Frukt

- Ikke spis ubegrensede mengder

For mye frukt og grønt kan faktisk gjøre deg tjukk, sier ekspertene.

VÆR OBS PÅ INNTAKET: Ja, du kan faktisk legge på deg av å spise mye frukt og grønnsaker, særlig frukt. "Fem om dagen" er derfor det absolutt beste rådet du kan følge.  Foto: Getty Images/iStockphoto
VÆR OBS PÅ INNTAKET: Ja, du kan faktisk legge på deg av å spise mye frukt og grønnsaker, særlig frukt. "Fem om dagen" er derfor det absolutt beste rådet du kan følge. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
85 prosent av oss er fortsatt ikke flinke nok til å spise frukt og grønt, og dersom vi skal følge helsemyndighetenes anbefalinger, er «fem om dagen» det optimale inntaket av disse matvarene.

Men selv om flere, med fordel, kunne spist mer grønnsaker og frukt, er det ikke slik at du bør få i deg ubegrensede mengder.

Kan øke vekten

Ja, disse matvarene er sunne og næringsrike, men i likhet med mye annet inneholder også en del frukter og grønnsaker mye energi og kalorier. Spiser du for mye risikerer du med andre ord å legge på deg.

Og det er særlig frukt ekspertene anbefaler deg å kontrollere inntaket av.

- Frukt er riktignok næringsrikt, men for mye sunn mat kan også føre til vektøkning, sier ernæringsfysiolog Brooke Schantz ved Loyola University til forskningsnettstedet Sciencedaily.com (ekstern lenke):

- Det er viktig å huske på å kontrollere porsjonsstørrelsenall mat du spiser, sier hun.

LES OGSÅ: Så mye er egentlig fem om dagen

TO OM DAGEN: To stykker frukt om dagen holder i massevis. Resten av de "tre av fem", bør bestå av grønnsaker. Foto: Getty Images/iStockphoto
TO OM DAGEN: To stykker frukt om dagen holder i massevis. Resten av de "tre av fem", bør bestå av grønnsaker. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Vær obs på fruktinntaket

Ifølge Schantz er det enklere å «overspise» på sunn mat, enn det mange av oss tror. Og når det gjelder mengde, bør man ha regler for inntaket av sunn mat, så vel som usunn mat.

Vekten er nemlig styrt av én ting, og én ting alene – energiinntak versus energiforbruk. Med andre ord – får du i deg mer energi gjennom mat og drikke, enn det kroppen forbrenner i løpet av en dag – ja, da legger du på deg.


Gjør du motsatt, vil du gå ned i vekt.

- Jeg har mange pasienter som lurer på hvorfor de ikke går ned i vekt, sier Shantz:

- Når de da forteller meg at de spiser frukt dagen lang, ja, da er forklaringen enkel. De fleste blir imidlertid veldig sjokkert når jeg anbefaler dem å holde øye med mengden de spiser, selv om denne maten regnes som sunn.

LES OGSÅ: Slik stopper du når du er mett

Spis så mye du vil

Det er kun noen få unntak fra denne regelen – grønnsaker uten stivelse. Disse kan du spise omtrent så mye du vil av, så fremt du ikke har på ekstra kalorier i form av sauser, oster eller smør.

Årsaken til dette er at disse grønnsakene inneholder mer vann og fiber, og krever mer av kroppen å fordøye.

Schantz anbefaler derfor å spise mye av disse grønnsakene (som for eksempel asparges, brokkoli, selleri, agurk) og heller kutte ned på inntaket av grønnsaker som inneholder mye stivelse (som for eksempel poteter, erter og korn).

Mat som er merket som «fettfri», eller som hevder å inneholde «mindre fett» bør også begrenses, ifølge eksperten.

- Folk har en tendens til å tillate seg å overspise disse såkalte «sunnere» matvarene. Selv om emballasjen på produktet kan si at matvaren/drikken er fettfri eller inneholder lite fett, så bør du ha koll på hvor mye du får i deg og unngå å spise for mye. Mat som har slik merking kan ofte innholde mye sukker og kalorier, sier hun.

LES OGSÅ: Matvarene du bør spise sammen

KAN GI SYRESKADER: For høyt inntak av frukt, som epler, kan gi syreskader på tennene.  Foto: Colourbox.com
KAN GI SYRESKADER: For høyt inntak av frukt, som epler, kan gi syreskader på tennene. Foto: Colourbox.com Vis mer

- Ingen overdrivelser er bra

Også norske kostholdseksperter har tidligere frarådet å overdrive inntaket av bestemte matvarer – som da frukt.

- Ingen overdrivelser er bra, om det er aldri så «sunt» det man spiser, har Camilla Andersen, som er ernæringsfysiolog med mastergrad fra Universitetet i Oslo, samt gründer og daglig leder av Somebody.no (ekstern lenke), tidligere uttalt:

- Kroppen har behov for et bredt spekter av næringsstoffer som ingen matvare alene kan dekke. Derfor er variasjon nødvendig.


Å spise mye frukt kan også føre til skader på tennene, så fremt du ikke sørger for å drikke vann eller skylle munnen etter at du har spist.

- Et hyppig inntak av frukt, fruktjuice og småspising av frukt gjennom dagen kan påføre tennene syreskader, dersom man ikke drikker vann etter inntak eller nøytraliserer munnen på en annen måte, har klinisk ernæringsfysiolog Henriette Walaas Lindvig, som også er en av ekspertene på Lommelegen.no, tidligere uttalt til KK.no:

- Det kan være bedre å porsjonere frukten inn i måltider eller mellommåltider i løpet av dagen.

LES OGSÅ: Slik unngår du å overspise

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer