Mat Og Hygiene

Ikke sett varme middagsrester i kjøleskapet

Det kan i verste fall gjøre deg syk.

TRYGG MAT: Varm mat som settes rett inn her, kan ødelegge maten du allerede har stående kaldt.  Foto: Getty Images/iStockphoto
TRYGG MAT: Varm mat som settes rett inn her, kan ødelegge maten du allerede har stående kaldt. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du ikke bevisst på hvordan du avkjøler og varmer opp mat, kan det fort utvikle seg bakterier som kan være farlige for deg.

Varm mat bør ikke plasseres i kjøleskap før det blitt avkjølt i romtemeratur. Hovedgrunnen til dette er at kjøleskapet har begrenset kapasitet til å kjøle ned mat.

– Plasserer du varm mat i kjøleskapet, vil temperaturen stige og kondens vil gi gode vekstmuligheter for bakterier, opplyser Mattilsynet på Matportalen.no.

Det er også viktig at kjøleskapet holder riktig temperatur, som er mellom 0 og 4 grader. En undersøkelse gjort av forskere ved forskningsinstituttet Nofima, viste at feil tempertatur i kjøleskapet er en av de vanligste tabbene vi gjør på kjøkkenet. Dette kan også føre til oppblomstring av bakterier.

LES OGSÅ: Slik bør du organisere kjøleskapet

Vær forsiktig med kjøtt, fisk og melk

For å være sikker på at bakterier ikke blomstrer opp når du avkjøler mat, bør temperaturen på maten reduseres fra 60 grader til 10 grader i løpet av to timer.

– Dette gjelder særlig sammensatte retter som gryter av kjøtt, fisk og melk, skriver Mattilsynet.

En måte å senke tempertaturen raskt på, uten å sette maten i kjøleskapet, er å putte kjelen eller fatet i kaldt vann. Når du avkjøler mat er det også viktig å huske på at middagen ikke må være pakket inn eller dekket til, overskuddsvarme må få komme ut.

LES OGSÅ: Slik øker du holdbarheten på maten

Sjekk maten nøye

Når maten er avkjølt nok til å kunne plasseres i kjøleskapet, er det lurt å putte restene i en boks med lokk. På den måten hindrer du at maten «forurenses» eller tar smak fra andre matvarer i kjøleskapet. Visste du at en annen vanlig årsak til matforgiftning er at man legger kjøtt på den øverste hylla i kjøleskapet?

– Dersom maten har stått i kjøleskapet noen dager bør du sjekke den ekstra før du skal spise den, råder tilsynet.

Misfarging, lukt, smak eller synlig vekst av mugg eller gjær er sikre tegn på at maten ikke må spises.

Når du varmer opp matrester, er det viktig å passe på at det blir skikkelig gjennomvarmt. Skal maten holdes varm før servering? Hold den rykende varm! Ellers er det lett å bli dårlig. Enkelte matrester skal du faktisk unngå å varme opp igjen i det hele tatt.

LES OGSÅ: Sjekk dette når du handler mat

GLAD I FISKEGRYTE? Da må du være ekstra forsiktig med restene. Foto: Getty Images/iStockphoto
GLAD I FISKEGRYTE? Da må du være ekstra forsiktig med restene. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer