FØLG GRILLVETTREGLENE: Marinade som er brukt på rått kjøtt skal ikke brukes på stekt kjøtt etterpå. Sjekk de øvrige rådene lenger ned. Foto: Thinkstock
FØLG GRILLVETTREGLENE: Marinade som er brukt på rått kjøtt skal ikke brukes på stekt kjøtt etterpå. Sjekk de øvrige rådene lenger ned. Foto: Thinkstock Vis mer

Helse

Ikke slurv med hygienen i solsteiken

Mat som har blitt stående ute i sola i mer enn en time bør kastes etterpå, og ikke tilbake i kjøleskapet.

Publisert
Nå på sommeren griper vi nordmenn hver eneste anledning til å sitte ute og spise. Vi VIL grille, spise reker eller ha piknik i parken i den lyse årstiden.

Det kan by på noen utfordringer for den som har ansvaret for matlagingen, for i solskinnet og sommervarmen er det gode tilstander for bakterier. Og ingen vil vel at sommerlunsjen skal ende med at alle løper frenetisk rundt etter nærmeste toalett?

GOD GRILL: Grilling er ikke for den travle. Kullet skal være skikkelig varmt, og maten godt oppvarmet. Foto: Colourbox
GOD GRILL: Grilling er ikke for den travle. Kullet skal være skikkelig varmt, og maten godt oppvarmet. Foto: Colourbox Vis mer

De gylne matlagingsreglene

Det er ikke noe hokus pokus med matlaging i sommervarmen - det er de samme hygienereglene som gjelder da som resten av året. Men det er fort gjort å glemme at grillkjøttet har blitt stående i sola i over en time før middagen kom i gang, eller at majonesen til rekefesten ikke bør settes ut på terrassebordet før gjestene har satt seg.

LES OGSÅ: Slik blir grillmaten sunnere

Under er de viktigste reglene du må huske på:HUSK! All mat trives best i skyggen.

LES OGSÅ: Triks for en sunnere rekefest

Tips til pikniken:
En piknik på stranda eller i parken er veldig hyggelig, selv om det krever litt forberedelser. Her er tipsene som gjør den til en suksess - og fri for skumle bakterier:

LES OGSÅ: Tips til en grillfri piknik

NB! Mat som har blitt stående ute i sola i mer enn en time bør kastes etterpå, og ikke tilbake i kjøleskapet.

Denne maten er lettest bedervelig: Melkeprodukter, ferskt kjøtt, fersk fisk, skalldyr, annen type kjøtt- og fiskeprodukter, bønnespirer, åpnet hermetikk og kokte eller snittede grønnsaker. (Kilde: Matportalen.no)

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer