Krydder

Ikke spar dette krydderet til sommeren

Dill er kalorifattig, smakfullt og bra for magen.

DILL: Denne krydderuten, som mange forbinder med skalldyr og sommer, er både sunn, smakfull, næringsrik og kalorifattig.  Foto: Thinkstock
DILL: Denne krydderuten, som mange forbinder med skalldyr og sommer, er både sunn, smakfull, næringsrik og kalorifattig. Foto: Thinkstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Svært mange av oss forbinder dill med herlige rekemåltider om sommeren, og det er få ting som smaker så godt som ferske reker, majones, sitron og en kvast med dill på en varm loffskive.

Den friske og smakfulle krydderurten er imidlertid brukbar til langt mer enn reker, og er særdeles smakfull som tilskudd til sild, kokt fisk, poteter, småagurker, salater, hvit saus og gravfisk.

Ja, dill kan brukes til så mangt, i tillegg er krydderurten sunn og svært kalorifattig (ett gram inneholder mindre enn én kcal).

LES OGSÅ: Disse krydderne kan gjøre deg oppblåst

Vitaminer og mineraler

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt (Frukt.no - ekstern lenke) inneholder dill mange vitaminer og mineraler, men siden de fleste av oss benytter veldig små mengder i matlagingen blir den ernæringsmessige betydningen relativt liten.

Så hva med å kanskje spe på med litt ekstra dill neste gang du nyter et bedre skalldyrmåltid?

Det å bruke en bunt dill i middagen, gjør nemlig at du får i deg cirka to prosent av det anbefalte daglige vitamin A-inntaket. Dette er selvfølgelig en liten mengde sånn totalt sett, men kan faktisk være med på å sikre god øyehelse, skriver helsenettstedet Livestrong.com (ekstern lenke).

Én bunt/porsjon med dill vil tilføre kroppen cirka én prosent av vitamin C-, samt én prosent mangan-mengden du trenger per dag.

LES OGSÅ: Dette krydderet har uante helseeffekter

Bra for magen

Dill inneholder også en rekke sunne fettstoffer, som er viktig for hjertet og cellene, i tillegg har krydderurten vist seg å kunne være særlig gunstig for kvinner i forhold til menstruasjon.

En tidligere studie, som ble publisert i tidsskriftet Phytotherapy Research i 2006, tydet nemlig på at det å spise dill kunne påvirke menstruasjonssyklusen, samt varigheten, hos dyr. Ifølge forskerne kunne denne studien også tyde på at dill kan ha en positiv effekt for å normalisere en uregelmessig mens.

I tillegg til dette har dill også vist seg å ha en svært gunstig effekt mot magebesvær og mageproblemer (bra for fordøyelsen), hikke, søvnløshet, samt kolikksmerter hos barn.

Det beste er da å lage en te brygget på dill, og drikke cirka to kopper daglig (1 ts til 1 kopp kokende vann – må trekke i cirka 10 min).

LES OGSÅ: Krydderet du kan bruke til det meste

Tips til oppskrifter på retter med dill finner du nedenfor:


Pasta med lammegyros
(Til 4 personer)
400 g penne pasta
400 g mørt lammekjøtt, for eksempel lammefilet
2 finhakkede fedd hvitløk
1 ts tørket chili
litt tørket estragon
1 bunt dill
olivenolje
salt og pepper

Skjær kjøttet i tynne skiver og bland det med krydder, olje, salt og pepper. La det marinere i 10 minutter. Kok pasta etter anvisning på pakken. Stek kjøttet raskt, 2-3 minutter, i en varm panne med olje. Hell vannet fra pastaen og bland den med kjøttet og hakket dill. Krydre med salt og pepper og server retten rykende varm.

Sildesalat
sildebiter fra 1/2 glass kryddersild
1/2 løk
4 kalde poteter
masse dill
3 ss kaviar fra tube
3 ss rømme
2 ss majones

Hakk sildebitene i mindre biter. Finhakk løk og del potetene (rester fra julaften) i små terninger. Ha i en bolle og bland resten i en annen bolle før du mikser det med sild, poteter og løk. Dryss masse hakket dill oppå.

Pasta med sitronlaks og dill
(4 personer)
Bland 150 gram kokt/ovnsbakt laks med 220 gram forvellet asparges i biter, 3 ss sitronjuice, 3 ss hakket dill, 2,5 ss olivenolje, 2 ss kapers, 2 ts revet sitronskall, ½ ts salt og ½ ts pepper, og ha det i en bolle.
Bland inn 250 gram (tørr vekt) kokt fullkornsfarfalle og 30 gram parmesanost.

Fiskekebab med agurksaus
(Til 4 personer)
ca 300 g torskefilet, skinnfri (eller en pakke frossentorsk)
ca 300 g laksefilet, skinnfri
1 lime
1 liten fennikel
1 liten bunt frisk koriander
1 grønn chili
4 vårløk
1 ss korianderfrø
1/2 ss fennikelfrø
2–3 hvitløkfedd
1 ss revet fersk ingefær
1/2 ss salt
2 ss nykvernet pepper
2 ss olje

Del torsken i store biter og kjør den i en food-processor. Ha den i en stor bolle og bland inn småhakket laks og skallet av lime. Finhakk fennikel, koriander, chili, vårløk og ha i bollen. Tilsett malt fennikelfrø og koriander, salt, pepper, presset hvitløk, revet ingefær og saften av lime. Bland godt. Form fiskekakene.

Varm 1 ss olje i en stekepanne og stek fiskekakene til de er gylne
på begge sider. Server med yoghurtsaus og salat.

Agurksaus
1 agurk
4–5 dl yoghurt naturell
4 ss fersk dill
1 fedd hvitløk
2 ss nykvernet pepper

Skvis så mye vann du klarer ut av den revne agurken. Bland med yoghurt (hvis du lar den «henge» et par minutter i et kaffefilter, forsvinner noe av vannet og yoghurten får en tykkere konsistens), finhakket dill, presset hvitløk og resten av pepperen.

Risotto med spinat og sopp
(Til fire personer)
300 g arborioris (eller grøtris)
1 løk
2 fedd hvitløk
3 ss olivenolje
1 liter hønsebuljong
200 g spinat
3 ss finhakket dill
200 g sopp (blandet skogsopp eller sjampinjong)
1 ss olivenolje eller trøffelolje
0,5 dl tørr vermut
salt og pepper
100 g revet parmesanost

Finhakk løk og hvitløk. Varm en middels stor gryte og ha i olivenolje. Fres løken på lav varme et par minutter, tilsett risen og fres videre i fem minutter. Kok opp buljong. Buljongen tilsettes risen litt etter litt, cirka 1/4 dl per gang. La buljongen trekke godt inn i risen for hver gang og rør nesten hele tiden. Fortsett til risen er «al dente», det vil si at det er litt motstand innerst i riskornene når du tygger. Sett gryten til side. Stek soppen mørkebrun i varm panne med 1 ss olje. Sett gryten på platen igjen, varm opp over middels
varme, tilsett vermuten og rør til den har trukket inn i risen. Vend inn spinat og dill. Ha i soppen, smak til med salt og pepper og rør til slutt inn parmesanosten. Serveres med godt brød til.

LES OGSÅ: Krydderurten som motvirker kreft

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer