Helse

Ikke slurv med hygienen i solsteiken

Mat som har blitt stående ute i sola i mer enn en time bør kastes etterpå, og ikke tilbake i kjøleskapet.

FØLG GRILLVETTREGLENE: Marinade som er brukt på rått kjøtt skal ikke brukes på stekt kjøtt etterpå. Sjekk de øvrige rådene lenger ned. Foto: Thinkstock
FØLG GRILLVETTREGLENE: Marinade som er brukt på rått kjøtt skal ikke brukes på stekt kjøtt etterpå. Sjekk de øvrige rådene lenger ned. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nå på sommeren griper vi nordmenn hver eneste anledning til å sitte ute og spise. Vi VIL grille, spise reker eller ha piknik i parken i den lyse årstiden. Det kan by på noen utfordringer for den som har ansvaret for matlagingen, for i solskinnet og sommervarmen er det gode tilstander for bakterier. Og ingen vil vel at sommerlunsjen skal ende med at alle løper frenetisk rundt etter nærmeste toalett?

De gylne matlagingsreglene

Det er ikke noe hokus pokus med matlaging i sommervarmen - det er de samme hygienereglene som gjelder da som resten av året. Men det er fort gjort å glemme at grillkjøttet har blitt stående i sola i over en time før middagen kom i gang, eller at majonesen til rekefesten ikke bør settes ut på terrassebordet før gjestene har satt seg.LES OGSÅ: Slik blir grillmaten sunnereUnder er de viktigste reglene du må huske på:
 • Hold rått og stekt kjøtt langt unna hverandre. Ikke legg den grillede biffen tilbake på fjøla som ble brukt til det rå kjøttet.
 • Rått kjøtt bør også holdes langt unna grønnsaker og andre matvarer.
 • Husk å vaske hendene etter at du har tatt på rått kjøtt eller rå fisk.
 • Kylling og svinekjøtt skal være gjennomstekt. Lam og storfekjøtt kan være rosa inni ved servering, men da må overflaten være skikkelig stekt.
 • Ikke sett marinaden ute i sola før rett før den skal brukes. Ha den i kjøleskapet inntil da.
 • Marinade som er brukt på rått kjøtt skal ikke brukes på stekt kjøtt etterpå.
 • Svidd grillmat er ikke bra å spise.
 • Varme retter bør varmes opp til 70-80 grader, og holde en temperatur på minst 60 grader hvis den skal stå litt før den spises.
 • Ikke sett ut maten før det er klart til å si "værsågod". Det gjelder spesielt melkeprodukter som rømme, tzaziki eller dipper, og eggeprodukter som majones og aioli.
HUSK! All mat trives best i skyggen.LES OGSÅ: Triks for en sunnere rekefestTips til pikniken: En piknik på stranda eller i parken er veldig hyggelig, selv om det krever litt forberedelser. Her er tipsene som gjør den til en suksess - og fri for skumle bakterier:
 • Lag det meste på forhånd, og oppbevar i forskjellige bokser. For eksempel: Ikke bland fetaosten inn i pastasalaten før rett før servering.
 • Pakk maten i en kjølebag med kjøleelementer. Har du ikke det, kan du fryse ned vannflasker og putte dem i en bag der du har maten.
 • Skal du kjøre til piknikstedet, så ha maten i passasjersetet. Bagasjerommet blir mye raskere varmt.
 • Skal du ta med ferdiggrillet kylling bør den være skikkelig varm, eller kjølt ned i kjøleskap først.
 • Ta med våtservietter slik at folk kan rense hendene før de tar på maten.
 • Tar du med en grill, så ikke vær utålmodig. Vent med å grille kjøttet til den er blitt skikkelig varm (altså når kullet begynner å bli grått).
LES OGSÅ: Tips til en grillfri piknikNB! Mat som har blitt stående ute i sola i mer enn en time bør kastes etterpå, og ikke tilbake i kjøleskapet.Denne maten er lettest bedervelig: Melkeprodukter, ferskt kjøtt, fersk fisk, skalldyr, annen type kjøtt- og fiskeprodukter, bønnespirer, åpnet hermetikk og kokte eller snittede grønnsaker. (Kilde: Matportalen.no)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer