Sushi

Ikke spar de gamle sushibitene

Tilberedt fisk holder seg ikke mer enn et par dager.

HOLDER ET PAR DAGER: Tilberedt sushi holder seg ikke mer enn et par dager i kjøleskapet før smaken og kvaliteten blir dårlig.  Foto: Colourbox
HOLDER ET PAR DAGER: Tilberedt sushi holder seg ikke mer enn et par dager i kjøleskapet før smaken og kvaliteten blir dårlig. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Sushi er fantastisk godt og sunt, men det er en kjent sak at rå fisk ikke holder seg spesielt godt i lengden. Dette gjelder også for tilberedt sushi.

I motsetning til matvarer som kokt ris, som kan lage giftstoffer dersom det står fremme for lenge, og pakkesalat, som kan gi deg matforgiftning, er det ikke bakteriene som dannes i den «gamle» fisken som er problemet, men at smaken blir ødelagt.

Les også Ikke ta alt du spiser for god fisk

SE PÅ HOLDBARHET: Mattilsynet anbefaler at man følger holdbarhetsdatoen på sushipakningen. Foto: Colourbox
SE PÅ HOLDBARHET: Mattilsynet anbefaler at man følger holdbarhetsdatoen på sushipakningen. Foto: Colourbox Vis mer

Smaken blir dårlig






Matportalens nettsider har leserne mulighet til å stille spørsmål til ekspertene som jobber der, og en leser har tidligere spurt hvor lenge sushibitene hun hadde kjøpt holdt seg i kjøleskapet.

Åsne Sangolt fra Mattilsynet, Nasjonalt senter for fisk og sjømat, forklarer da at sushien ikke holder seg spesielt lenge, men ikke nødvendigvis av de grunner man tror.

- Sushi er et produkt med svært kort holdbarhet. Ikke nødvendigvis fordi det raskt blomstrer opp bakterier som kan gi matforgiftning, men fordi den smaksmessige, sensoriske kvaliteten forringes raskt, skriver Sangolt .

ENKELT OG GODT: Det er enkelt å lage egen sushi, men pass på hygienen når du lager maten.  Foto: colourbox.com
ENKELT OG GODT: Det er enkelt å lage egen sushi, men pass på hygienen når du lager maten. Foto: colourbox.com Vis mer

Se på pakken

Hun forklarer videre at det er svært viktig å holde seg til holdbarhetsdatoen som er angitt på sushi-pakken.

- Når du kjøper ferdig emballert sushi må du forholde deg til holdbarhetsdatoen som er angitt på pakningen. Hvis du kjøper sushi i løs vekt må du spørre betjeningen. Det vanlige når sushi selges i butikk er et par dagers holdbarhet, sier Sangolt.

Dette er viktig for holdbarheten når du lager egen sushi:




  • Rene og friske råvarer
  • God hygiene under håndtering
  • Riktig temperatur i kjøleskapet (ikke over 4 grader)

    Les også Slik lager du egen sushi

    Her er tips til noen gode oppskrifter på sushi:
    Sushirull -maki- med søt omelett
    Californiarull
    Sushiruller - maki sushi
    Fingersushi - nigiri sushi

    Denne artikkelen har tidligere vært publisert på KK.no, men har blitt funnet frem for å glede nye lesere.

  • Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

    Vi bryr oss om ditt personvern

    kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer