Tenner

Ikke skyll munnen etter tannpussen

Da fjerner du nemlig fluoren og mye av poenget blir borte.

DROPP Å SKYLLE MUNNEN: Skyller du munnen etter at du har pusset tennene, så forsvinner mye av fluoren. Foto: Thinkstock
DROPP Å SKYLLE MUNNEN: Skyller du munnen etter at du har pusset tennene, så forsvinner mye av fluoren. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er mye som kan bidra til å ødelegge tennene dine. Er du av typen som står opp for å ta en liten matbit etter du har pusset tennene for kvelden, kan du risikere å miste tennene dine.

Rødvin kan også by på trøbbel. Ikke bare gir den deg blå-lilla tenner, men det kan også skade tannemaljen din. Hvitvin er heller ikke noe bedre alternativ siden begge kan løse opp tannemaljen og lage flekker på tennene.

Man skulle ikke tro at noe så simpelt som å pusse tenne kunne gå feil, men det kan det faktisk. Du skal ikke pusse for hardt og helst skal du <pusse før frokost. Men var du klar over at du ikke skal skylle munnen etter tannpussen?

LES OGSÅ: Blir tennene helt rene av tannpussen

Fluoren forsvinner

- Når du skylder munnen etter tannpussen forsvinner nesten all fluoren som ellers ville blitt liggende i munnhulen, og det gjør at mye av funksjonen til tannkremen blir borte, har fagleder for Colosseumklinikken i Norge, Christian Helgesen, tidligere uttalt til KK.no.

Istedenfor å skylle hele munnen etter du har pusset tenner anbefaler han heller at du bare skyller tungespissen. Kanskje du også blir kvitt hvitløksånden fra i går?

- Årsaken til at mange skyller munnen kommer av at tannkrem smaker ganske sterkt som kjennes godt på tungen. Hvis du da skyller bare tungespissen, blir du kvitt mye av den sterke smaken, men mye av fluoren er igjen i munnhulen, sier tannlegen.

LES OGSÅ: Ikke puss tennene rett etter et måltid

Spesielt viktig om natten

Fluoren i tannkremen har som funksjon å bli innbakt i emaljen, slik at tennene er mer motstandsdyktig mot syreangrep senere. Men hvis fluoren blir skylt bort med en gang, får den ikke samme funksjon.

- Dette er spesielt viktig når du skal pusse tennene før du legger deg. Når du sover produserer du mindre spytt og du svelger skjeldent. Det gjør at fluoren forblir i munnhulen og kan virke på tennen over lengre tid. Skyll derfor ikke munnen etter at du har pusset tennene på kvelden, sier Helgesen.

Han understreker også at det samme gjelder for fluorskyll, og at hvis du skylder hele munnen etterpå har fluor bare fått virke i det éne minuttet du hadde det i munnen.

LES OGSÅ: Dropp antibakteriell munnskyll

Pass på tennene dine

Tannlege Kaare Mathiesen har, i en tidligere sak på Lommelegen.no, fortalt at det viktigste du kan gjøre for tennene dine er å pusse dem.

- Puss tennene dine regelmessig. Det er det mest elementære du kan gjøre for tannhelsen din. I tillegg til tannpuss ser vi også at tilskudd av fluor i form av tabletter eller skyllevann har hatt en stor betydning for tannhelsen. Du får også en stor gevinst av å bruke tanntråd, og her er det mange som slurver, forteller Mathiesen.

Slurvingen kan føre til mer alvorlige problemer som betennelse i tannfestet som igjen kan gjør at tannhalsene blir synlige.

For at du skal ta best mulig vare på tennene dine bør du følge disse tipsene:

 • Puss tennene minst to ganger daglig.
 • Bruk tanntråd eller andre hjelpemidler mellom tennene hver dag.
 • Bruk munnskyll etter tannpussen.
 • Gå jevnlig til tannlegen/tannpleier for sjekk og grundig rens av tennene.
 • Ikke skyll munnen etter tannpussen. Skyll eventuelt tungespissen.

  LES OGSÅ: Vet du dette om tannkremen din?

  Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen for å glede nye lesere.

 • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer