Iphone

Ikke sitt med iPaden i fanget

Det kan føre til smerter og stivhet i nakke, skuldre og rygg, viser ny studie.

HØYERE OPP: Ifølge forskere bør du helst ikke sitte med iPad eller et annet nettbrett i fanget, da det fører til at du senker blikket og vender mye på nakken, noe som kan føre til muskelsmerter.  Foto: Getty Images/iStockphoto
HØYERE OPP: Ifølge forskere bør du helst ikke sitte med iPad eller et annet nettbrett i fanget, da det fører til at du senker blikket og vender mye på nakken, noe som kan føre til muskelsmerter. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du en av dem som nettopp har investert i et nettbrett og ikke klarer å legge det fra deg?

Ja, kanskje du til og med har blitt så oppslukt av det lekre designet og de gode funksjonsevnene at du rett og slett må ha den med deg i senga, på bussen, i lunsjrommet, eller til og med på do?

I så fall bør du virkelig lese dette.

Ikke sitt med nettbrett i fanget

Ny forskning viser nemlig at bruk av nettbrett, som for eksempel en iPad eller Samsung Galaxy Tab, kan være skadelig for helsen din – og da mest av alt musklene, skriver forskningsnettstedet Alphagalileo.org (ekstern lenke).

Det er forskere fra Harvard School of Public Health, dataselskapet Microsoft samt Brigham and Women’s Hospital, som har sett nærmere på bruken av nettbrett og effekten på nakke/rygg/skulder-muskulatur.

Resultatene viste blant annet at det å ha et nettbrett sittende på fanget mens du bruker det kan føre til verkende skuldre, nakke og rygg.

LES OGSÅ: Så nærme PC-en bør du faktisk sitte

Flekser nakken mer

Ifølge forskerne har nettbrettene eksplodert i popularitet det siste året – og dette før det har blitt utformet noen retningslinjer i forhold til «optimal bruk», samt «komfort og velvære».

Ifølge forskningsleder dr. Jack Dennerlein fra Harvard viste studien deres at det å plassere nettbrettet høyere var bedre for nakken og forbedret sittestilling. I tillegg viste resultatene at personer har en tendens til å flekse nakken mer når man bruker nettbrett sammenlignet med vanlige PC-er på en pult.

- Det ser ut til at feil bruk av nettbrettene kan føre til en utvikling av nakke - og skuldersmerter, forklarer Dennerlein.

LES OGSÅ: Derfor har vi dårligere søvnvaner nå

PÅ BORD: Ifølge forskerne er det best å ha nettbrettet stående på et bord, slik at synsvinkelen ikke blir dratt altfor langt ned.  Foto: Getty Images/iStockphoto
PÅ BORD: Ifølge forskerne er det best å ha nettbrettet stående på et bord, slik at synsvinkelen ikke blir dratt altfor langt ned. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Testet iPad og Motorola Xoom

For å teste denne teorien spurte forskningsteamet 15 erfarne nettbrettbrukere til å fullføre en rekke simulerte tester med to ulike nettbrett – en Apple iPad2, samt en Motorola Xoom.

Begge nettbrettene kom med et deksel som kunne løfte nettbrettet høyere opp, samt tilte/vinkle skjermen.

Apples Smart Cover lar brukeren tilte nettbrettet 150 og 730 grader, mens Motorolas Portfolio Case lar brukeren tilte nettbrettet 450 og 630 grader.


Fire ulike konfigurasjoner ble testet: fang/hånd – hvor nettbrettet ble plassert i fanget til brukeren, fang/deksel – hvor nettbrettet ble plassert på fanget stående i dekselet med lav vinkelgrad, bord/deksel – hvor nettbrettet var plassert på bordet stående i dekselet med lav vinkelgrad, samt bord/film – hvor nettbrettet ble plassert stående på et bord i dekselet med høy/skrå vinkelgrad.

I eksperimentet skulle brukerne gjennomføre flere enkle oppgaver, som å surfe på nettet, lese, spille spill, lese epost, samt se video.

Hode/nakke-positurer, synsvinkel og avstand ble målt ved bruk av et tredimensjonalt bevegelsesanalyse-system.

LES OGSÅ: Havner du i denne iPhone-fella?

Bør stå høyere

Ifølge resultatene, som er publisert i tidsskriftet Work: A Journal of Prevention, Assessment, and Rehabilitation (mer info om studien finner du her – ekstern lenke) viste det seg at alle stillingene, bortsett fra bord/film-stillingen, førte til problemer med skuldre og nakke.

Bord/film-stillingen, hvor nettbrettet ble plassert stående på et bord i dekselet med høy/skrå vinkelgrad, var den stillingen hvor kroppen var mest nøytral.

Ifølge forskerne tyder dette på at det er best å ha nettbrettet på et litt høyere bord for å unngå at blikket senkes, samt bruke et deksel hvor man kan endre vinkelen på brettet

- Flere studier må bli gjennomført for å se nærmere på dette, men resultatene våre kan være nyttige når man skal oppdatere de ergonimiske retningslinjer for bruk av datamaskin, samt når man skal utvikle retningslinjer for nettbrett. Dette er viktig å få gjennomført raskt, da stadig flere selskaper og deres ansatte har begynt å bruke nettbrett i forbindelse med jobb, sier dr. Dennerlein.

LES OGSÅ: KK.no lanserer app for iPhone

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer