Porsjonsstørrelse

Ikke spis med tynne venner

Middagsselskap med tynne venner kan sabotere slankekuren.

MER ELLER MINDRE: Vekta til personen du spiser sammen med påvirker hvor mye du spiser selv, ifølge forskerne. Foto: Colourbox.com
MER ELLER MINDRE: Vekta til personen du spiser sammen med påvirker hvor mye du spiser selv, ifølge forskerne. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Ønsker du å droppe noen kilo?

Da kan det være lurt å samle folk som veier mer enn deg rundt spisebordet.

Les også:
Dropp 19 kg på ett år - uten trening
Se på bilder - bli slankere
Dette avgjør slankekuren

En ny studie publisert i Journal of Consumer Research viser nemlig at det kan oppmuntre slankere til å spise mindre, melder The Telegraph.

Å spise sammen med slanke venner med stor appetitt derimot, kan sabotere det hele.

Forskere testet teori

Bakgrunnen for studien var en teori om at folk ubevisst endrer hvor mye de spiser - avhengig av størrelsen på personen de inntar måltidet sammen med.

For å teste ut dette, møtte en av forskerne - en ung kvinne på rundt 50 kilo - 200 universitetsstudenter, en om gangen, på en arrangert kinovisning.

Deltakerne ble ikke informert om hva som egentlig skulle studeres i forsøket, men ble fortalt at det var en undersøkelse på filmsmak.

Les også: Bli slankere på en uke

Spiser mindre med fete

Ved hvert møte tok forskeren enten en stor eller liten porsjon med snacks, deretter fikk studenten det samme valget.

Den kvinnelige forskeren hadde imidlertid på seg en såkalt fettdrakt (kalt «fatsuit» på engelsk) da hun møtte noen av deltakerne. Drakten fikk henne til å se over 30 kilo tyngre ut.

Resultatene viser at vekten til personen du spiser med ikke får følger for hvilken porsjonsstørrelse du velger – men det ser imidlertid ut til at det kan påvirke hvor mye du selv spiser.

- En tydelig sammenheng

Forskerne så at hvis en tynn person bestiller en stor porsjon, vil du sannsynligvis gjøre det samme selv - og spise opp alt.

Men - hvis en overvektig person velger en stor porsjon, vil du fremdeles bestille det samme, men risikoen for at du «rensker» tallerkenen vil være mindre.

- Det er tydelig at hvor mye deltakerne spiste ble påvirket av størrelsen til ledsageren - om hun var tynn eller fet, sier forsker Bren McFerran ved University of British Columbia i Canada, skriver The Telegraph.

- Hvis en stor venn spiser mye, vil du sannsynligvis spise mindre. Men dersom en slank venn spiser mye, kan det føre til at du spiser mer enn normalt, sier medforsker Gavan Fitzsimons ved Duke University i USA.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer