Overspise

Ikke spis med glupske venner

Gjestene dine kan bidra til at du spiser raskere og mer mat.

KOPIERER GJESTENE: Hvis gjestene dine forsyner seg grovt av maten og i tillegg spiser fort, vil sannsynligvis du også gjøre det.  Foto: Getty Images/iStockphoto
KOPIERER GJESTENE: Hvis gjestene dine forsyner seg grovt av maten og i tillegg spiser fort, vil sannsynligvis du også gjøre det. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er ikke alltid like lett å begrense seg når magen skriker etter mat og du blir servert en svært innbydende rett.

I desperasjon spiser du både fort og mye, og blir sittende igjen stappmett og med lite overskudd til å gjøre noe som helst.

Hvis du ønsker å gå ned i vekt er kontroll stikkordet, og for å unngå at du skal overspise er det spesielt en ting du bør unngå, skriver Daily Mail.com (Ekstern lenke).

Nemlig glupske venner.

Forskere sier at mengden du spiser ikke bare påvirkes av hvor mye mat du har lagt på tallerkenen, men også av hvem du spiser med.

LES OGSÅ: Drikker du lettbrus hver dag?

Kopierer gjestene automatisk

Kvinner har en tendens til å spise samme mengde mat og i samme tempo som personene de spiser sammen med, viser en studie utført av nederlandske forskere.

I studien filmet de 70 par normalvektige kvinner - en deltaker og en skuespiller - som satt sammen og spiste. Alle ble servert den samme middagen og et glass vann, og fikk beskjed om at de kunne spise så mye eller så lite de selv ønsket.

Forskerne kunne se at deltakerne straks begynte å etterligne hverandre, blant annet ved å ta en munnfull maksimum fem sekunder etter den andre.

Kvinnene i studien hadde tre ganger så stor sannsynlighet for å kopiere hverandre helt i starten av måtidet, som kan tyde på at de ønsker å bli akseptert av det nye bekjentskapet.

LES OGSÅ: Her er snacksen du kan spise mye av

Bruker andre som modell for spisevanene dine

Lederen av studien, Roel Hermans ved Radboud Universitet i Nederland, forteller at studien bygger på en tidligere undersøkelse om at kvinner ofte bruker andre personer som en modell for sine spisevaner.

- Vi fant en sterk sammenheng mellom hvor mange biter kvinnene tok. Når den ene spiste mye, gjorde den andre også det og når den ene spiste mindre, gjorde den andre også det, forteller han.

- Kvinnene tilpasser spesielt spisemønsteret i starten av måltidet når de ønsker å komme overens med den andre personen, og vil fremstå som positiv og sosial, sier Hermans.

Skuspillerne i undersøkelsen ble bedt om spise en spesiell mengde mat mellom 125 gram og 750 gram, men skulle ikke nevne maten under måltidet.

LES OGSÅ: 5 triks for å kutte sukkeret

Kan få barn til å spise sunnere

Forskerne i studien forteller at det fortsatt er behov for flere studier på området for å se om effekten er sterkere eller svakere overfor familiemedlemmer, og hvordan samtalen spiller inn.

Det er også andre faktorer som kan være relavante for spisevanene. For eksempel holding og sittestilling eller ansiktsutrykk og andre fakter.

Forskerne i studien forteller at resultatene er interessante for de som skal ned i vekt, men kan også være effektivt for å få barn til å spise sunnere.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise en suppe før middag

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer