Lepper

Ikke slikk leppene dine!

Det gjør leppene mer tørre og såre. Her er tipsene du trenger for å unngå vintertørre lepper.

VINTERTØRRE LEPPER: De fleste av oss opplever dette om vinteren, men heldigvis er løsningen både enkel og billig. Foto: Astrid Waller
VINTERTØRRE LEPPER: De fleste av oss opplever dette om vinteren, men heldigvis er løsningen både enkel og billig. Foto: Astrid Waller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi går inn i årstiden når lepper, hud og hår trenger ekstra fukt og pleie.

Tørr og kald luft gjør sitt til at leppene blir tørre og såre, og noen opplever at leppene blir så tørre at de faktisk sprekker og blør.

– Huden på leppene er ekstra utsatt for uttørring. Når luften blir tørrere eller huden er strippet for beskyttende fettstoffer, blir leppene tørre. Tørrheten gjør at leppene blir røde og såre, og lett sprekker opp, forklarer Kjersti Johansen, nordisk fagsjef hos Dermanor, til KK.no

Jo tørrere leppene er, jo vanligere er det å slikke dem for å fukte dem. Dette har dog stikk motsatt effekt enn det du ønsker når du har fått eller begynner å få tørre lepper.

– Ved å slikke leppene for mye, fjerner man fettstoffer fra leppene og gjør problemet verre. Dette kan være grunnen til at leppene tørker ut, sier Johansen.

Prøv en skrubb!

For å fjerne de tørre, døde hudcellene og slippe fram de nye, friske cellene, bør du skrubbe leppene jevnlig.

Leppene kan godt peeles hver uke, så lenge skrubben ikke fjerner for mye fettstoffer, ifølge Johansen.

– En nærende skrubb som tilfører fett vil mykgjøre leppene og motvirke uttørring samtidig. Ved å fjerne døde hudceller fra leppene, stimuleres nydannelsen av friske celler, og leppene blir mykere og sunnere, forteller hun.

Det finnes en rekke gode leppeskrubber på markedet, men du kan også lage din egen av ting du allerede har på kjøkkenet. Sukker og olje er nemlig en perfekt leppeskrubb.

SØT SKRUBB: Det skal ikke mer enn en teskje sukker og noen dråper olje til for en rask og effektiv sukkerskrubb. Foto: Aina Kristiansen
SØT SKRUBB: Det skal ikke mer enn en teskje sukker og noen dråper olje til for en rask og effektiv sukkerskrubb. Foto: Aina Kristiansen Vis mer

Slik lager du leppeskrubben selv

Heldigvis er det gjort i en fei – med ingredienser de alle fleste har på kjøkkenet.

Dette trenger du:
 • Olje (olivenolje, mandelolje, rapsolje, kokosolje e.l.)
 • Sukker
 • Valgfritt: Noen dråper sitron, konditorfarge

 • Bland litt sukker, du trenger ikke mer enn cirka én teskje, og noen dråper olje til en tykk masse. Dersom du ønsker en friskere smak eller litt farge på skrubben, kan du ta i noen dråper sitronjuice eller bitte litt konditorfarge.

  Saken fortsetter under bildet


  LES OGSÅ: Derfor bør du ha olivenolje på badet

  Slik bruker du den

  Len deg over vasken og skrubb leppene godt med sukkerskrubben i ca. ett minutt. Sukkeret er eksfolierende, mens oljen gir fuktighet.

  Skyll av blandingen med lunkent vann og tørk med en ren klut. Følg opp med en god leppepomade.

  LES OGSÅ: Leppepomaden som lover uforglemmelige kyss

  Ikke tid til å lage en skrubb?

  Selvsagt kan du få kysseklare lepper også uten å lage en skrubb. Alt du trenger da er en fet balm og en klut (eller Q-tips eller en myk tannbørste).

 • TRINN 1: Smør leppene inn med en nærende og fet balm. La den virke i noen minutter.
 • TRINN 2: Skrubb leppene med et rent håndkle eller klut. Du kan også bruke egen leppeskrubb
 • TRINN 3: Smør leppene inn med balmen igjen. Nå er leppene klare for gloss og leppestift.
 • TRINN 4: Velg gloss eller leppestift i dus nyanse, med litt skimmer. Glinsende lepper ser alltid mer innbydende ut.

 • Se bilder av alle trinnene her:


  Du kan også bruke en Q-tips eller en ren, myk tannbørste påført litt fet leppepomade, vaselin eller matolje til å skrubbe leppene lett.

  Gjør leppestiften vakrere

  For å kunne bruke høstens store trend, mørk leppestift, bør du definitivt sørge for fuktede, velpleide lepper, og da kan en god leppeskrubb være akkurat det du trenger.

  Leppestift ser best ut på velpleiede lepper. Bruk gjerne en skrubb for å fjerne tørre flak, og smør leppene godt og la det trekke inn, sa Ingrid Presttun Eide, makeupartist og daglig leder på makeupskolen Art Complexion da hun ga oss sine beste tips for å få leppestiften til å vare hele kvelden.

  – Husk å fjerne overflødig produkt før du legger på leppefargen, presiserer hun.

  LES OGSÅ: Høstens mest trendy leppefarge

  Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer