Helse

Ikke slurv med hygienen i solsteiken

Mat som har blitt stående ute i sola i mer enn en time bør kastes etterpå, og ikke tilbake i kjøleskapet.

FØLG GRILLVETTREGLENE: Marinade som er brukt på rått kjøtt skal ikke brukes på stekt kjøtt etterpå. Sjekk de øvrige rådene lenger ned. Foto: Thinkstock
FØLG GRILLVETTREGLENE: Marinade som er brukt på rått kjøtt skal ikke brukes på stekt kjøtt etterpå. Sjekk de øvrige rådene lenger ned. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Nå på sommeren griper vi nordmenn hver eneste anledning til å sitte ute og spise. Vi VIL grille, spise reker eller ha piknik i parken i den lyse årstiden.

Det kan by på noen utfordringer for den som har ansvaret for matlagingen, for i solskinnet og sommervarmen er det gode tilstander for bakterier. Og ingen vil vel at sommerlunsjen skal ende med at alle løper frenetisk rundt etter nærmeste toalett?

GOD GRILL: Grilling er ikke for den travle. Kullet skal være skikkelig varmt, og maten godt oppvarmet. Foto: Colourbox
GOD GRILL: Grilling er ikke for den travle. Kullet skal være skikkelig varmt, og maten godt oppvarmet. Foto: Colourbox Vis mer

De gylne matlagingsreglene

Det er ikke noe hokus pokus med matlaging i sommervarmen - det er de samme hygienereglene som gjelder da som resten av året. Men det er fort gjort å glemme at grillkjøttet har blitt stående i sola i over en time før middagen kom i gang, eller at majonesen til rekefesten ikke bør settes ut på terrassebordet før gjestene har satt seg.

LES OGSÅ: Slik blir grillmaten sunnere

Under er de viktigste reglene du må huske på: • Hold rått og stekt kjøtt langt unna hverandre. Ikke legg den grillede biffen tilbake på fjøla som ble brukt til det rå kjøttet.
 • Rått kjøtt bør også holdes langt unna grønnsaker og andre matvarer.
 • Husk å vaske hendene etter at du har tatt på rått kjøtt eller rå fisk.
 • Kylling og svinekjøtt skal være gjennomstekt. Lam og storfekjøtt kan være rosa inni ved servering, men da må overflaten være skikkelig stekt.
 • Ikke sett marinaden ute i sola før rett før den skal brukes. Ha den i kjøleskapet inntil da.
 • Marinade som er brukt på rått kjøtt skal ikke brukes på stekt kjøtt etterpå.
 • Svidd grillmat er ikke bra å spise.
 • Varme retter bør varmes opp til 70-80 grader, og holde en temperatur på minst 60 grader hvis den skal stå litt før den spises.
 • Ikke sett ut maten før det er klart til å si "værsågod". Det gjelder spesielt melkeprodukter som rømme, tzaziki eller dipper, og eggeprodukter som majones og aioli.
HUSK! All mat trives best i skyggen.

LES OGSÅ: Triks for en sunnere rekefest

Tips til pikniken:
En piknik på stranda eller i parken er veldig hyggelig, selv om det krever litt forberedelser. Her er tipsene som gjør den til en suksess - og fri for skumle bakterier:

 • Lag det meste på forhånd, og oppbevar i forskjellige bokser. For eksempel: Ikke bland fetaosten inn i pastasalaten før rett før servering.
 • Pakk maten i en kjølebag med kjøleelementer. Har du ikke det, kan du fryse ned vannflasker og putte dem i en bag der du har maten.
 • Skal du kjøre til piknikstedet, så ha maten i passasjersetet. Bagasjerommet blir mye raskere varmt.
 • Skal du ta med ferdiggrillet kylling bør den være skikkelig varm, eller kjølt ned i kjøleskap først.
 • Ta med våtservietter slik at folk kan rense hendene før de tar på maten.
 • Tar du med en grill, så ikke vær utålmodig. Vent med å grille kjøttet til den er blitt skikkelig varm (altså når kullet begynner å bli grått).
LES OGSÅ: Tips til en grillfri piknik

NB! Mat som har blitt stående ute i sola i mer enn en time bør kastes etterpå, og ikke tilbake i kjøleskapet.

Denne maten er lettest bedervelig: Melkeprodukter, ferskt kjøtt, fersk fisk, skalldyr, annen type kjøtt- og fiskeprodukter, bønnespirer, åpnet hermetikk og kokte eller snittede grønnsaker. (Kilde: Matportalen.no)

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer