Bil

Ikke sett deg bak rattet hvis du føler deg dårlig

Sykdom kan redusere kjøreevnen din med 50 prosent.

DROPP BILKJØRINGEN: Det å kjøre bil når du har en kraftig forkjølelse eller influensa kan redusere kjøreegenskapene dine med 50 prosent.  Foto: Getty Images/Polka Dot RF
DROPP BILKJØRINGEN: Det å kjøre bil når du har en kraftig forkjølelse eller influensa kan redusere kjøreegenskapene dine med 50 prosent. Foto: Getty Images/Polka Dot RF Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å være skikkelig forkjølet, ha feber, eller kraftig influensa er ikke særlig behagelig, og de fleste av oss trives nok best godt plantet under dyna når vi blir slått ut av slike sykdommer.

Likevel er det de av oss som har ting de virkelig føler de få gjort, på tross av at de er syke, og for mange involverer dette bilkjøring – noe som faktisk har vist seg å kunne være livsfarlig.

LES OGSÅ: Sitter du riktig når du kjører bil?

Like ille som fyllekjøring

Forskning har nemlig vist at det å ha en kraftig forkjølelse eller influensa hemmer kjøreevnene våre betraktelig, noe so kan gjøre oss til en risiko både for oss selv, samt andre billister på veien.

Det er forskere og bileksperter fra the Common Cold Unit ved Cardiff University i Storbritannia som har sett på effektene av å kjøre bil når du er syk, og resultatene, som ble utført for bildelkjeden Halfords og forsikringsfirmaet Young Marmalade (mer info om studien finner du her – ekstern lenke), var ganske skremmende, skriver Daily Mail på sin helsenettside (ekstern lenke).

Ifølge studien viste det seg nemlig at en billists kjøreegenskaper minsket med opp mot 50 prosent, dersom han eller hun hadde et vintervirus á la kraftig forkjølelse og influensa.

50 prosent redusert kjøreegenskap vil også være resultatet dersom man drikker mer enn fire doble whiskyer.

LES OGSÅ: Drikken som hjelper mot forkjølelse

Reagerer tregere

Ifølge studien hadde personer som var syke svært treg reaksjonsevne, og plutselig bremsing forekom i langt større grad, da billistene ikke klarte å ha oversikt over hva som foregikk rundt dem.

Det å svinge ble også mye vanskeligere, og eksperter tror nå at sykdom kan ha en langt større innvirkning på dødsfall i trafikken enn man tidligere hadde regnet med.

- Du bør absolutt ikke kjøre hvis du ikke føler deg bra. Hvis du virkelig MÅ ut, så få noen andre til å kjøre deg, sier Halfords kjøreekspert Mark Dolphin:

- Andre billister bør også være oppmerksomme på personene rundt dem i trafikken. Hvis de ser noen som nyser, så bør de være forberedt på at noe muligens kan skje og øke avstanden mellom bilene.

LES OGSÅ: Ta bussen - hold deg slank

Å nyse kan være nok

Resultatene viste også at billister som var syke hadde 33 prosent større risiko for å havne utfor veien mens de kjørte.

Selv det å nyse, kan ifølge forskerne forårsake store problemer i trafikken.

- Det å nyse kan være ganske voldsomt, særlig hvis man er skikkelig forkjølet og øynene begynner å renne. En forkjølelse kan også hemme en billists humør, konsentrasjon og vurderingsevne, forklarer Steve Rounds, politimann i the Central Motorway Police Group.

LES OGSÅ: Slik lurer du forkjølelsen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer