GIFTSTOFFER: Ved prosesser som steking, grilling og røyking, kan visse helseskadelige stoffer dannes.
Vis mer
AdéleCappelen Blystad
Publisert Sist oppdatert
Du har sikkert hørt myten om at aske fra brent mat gir fin sangstemme? Men hvor langt kommer du egentlig med flott stemmeprakt dersom du har proppet kroppen full av stoffer som kan være helseskadelige?
Det har lenge vært spekulert i hvor «sunt»/usunt det er å spise svidd mat, og tidligere forskning har vist at inntak av brent mat kan ha noe å si for utviklingen av kreft.
Men gjelder dette også for mat som er bittelitt brent i kantene? Det er jo ikke alltid denne maten er helt ødelagt, eller vond. Ta for eksempel en litt godt stekt pizza, eller svidd grillpølse. Bør du droppe å spise det?
IKKE SPIS FOR MYE: Du bør forsøke å unngå å spise for mye stekt mat. Mattilsynet anbefaler i stedet å koke maten, for å unngå dannelse av giftstoffer. Foto: Getty Images/Creatas RF
Vis mer
Kan danne helseskadelige stoffer
Ifølge eksperter fra Mattilsynet må du faktisk ikke det, såfremt du ikke spiser brent mat for ofte, står det på Matportalen.no (ekstern lenke).
PAH (polysykliske aromatiske hydrokarboner): PAH-forbindelser kan være kreftfremkallende og skadelig for arveanlegget.
Stekemutagener: Dette er en fellesbetegnelse på en rekke kreftfremkallende forbindelser som dannes ved steking av kjøtt og fisk, og som har mutagene egenskaper (skader arveanleggene).
Akrylamid: En forholdsvis nyoppdaget forbindelse i mat som i hovedsak finnes i stekte og friterte stivelsesrike matvarer, som potet- og kornprodukter. (Tidligere studier har vist at svært høye doser akrylamid kan føre til utvikling av tarmsvulster hos mus)
Ifølge Mattilsynet vil ingen av disse ulike prosessframkalte forurensningene utgjør noen akutt helserisiko i de mengdene som finnes i maten. Derfor anses det heller ikke å være farlig dersom du skulle komme til å spise en svartbrent brødskorpe av og til.
Stoffene vil først og fremst være skadelige dersom du inntar de jevnlig og over lengre tid.
KOK: Koking anbefales fremfor steking, og da særlig hardsteking. Grunnen er at ved koking blir temperaturen som regel ikke høy nok til at skadelige stoffer dannes.
Vis mer
Reduser inntaket
Ifølge ekspertene regnes risikoen for å utvikle kreft gjennom konsum av mat med slike stoffer som forholdsvis liten. Likevel bør du forsøke å redusere inntaket så mye som mulig, blant annet som følge av de mutagene egenskapene til stoffene.
Matportalen.no (ekstern lenke) anbefaler deg derfor å prøve å unngå hardsteking og heller steke maten din ved lav temperatur. I tillegg bør du ikke gjenbruke stekefett eller bruke stekesjy fra hardt stekte produkter.
Et bedre alternativ til steking, er koking. Ved koking blir nemlig temperaturen som regel ikke høy nok til at skadelige stoffer dannes.