Mat

Ikke spis poteter med grønne flekker

Inneholder et giftig stoff som kan gi kvalme, diaré og feber.

IKKE SPIS POTETER MED GRØNNE FLEKKER: De kan inneholde et giftig stoff som kan gi kvalme, diaré og feber. Foto: Thinkstock.com
IKKE SPIS POTETER MED GRØNNE FLEKKER: De kan inneholde et giftig stoff som kan gi kvalme, diaré og feber. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Etter at lavkarbo-dietten har vært mye omtalt i mediene de siste årene, har poteten fått et noe ufortjent rykte. For det er mange grunner til å beholde potetene i kostholdet.

Blant annet har en studie av overvektige personer med høyt blodtrykk vist at et kosthold rikt på poteter bidrar til å senke blodtrykket.

Men det gjelder å velge den rette varianten, skriver Mattilsynet.

LES OGSÅ: Du bruker vel ikke kokende vann til te?

Kan inneholde giftige stoffer

Det er nemlig ikke alle poteter som er like fordelaktige, og én variant du bør se opp for er de som har grønne flekker.

De grønne flekkene dukker opp når poteten er blitt utsatt for sollys, og skyldes innholdet av klorofyll - et pigment som finnes i planter, alger og blågrønnbakterier.

Selv om dette pigmentet i seg selv kan ha noen fordeler - spesielt i andre grønne matvarer, kan det i dette tilfellet indikere at det har hopet seg opp glykoalkaloid eller solanin, som det gjerne kalles.

Dette stoffet er giftig i konsentrerte doser, og kan gi kvalme, diaré og feber.

I virkelig ille forgiftningstilfeller kan det forårsake nerveskader. Mattilsynet oppfordrer deg til å hive poteter som er grønne, med mindre det er snakk om en liten flekk. I så fall kan du skjære bort flekken, og spise resten av poteten.

LES OGSÅ: Dette spiser du 4,8 kilo av i året

LILLE POTETER ER SUNNER: De inneholder nemlig ti ganger så mye antioksidanter som den hvite varianten. Foto: colourbox.com
LILLE POTETER ER SUNNER: De inneholder nemlig ti ganger så mye antioksidanter som den hvite varianten. Foto: colourbox.com Vis mer

Hva med andre typer flekker?

Men selv om du kaster ut potetene med grønne flekker, er det ingen grunn til å kvitte seg med de som har lilla flekker, skriver Matportalen. Faktisk kan lilla mat være bra for deg!

Den lilla fargen kommer av at poteten - i likhet med mange andre frukt og grønnsaker - inneholder antocyanin.

Disse er med å gi frukt og grønnsaker farge, og er ikke farlige.

Antocyaniner et kraftig antioksidant, og hvis du velger de potetene som er helt blå kan det faktisk tilføre opp til ti ganger så mye antioksidanter som sine hvite potet-søstre.

(Artikkelen fortsetter under bildet)


Server en lilla potetmos i neste middagsselskap, så vil nok gjestene bli overrasket!

LES OGSÅ: Få kontroll over småspisingen

På lavkarbo? Slik kan du likevel spise potet

Inge Thomas Ravlo, som er ernæringsterapeut og personlig trener, har tidligere gitt KK.no et smart råd til deg som ønsker å redusere opptaket av resistent stivelse - en type fiber man finner i mat som er rik på karbohydrater (som potet).

Alt du trenger å gjøre er å avkjøle den etter koking:

– Varmebehandlingen gjør at stivelsen absorberer vann og sveller. Når matvaren avkjøles, krystalliseres deler av stivelsen, slik at den ikke kan fordøyes. Spis derfor gårsdagens mat med god samvittighet!

– Avkjøling i romtemperatur eller i kjøleskap spiller ingen rolle, det viktige er at matvaren ikke varmes opp igjen. Da ødelegges krystallene og innholdet av resistent stivelse synker drastisk, sier Ravlo.

Ifølge Ravlo inneholder potet 3,5 gram resistent stivelse per desiliter. Han foreslår at du serverer kald potetsalat som tilbehør, har avkjølte potetbiter i salaten eller moser kokte poteter og lag en kald potetsuppe med hvitløk.

Vil du ha en ekstra helseboost lar du være å skrelle poteten. Én potet med skall gir deg halvparten av det daglige anbefalte inntaket av fiber, kalium, jern, sink og vitamin C.

LES OGSÅ: Ha disse på frokostblandingen

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer