Unge kvinner tror at det å kutte frokosten skal hjelpe dem med å holde vekten nede. Dette stemmer ikke, ifølge en amerikansk studie.Den viktige frokosten Snacks med god samvittighet 7 middager under 500 kalorier Spis deg til en god natts søvn Den store påleggsguiden Jeanette Roedes favorittfrokost Spis variert, hva betyr det? Hvilke matvarer inneholder hva? Grønt er skjønt Guide til sunnere godteri Slik holder du deg slank Tren på å drikke
Slank med mat
Universitet i Minnesota satte 2000 tenåringer og deres frokostvaner under lupen. Og resultatet talte for seg: de som droppet frokosten veide 2,5 kilo mer. Og det til tross for at de som spiste frokost fikk i seg flere kalorier i løpet av en dag.- Ikke hopp over frokosten, råder ernæringsfysiolog Kirsti Bjerkan ungdommer i NRK-programmet PULS. Hvor oppsiktsvekkende det enn høres ut, så viste nemlig studien at de som spiste flest kalorier gjorde mer for å forbrenne disse.- Og det kan skyldes at de som spiste frokost ikke følte seg så sløve, sier forskningsleder Mark Pereira til BBC.Perfekt med fullkorn
Av de som var med i studien, var det spesielt unge kvinner som hoppet over morgenmåltidet.- De lar være å spise frokost fordi de bekymrer seg for vekten. Men det er ironisk at det er de som ikke bekymrer seg for dette, som klarer å holdet vekten nede, sier forskeren videre til BBC.Det skal være sunnest å spise fullkorn til frokost, men noe mat er bedre enn ingen mat. - Det er sunnest å spise grove korn til frokost, men mye tyder på at det tross alt er bedre å spise nesten hva som helst - enn ingenting, sier Pereira.Sunn start
Når du står opp om morgenen etter mange timer uten mat og drikke, er blodsukkeretlavt og kroppen har et underskudd på væske. Hvis du ikke tilfører kroppen mat da, fortsetter den fastende tilstanden, og forbrenningen går inn i en hviletilstand. Du blir mindre opplagt, får lett hodepine og vekten øker lettere. - Det første du bør gjøre hvis du vil ned i vekt er å få orden på måltidene, begynne å spise frokost og spise mindre om kvelden, sier ernæringsfysiolog Ingrid Ellingsen ved Ullevål sykehus. Også KKs kostholdsekspert Jeanette Roede er opptatt av måltidsrytmen.– Når det går for lenge mellom måltidene, jobber ikke kroppen optimalt. Noen merker det på humøret, andre får hodepine. Kroppen fungerer som en vedovn. Du må fyre skikkelig opp om morgenen. Skal du holde jevn varme, må du legge på ved jevnlig uten å sprengfyre, kanskje hver tredje–fjerde time. Om kvelden er det ikke så smart å sprengfyre når du likevel skal legge deg og ikke trenger den ekstra energien. Er du blant dem som ikke orker tanken på mat om morgenen, kan det skyldes at du spiser for mye om kvelden.LES OGSÅ:Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger