<strong>SJEKK EPLENE FØRST:</strong> Dersom du har tenkt å spise, eller lage noe av nedfallsfrukter (som epler), så sjekk at de ikke har flekker på seg først. Har de flekker, kan de inneholde helseskadelig muggsoppgift.  Foto: Getty Images/Image Source
SJEKK EPLENE FØRST: Dersom du har tenkt å spise, eller lage noe av nedfallsfrukter (som epler), så sjekk at de ikke har flekker på seg først. Har de flekker, kan de inneholde helseskadelig muggsoppgift. Foto: Getty Images/Image Source Vis mer

Eple

Ikke spis råtten nedfallsfrukt

Flekkete nedfallsepler kan inneholde muggsoppgiften patulin - som er helseskadelig.

Publisert
Sist oppdatert
Epler er gode og næringsrike frukter du kan spise mye av, og tidligere forskning har blant annet vist at epler kan bidra til å; holde deg mett lenger, forhindre plakk i blodårene, motvirke kreft og styrke hjernen din.

Disse syrlige, søte fruktene er med andre ord noe du gjerne kan spise hver dag.

LES OGSÅ: Husk dette når du skal spise frukt

Kan inneholde soppgift

Er du en av dem som har epletrær i hagen, bør du imidlertid være forsiktig med én ting – og det gjelder fruktene som har falt ned fra treet.

Ja, eplene kan kanskje se helt fine ut, men det er alltid lurt å dobbeltsjekke. Ifølge Mattilsynet kan nemlig nedfallsfrukter som har ligget litt for lenge inneholde muggsoppgiften (mykotoksinet) patulin.

Og dersom du da bruker eplene til å lage eplemost, eplesaft eller lignende produkter, kan dennes soppgiften overføres til disse, står det på Matportalen.no (ekstern lenke).

LES OGSÅ: Epler kan hjelpe mot hodepine

<strong>SKJÆR VEKK:</strong> Dersom eplet har blitt flekkete, så skjær vekk alle flekkene og gjerne litt til.  Foto: Colourbox.com
SKJÆR VEKK: Dersom eplet har blitt flekkete, så skjær vekk alle flekkene og gjerne litt til. Foto: Colourbox.com Vis mer

Flekkete frukt

Et tegn på at nedfallsfrukten ikke bør spises, er når den har fått flekker på seg. Flekkene betyr som regel at eplet er råttent, og det er her giften skjuler seg.

Patulin/muggsoppgift kan ha negative helseeffekter. Følgene av giften kan blant annet være at immunforsvaret blir hemmet , eller at arvestoffet blir skade.

Selv om et fåtall spiser disse eplene rett fra bakken, blir de ofte brukt til nettopp eplemost, eplesaft og liknende produkter – og da kan altså denne giften bringes videre.


Skjær vekk det som er råttent

Selv om eplet er flekkete, betyr det ikke nødvendigvis at du må kaste det av den grunn.

Dersom bare deler av det er råttent, kan du rett og slett skjære vekk det som ikke ser særlig spiselig ut. Det eneste som er viktig da, er at ikke er sparsom med det du skjærer vekk, siden muggsoppgiften også kan sitte i vevet omkring der eplet er råttent.

Selv om du tilbereder eplene vil fortsatt ikke muggsoppgiften bli borte. Dette kommer av at mykotoksinene muggsoppen kan produsere er varmestabile.

LES OGSÅ: Epler kan skade tennene

Grenseverdier for patulin

Mattilsynet innførte grenseverdier for patulin i 2004 og tilsvarende grenseverdier ble også innført i EU.

Grenseverdien for patulin gjelder blant annet for fruktjuice/nektar, særskilt eplejuice, fruktjuiceingredienser i andre drikkevarer, konsentrert fruktjuice, alkoholholdige drikker, cider, eplekompott og eplepuré.

I tillegg er det satt lavere grenseverdier for patulin som gjelder for epleprodukter som markedsføres spesielt mot spedbarn og småbarn.

Forekomsten av muggsoppgiften patulin er tidligere blitt undersøkt i både norske og utenlandske produkter på det norske markedet. Mengden patulin var generelt lav i forhold til grenseverdiene som er innført, og få produkter overskred disse.

LES OGSÅ: Ikke skrell eplet ditt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer