker lokket helt igjen på. Alternativt legger du den i en plastpose som du lar være litt åpen.

Når osten lagres på denne måten holder den mye lenger, og eventuell amoniakk eller andre kjemikalier fordufter.

LES OGSÅ: Derfor er cottage cheese så sunt

Velg lettost

Dersom du er en av dem som står lenge ved ostedisken og funderer over hva som er sunnest av vanlig eller lettere gulost, så bør du velge det siste alternativet.

Ifølge klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør er lettproduktene bedre, dersom du er opptatt av helse og vekt.

- At lettprodukter som lettost er usunt, er rett og slett en myte, har hun tidligere sagt til KK.no.

I motsetning til lettprodukter, som for eksempel lettbrus, som er proppfull av kunstige søtningsstoffer, er vann det som står først på ingredienslisten til lettost.

- Disse produktene er som regel kun tilsatt litt ekstra vann, og så er det fjernet en del av fettet. Med andre ord får du et produkt med mer konsentrert kalsium- og proteininnhold, med litt mindre fett, forteller Sundfør.

Dersom du er opptatt av å redusere fettinnholdet i kosten din, men ønsker samtidig å opprettholde inntaket av andre sunne næringsstoffer, er altså lettere oster et supert valg.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise to skiver ost om dagen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer