Hår

Ikke sov med vått hår!

Håret er på sitt svakeste når det er fuktig.

FORSIKTIG! Vått hår er svært utsatt for skade, så tørk det før du legger deg, og unngå både børsting og «bikkjetørking». Foto: Thinkstock
FORSIKTIG! Vått hår er svært utsatt for skade, så tørk det før du legger deg, og unngå både børsting og «bikkjetørking». Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Konstant gnissing mot hodeputa er ekstra skadelig når skjell-lagene i håret ikke er helt lukket, noe de ikke er før håret er helt tørt.

Tørk håret før leggetid

– Det viktigste er at håret alltid er tørt når du legger deg for å sove. Når du ligger på vått hår hele natten, sliter det veldig på håret, sier Mette Boll Petersen, creative educator hos ghd i Skandinavia.

– Hodebunnen har heller ikke godt av dette, sier hun.

Må du likevel sove med vått hår?

Da er det et par ting du kan gjøre for å minimere skaden:

1. Velg riktig pute: En pute med trekk i et glatt stoff som silke eller sateng er aller best. Da har håret mindre sjanse til å hekte seg i fibre fra putetrekket.

2. Flett håret: – Hvis du legger deg med vått hår, er det smart å flette det i en tykk flette og feste med en frottéstrikk, sier Lise Holm-Glad, leder for Defines frisørteam.

I tillegg til å tørke håret før du legger deg, er det andre ting du bør ta hensyn til når håret er vått.

LES OGSÅ: Ikke gjør dette når håret er vått

Forsiktig med håndkleet

– Håret har ikke godt av å vikles inn i et håndkle når det er fuktig, sier Mette Boll Petersen.

– Dette skyldes at håret er veldig sensitivt når det er vått, og du kan derfor risikere at det brekker. Hvis du likevel vil vikle opp håret, må du ikke vri håndklærne for hardt rundt håret, men pakke det forsiktig inn.

Hun sier det beste er å bruke et mikrofiberhåndkle, som er mer skånsomt for håret.

Lise Holm-Glad er ikke helt enig i at det er direkte skadelig å surre vått hår inn i et håndkle, men hun presiserer at du bør unngå å gni håndkleet hardt fram og tilbake. Å frottere for hardt, den såkalte bikkjemetoden, kan nemlig får håret til å floke seg veldig og i verste fall brekke.

– Klem vannet forsiktig ut med et håndkle eller sett det i en turban rundt håret slik at det trekker til seg vannet på den måten, foreslår Lise Holm-Glad.

Vær effektiv med føneren

For at det skal gå raskest mulig å tørke håret, bør du sørge for å rense føneren med jevne mellomrom.

I tillegg bør du beholde nebbet på føneren, peke den langs hårets lengde – ikke mot hodebunnen. Da får du utnyttet varmen og luften bedre og tørkingen går raskere.

– Behold nebbet på, det går faktisk fortere, sier Mette Boll Petersen.

Du bør aldri føne klissvått hår, så klem ut overflødig vann først og la gjerne håret lufttørke noe før du begynner føningen.

Og bruk alltid varmebeskyttelse!

Forsiktig med børsten

– Vi anbefaler at du børster ut flokene av håret ditt når det er tørt, før du vasker det, forklarer Lise Holm-Glad.

– Bruk en børste med myke tagger når du børster ut flokene, aller helst en myk børste med naturbust. Begynn nederst i spissene når du grer ut floker aldri innerst, sier hun.

Dessuten bør du alltid bruke balsam. Hvis håret virker tungt etter balsambruk, kan du bare påføre produktet i hårtuppene, der håret er mest skadet og trenger mest pleie, sier Lise Holm-Glad.

Derfor er vått hår svakere


Hår består i stor grad av proteiner. Disse proteinene stabiliseres ved hjelp av ulike kjemiske bindinger som påvirker hårets egenskaper. Hydrogenbindinger er et eksempel på en slik type binding. I kontakt med vann, kan hydrogenbindingene i håret brytes som følge av at vannmolekylene plasserer seg innimellom bindingene. Når dette skjer, vil håret strekke seg/utvide seg og kan dermed bli svakere fordi hydrogenbindingene som bidrar til å forsterke håret nå har blitt brutt.
I tillegg har hår evne til å absorbere vann, slik at det blir tyngre når det er vått. Når håret tørker, vil hydrogenbindingene gjendannes. Kilder: Bok: C. Zviak. (1986). The Science og Hair Care. New York and Basel: Marcel Dekker, INC. 605 s. Artikkel: V.N.E Robinson. (1976). A study of damaged hair. J. Soc. Cosmet. Chem. 27 155-161. Via Lise Holm-Glad, Lilleborg og Define
LES OGSÅ: Ikke gjør dette når håret er vått

Denne saken har tidligere blitt publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer