Nøttehyller

Ikke stikk hånden nedi smågodt - og nøttehyllene

Kan være en bakteriebombe.

SMAKSPRØVE: Er du en av dem som stikker hånden nedi smågodtet og stjeler smaksprøver? Det er ikke særlig hygienisk. Foto: Stine Helén Tunstrøm
SMAKSPRØVE: Er du en av dem som stikker hånden nedi smågodtet og stjeler smaksprøver? Det er ikke særlig hygienisk. Foto: Stine Helén Tunstrøm Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hyllene med smågodt og nøtter i løsvekt i butikkene kan være en stor fristelse når du er litt småsulten på handlerunden.

Og kanskje unner du deg en liten smaksprøve nå og da.

Å snikspise fra smågodthyllene eller nøttedisken er riktignok ikke noe butikkene tillater, likevel er det faktisk svært mange som gjør det. 

Men har du egentlig tenkt over hvor uhygienisk dette er?

LES OGSÅ: Lar du skjærefjølen ligge framme på kjøkkenbenken?

Kan gjøre deg syk

– Det er absolutt ikke hygienisk å stikke hendene nedi smågodtet og annet som selges i løsvekt.

- Folk vasker jo ikke hendene sine før de går i butikken, sier seksjonssjef i Mattilsynet i Oslo, Asker og Bærum, Solveig Eriksrud til KK.no.

RISIKO: Du bør alltid bruke skjeene for å plukke smågodt og nøtter. Og ligger løsvektvarene i åpne bokser i nysehøyde eller barnehøyde, da er sjansene langt større for at det finnes bakterier der. Foto: xPACIFICA / Alamy/All Over Press
RISIKO: Du bør alltid bruke skjeene for å plukke smågodt og nøtter. Og ligger løsvektvarene i åpne bokser i nysehøyde eller barnehøyde, da er sjansene langt større for at det finnes bakterier der. Foto: xPACIFICA / Alamy/All Over Press Vis mer

Har noen vært med skitne hender oppi boksen rett før deg kan du faktisk risikere å få med deg bakterier eller virus som kan gjøre deg syk.

– Det kommer selvsagt an på hva man bærer med seg av bakterier og virus på hendene. Dette kan jo i verste fall være sykdomsfremkallende bakterier, magevirus eller influensavirus. 

– Nå vet jeg ikke nøyaktig hvor lenge slike virus og bakterier kan overleve i et slikt miljø. I smågodtet er det for eksempel veldig søtt, så det er ikke gode vekstvilkår og bakterier og virus vil ikke vokse og gro der. Men har noen vært med fingrene nedi rett før deg kan du risikere å få med deg noe du ikke ønsker, forklarer hun.

Daglige bakteriefeller

I løpet av en vanlig dag er hendene våre i kontakt med utallige overflater som kan være ordentlige bakteriebomber.

Dette kan være alt fra håndtakene på handlevognen, gelenderet i rulletrappen, eller til og med din egen veske og mobiltelefon kan være full av bakterier.

Overlege Tone Bruun ved Folkehelseinstituttet har tidligere sagt til KK.no at det riktignok finnes bakterier overalt, men de fleste er heldigvis ikke farlige. Likevel er det alltid en mulighet for at du kan komme i kontakt med smittestoffer.

BESKYTTET: Butikkene skal sørge for at varene er beskyttet mot forurensning, blant annet ved hjelp av lokk og skjeer. Foto: Patti McConville / Alamy/All Over Press
BESKYTTET: Butikkene skal sørge for at varene er beskyttet mot forurensning, blant annet ved hjelp av lokk og skjeer. Foto: Patti McConville / Alamy/All Over Press Vis mer

– Hvis noen er syke og bærer smittestoffer på hendene under shoppingrunden er det en viss risiko for at man kan smitte andre. Forsyner de seg av smaksprøvene i butikken, er det en mulighet for at smittestoffene kan overføres til nestemann, har Bruun fortalt.

LES OGSÅ: Så mye antibac bør du bruke

Bruk skje eller klype

Å stikke hånden ned i nøtteskålen er raskt gjort, og det er ikke alltid så lett for de butikkansatte å holde styr på hva kundene gjør når de er i butikkene.

Men Eriksrud påpeker at butikkene som selger varer i løsvekt likevel har noen regler å forholde seg til som skal forsikre kundene om at varene vi kjøper er behandlet mest mulig hygienisk.

– Butikkene må forholde seg til de generelle næringsmiddelskravene som er satt. Disse kravene går blant annet ut på at varene skal beskyttes mot forurensning. Varer som selges i løsvekt bør oppbevares i beholdere med lokk, og det bør alltid være egne skjeer eller klyper tilgjengelig.

MER HYGIENISK: Noen butikker har byttet ut de gamle selvplukk-boksene med en mer hygienisk variant. Foto: Stine Helén Tunstrøm
MER HYGIENISK: Noen butikker har byttet ut de gamle selvplukk-boksene med en mer hygienisk variant. Foto: Stine Helén Tunstrøm Vis mer

– Det er klart at man bør være litt oppmerksom på hvordan varene håndteres i butikken. Ser du for eksempel at løsvektvarene ligger i åpne bokser i nysehøyde eller barnehøyde, da er sjansene langt større for at det finnes bakterier der som du ikke vil ha med deg, forteller hun.

Noen butikker har byttet ut den gamle nøttedisken med et nytt og mer hygienisk system, der kunden ikke er i kontakt med produktet, men drar i en handel for å få nøttene i pappkoppen. Men i smågodthyllene fungerer det fortsatt slik det alltid har gjort. 

Eriksrud anbefaler derfor at folk er mer obs på å bruke de tilgjengelige skjeene i stedet for sine egne fingre, både for vår egen del og for andres del.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer