De fleste tannleger anbefaler deg å vente med tannpussen i 30 minutter dersom du har spist noe med mye syre - det tærer nemlig på tannemaljen. Foto: Image Source
De fleste tannleger anbefaler deg å vente med tannpussen i 30 minutter dersom du har spist noe med mye syre - det tærer nemlig på tannemaljen. Foto: Image Source Vis mer

Tannpuss

Ikke puss tennene rett etter et måltid

Det kan faktisk føre til emaljeskader.

Publisert
Når du har spist føler du sikkert ofte for å gripe tannbørsten med en gang, for å rense opp både tenner og pust. Det virker som en god idé, ikke sant?

Det er det ikke, spesielt ikke etter å ha spist eller drukket noe med mye syre.

Ifølge FoxNews.com kan det å pusse tennene med en gang du har satt tallerkenen i oppvaskmaskina skade emaljen mer enn om du venter litt.

De fleste tannleger anbefaler deg å vente i ti minutter med å pusse tennene, og hele 30 minutter til en time dersom du har spist noe syrlig. Mange brustyper inneholder også mye syre, som kan tære på tannemaljen. Drikk vann framfor brus, og spis frukt framfor godteri, da forhindrer du emaljeskader.

Les også: Spis deg til et vakkert smil

Skyll med melk
Fordi syre løser opp emaljen på tennene, gjør det den ekstra sårbar den første halvtimen etter syreangrep. Derfor bør du vente med tannpuss rett etter frokost. Å skylle munnen før du pusser har litt effekt, helst med melk - det nøytraliserer bedre enn vann. Har du lyst på noe godt bør du heller mumse en ostebit; i likhet meg yoghurt og melk inneholder ost stoffer som er bra for tennene.

Les også: Drikk juice med sugerør!

Små, flisete tenner
Emaljeskade er ikke det samme som hull i tennene. Tannemaljen tæres rett og slett bort. Tennene blir små, flisete og iser lett. Store og dyre reparasjoner må ofte til for å bøte på skadene.

God og regelmessig tannpuss er bud nummer én for å holde smilet sunt og hvitt. Tannpuss holder tennene frie for plakk; et belegg som tiltrekker seg sukker og bakterier. Bakteriene livnærer seg på sukkeret og bryter det ned til syre, som i sin tur skader tennene. Dette gir grunnlag for hull.

Så husk: spis - vent - puss.


Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer