Müslibarer

- Ikke spis energi- og müslibarer hver dag

Enkelte varianter kan inneholde mye fett og sukker, sier ekspert.

ENERGIBAR: Energibarer smaker utrolig godt, men er de egentlig så sunne? Foto: sumos - Fotolia
ENERGIBAR: Energibarer smaker utrolig godt, men er de egentlig så sunne? Foto: sumos - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Müslibarer, energibarer, proteinbarer og måltidsbarer er dagligdags for mange, og utvalget i butikker og kiosker er slett ikke lite.

Noen skal kunne hjelpe deg på veien mot å bli stor og sterk, noen skal gi deg masse energi på treningen, mens andre skal kunne hjelpe deg å gå ned i vekt.  

Men er det egentlig så sunt å spise slike barer? 

Dette er et av spørsmålene Jeanette Roede, som er konseptsjef i Grete Roede AS, fikk da hun holdt nettmøte på KK.no.

LES OGSÅ: Slik lager du dine egne proteinbarer

Lite fiber og en del sukker

Innsenderen av spørsmålet, «Eva», forteller at hun er veldig glad i å spise müslibarer/energibarer som mellommåltid, men er usikker på om det er særlig sunt. 

I svaret til Eva skriver Roede at man fint kan spise müslibarer en gang i blant, men blir det hver eneste dag, kan det fort bli for mye av det gode. 

- På generelt grunnlag kan man si at mange müslibarer inneholder lite fiber og en god del sukker - spesielt hvis de inneholder en del sjokolade, og lite protein. 

- Mange müslibarer er såpass små at de ikke inneholder så alt for mange kalorier, men på grunn av det høye sukkerinnholdet blir man fort sulten igjen, forklarer hun. 

Og det samme gjelder proteinbarer som er dagligdags for mange aktive mennesker. Derfor bør du alltid huske å sjekke næringsinnholdet til barene før du handler. 

– Proteinbarer og energibarer er ikke så sunt som en skulle tro, men det kan være et alternativ hvis det er lenge siden du har spist og du er på farten uten å ha andre alternativer med deg, har personlig trener og ernæringsfysiolog hos BraTrening.no, Isabel Helen Christoffersen, tildligere uttalt. 

IKKE SÆRLIG SUNT: Mange av barene på markedet inneholder mye sukker, og da spesielt de som er trukket med sjokolade. Foto: manaemedia - Fotolia
IKKE SÆRLIG SUNT: Mange av barene på markedet inneholder mye sukker, og da spesielt de som er trukket med sjokolade. Foto: manaemedia - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Alt du bør vite om sukker 

Velg mat som gir metthetsfølelse 

Roede anbefaler at man heller bytter ut müslibarene med et måltid som gir en større grad av metthetsfølelse. 

- Du for eksempel spise en grov brødskive eller et grovt knekkebrød med et proteinrikt pålegg, som for eksempel skinke eller kalkunpålegg, gjerne med en skive avokado på toppen. 

Denne maten er mer energitett og er et mye sunnere alternativ enn en müslibar. 

Ellers mener hun at det også er viktig å spise jevnt og trutt gjennom dagen, cirka hver tredje time. 

- En god måltidsklokke er et godt hjelpemiddel for å få i seg nok kalorier i løpet av dagen, anbefaler Roede. 

SUNNERE VALG: Eksperten anbefaler deg å bytte ut energibarene med en grov brødskive med et magert kjøttpålegg på. Foto: Joshua Resnick - Fotolia
SUNNERE VALG: Eksperten anbefaler deg å bytte ut energibarene med en grov brødskive med et magert kjøttpålegg på. Foto: Joshua Resnick - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Dette er det sunneste pålegget du kan velge

Hjemmelaget müslibar 

Dersom du er glad i müslibarer og spiser dem flere ganger i uken, kan det være en god idé å lage dem selv fra bunn. Det trenger slett ikke være vanskelig, og du vil i hvert fall ha full oversikt over hva de inneholder.

Slik lager du dine egne müslikuler:

Dette trenger du:

 • 1 kopp hele, ubehandlede mandler
 • 120 gram Medjool dadler, usøtet og uten stein
 • 1/2 kopp tørkede kirsebær
 • 3 ss mørke sjokoladebiter
 • ¼ kopp ubehandlede pekannøtter
 • Litt havsalt etter smak


Slik gjør du: 

 • Start med å finhakke mandlene, gjerne ved hjelp av en kjøkkenmaskin. Pass på å ikke male det for fint, grovere biter gir best tyggemotstand. Sett så 1/3 av de malte mandlene til side for senere, og la resten ligge i kjøkkenmaskinen.
 • Ha så dadlene i kjøkkenmaskinen sammen med de hakkede mandlene, og la den kjøre til det dannes en fin og klissete deig. Ha i kirsebærene og kjør igjen til alt er blandet sammen.
 • Nå kan du ha pekannøtter og sjokoladebiter i blandingen, og la de blandes inn til bitene er akkurat passe hakket. Tilsett salt etter smak, og bland inn de resterende mandlene for å gi deigen riktig konsistens.
 • Rulles til små baller og legges i en beholder eller pose. Energibitene bør oppbevares i kjøleskap, eller du kan velge å fryse dem ned.
HJEMMELAGET: Dersom du er glad i müslibarer gjør du lurt i å lage dem selv fra bunn. Da har du kontroll over hva de inneholder. Foto: istetiana - Fotolia
HJEMMELAGET: Dersom du er glad i müslibarer gjør du lurt i å lage dem selv fra bunn. Da har du kontroll over hva de inneholder. Foto: istetiana - Fotolia Vis mer

Lag din egen proteinbar 

I tillegg til müslibarer og energibarer, er også proteinbarer populært her til lands. Nedenfor finner du oppskriften på Linda Marie Stuhaugs triple chocolate chip bar. 

(oppskriften gir én proteinbar) 

Dette trenger du: 

 • 30 g fibersirup clear 
 • 25 g proteinpulver sjokolade
 • 8 g kakao 
 • 2 ts sukrinmelis 
 • En klype salt 
 • 10 til 14 g lys og mørk sukkerfri sjokolade
   

Slik gjør du:

 • Varm fibersirupen til den bobler og bland straks inn resten av ingrediensene - men hold igjen litt av sjokoladen. Rør godt. Blandingen skal være litt tørr, men får du problemer med å forme bruker du en bitteliten skvett vann.
 • Form til proteinbaren, gjerne med litt fuktige hender eller baksiden av en skje. Press nedi resten av sjokoladebitene på toppen og sett til avkjøling.
 • Baren er spiseklar etter 15 minutter i fryseren eller en halvtime i kjøleskapet. Baren kan fint oppbevares i kjøleskapet noen dager, gjerne innpakket i bakepapir eller lignende.
   

Kilde: lindastuhaug.blogg.no 

Vi gjør oppmerksom på at Aller Media er deleier i Grete Roede AS. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer