Tynn

Ikke stol på badevekta

..og 29 andre slankeråd.

Ikke stol på badevekta
Publisert
Sist oppdatert
Nettstedet Bodyshaping.no har sanket 30 slankemyter og sannheten om dem alle i en liten oversikt. Her kan du lese dem i kortversjon:

1. Jeg blir tynn av å droppe måltider

Nei, dette er ikke sant. Jo lenger tid det går mellom måltidene dine, jo mer kortisol - og dette øker fettlagringen i kroppen din.

2. Jeg trener, derfor kan jeg spise hva jeg vil

Nei, dette er ikke sant. Det er mye lettere å spise kalorier enn det er å forbrenne dem. For å forbrenne en cheeseburger på 350 kalorier må du for eksempel trene aerobic i 45 minutter. Derfor er det så viktig at du spiser sunt og ikke mer enn det kroppen din trenger.

3. Baderomsvekten lyver aldri

Nei, dette er ikke sant. Vekten din kan variere sterkt fra dag til dag avhengig av blant annet hormoner. I stedet, mpl midjen din og liv-hofte-ratioen for å følge utviklingen.

4. Lavkarbo-dietter er nøkkelen

Ja, dette er sant - amerikanske forskere har i alle fall sett at personer som følger en lavkarbodiett i et år, har lavere kolesterol og færre skadelige fettsyrer enn de som følger et kosthold med lite fett.

5. Jeg blir tynn av sukkerfri brus

Nei, dette er ikke sant. Drikker du lettbrus regelmessig, øker du risikoen for å bli overvektig med hele 41 prosent, ifølge forskere ved University of Texas. Årsaken er trolig at de kunstige søtningsstoffene forvirrer sultsignalene i hjernen, slik at du spiser mer.

6. Melk setter seg på hoftene

Nei, dette er ikke sant. Personer som drikker melk mister faktisk mer fett enn de som kutter ut melken. Det er fordi kalsiumet i meieriprodukter trigger fettforbrenning istedenfor lagring av det. Resultatene ser du ved å innta 3-4 porsjoner, som et glass skummet melk eller en yoghurt som inneholder mindre tilsatt sukker, daglig.

7. Jeg må spise når jeg er fysen

Nei, det er ikke sikkert det er mat som må til. Det holder muligens bare å drikke litt vann. Kroppen blander ofte sultfølelsen med tørstfølelsen. Har du spist i løpet av de siste to timene, bør du ta et glass vann istedenfor en matbit.

8. Olivenolje er kalorifattig

Nei, dette er ikke sant. Olivenolje er riktig nok bra for deg, men en spiseskje inneholder ca. 120 kalorier, noe de fleste andre oljer også gjør. Et tips er å spraye på oljen, kun en sprut inneholder rundt fem kalorier og dette bør være nok.

9. Jeg stresser meg tynn

Nei, dette er ikke sant. Det er mer sannsynlig at stress vil føre til vektøkning. Stress utløser hormonet kortisol, som stimulerer appetitten.

10. Frukt er kalorifritt

Nei, dette er ikke sant. Frukt inneholder færre kalorier enn for eksempel en halv pakke med kjeks, men husk at et eple likevel inneholder rundt 50 kalorier og en banan rundt 90.

11. Jeg blir slank av en detox-kur

Nei, dette ser ikke ut til å være sant. Forskere ved et kanadisk universitet har sett at detoxkurer frigir skadelige kjemikalier i kroppen, noe som bremser stoffskiftet, og dermed reduserer sjansene for å gå ned i vekt.

12. Du kan ikke drikke alkohol

Nja, dette er en sannhet med modifikasjoner. Enhver diett som nekter deg å kose deg litt er dømt til å mislykkes, men et annet poeng er at spanske forskere hevder at det finnes en ingrediens i rødvin, resveratrol, som spalter fett.

13. Jeg bør ikke spise mer enn 1000 kalorier om dagen

Selv om du er på slanker’n så er ikke dette helt sant. Å gå rundt sulten senker stoffskiftet og forhindrer produksjonen av hormonet leptin som reduserer appetitten - noe som gjør det vanskeligere å følge en diett. Anbefalingen er å holde seg til minst 1500 kalorier om dagen.

14. Flytende kalorier teller ikke

Nei, dette er ikke sant. Ca. 21 prosent av vårt daglige kaloriinntak kommer fra drikke, så kanskje på tide å erstatte kaloririk drikke som saft og brus med drikke som ikke inneholder noen kalorier, som vann, te og kaffe.

15. Salater er alltid slankende

Nei, dette er ikke sant. Dersom salaten din består av en klatt majones, en håndfull revet ost og baconbiter, i tillegg til grønnsaker, kan kalorimengden stige fra 50 til 350 på et øyeblikk.

16. Lite fett betyr få kalorier

Nei, dette er ikke sant. Selv om et produkt får redusert fettmengden med 30 prosent, så vil mengden kalorier totalt bare være 10-15 prosent mindre.

17. Alt fett er bannlyst

Nei, dette er ikke sant. Personer som får 35 prosent av sitt daglige kaloriinntak fra sunt fett, som fra nøtter og fet fisk, går ned mer i vekt enn de som spiser halvparten så lite, sier ernæringsfysiolog Jennette Higgs. Men mengden mettet fett bør ikke overstige 25 gram om dagen, og styr unna transfett, lyder rådet.

18. Jeg spiser jo ikke så mye

Den gjennomsnittlige slankeren nedvurderer mengden mat han eller hun spiser med inntil 800 kalorier per dag. For å få full oversikt over hva du stapper i munnen bør du føre en dagbok etter alle måltider.

19. Jeg har lav forbrenning

Nei, dette er ikke sant. Stoffskiftet avgjør hvor raskt du forbrenner kalorier, og lenge trodde man at et lavt stoffskifte var en av årsakene til overvekt. Men man ser også mange overvektige med høyt stoffskifte så da holder det ikke å skylde på dette lenger.

20. Amming = vektreduksjon

Nja, dette er en sannhet med modifikasjoner. Det er sant at ammende kvinner forbrenner rundt 500 ekstra kalorier om dagen, men dersom kvinnene fyller på med en flaske cola eller en sjokolade hver dag har ikke dette noen effekt. Fokuserer kvinnene på sunn mat derimot, som barnet også trenger, så vil de i tillegg gå ned i vekt.

21. Nøtter er sunt

Joda, riktig nok er nøtter stappet med en fettype som er sunt for hjertet, men vektmessig inneholder nøtter flere kalorier enn potetgull. Anbefalt dagsinntak er derfor to eller tre store paranøtter, 8-10 mandler eller en håndfull med peanøtter eller cashewnøtter, om dagen.

22. Lett.mat inneholder lite fett

Nei, dette er ikke helt sant. En vare som virkelig har redusert fettinnhold skal ha mindre enn 3 gram fett per 100 gram, men dette gjelder sjelden lett-produktene.

23. Det er skjoldbruskkjertelen min

Nei, dette er ikke nødvendigvis sant. Selv om omkring 15 prosent av alle voksne har problemer med skjoldbruskkjertelen, vil bare én prosent gå opp i vekt som et resultat av dette, sier amerikanske eksperter. Men har du vektproblemer i tillegg til fortynning av håret, føler deg kald, har mensproblemer og humørsvingninger, kan dette knyttes til skjoldbruskkjertelen.

24. En bit er ikke farlig

Nei, dette er ikke sant. Vel, det kommer an på hva du spiser. En stor bit av en cheeseburger kan inneholde så mye som 70 kalorier. I tillegg skal det bare en liten bit til for å trigge hjernen - noe som gjør det fryktelig vanskelig å ikke spise opp resten.

25. Mat om kvelden feter mer

Nei, dette er ikke sant – for det kommer an på mengden kalorier du får i deg i løpet av en hel dag.

26. Det ligger til familien

Nei, dette er ikke sant. Genene dine står for kun for 10 prosent av din risiko for å gå opp i vekt mens 90 prosent baserer seg på hva du spiser og hvor mye du trener. Holder du kontroll på dette, kommer du ikke til å oppleve de samme vektproblemene som familien din, ifølge British Nutrition Foundation.

27. Mørkt brød er slankende

Nei, dette er ikke helt sant. Enkelte mørke brødtyper har gøy GI, som kan øke nivåene med insulin i kroppen, som bidrar til å lagre fett.

28. Man blir slank av å røyke

Nei, dette er ikke helt sant. Når du slutter å røyke går forbrenningen riktig nok litt ned, men den vil etter hvert stabilisere seg, og i tillegg vil du få mange andre gode helsegevinster.

29. Man blir tykk av karbohydrater

Nei, dette er ikke helt sant. I et forsøk på slanke kvinner viste det seg at de spiste like mange karbohydrater som overvektige, bare at de spiser færre karbohydrater med høy GI, som loff og hvitt ris.LES OGSÅ:
 • Knus disse mytene
 • Bli slank på tilbudsmat
 • 10 slankende shoppingtips
 • Klassiske slankefeller
 • Slik blir du bikinifin i en fei
 • 30. Margarin er bedre enn smør

  Nei, dette er ikke sant. Faktisk så inneholder margarin og smør omtrent samme mengde kalorier. Bruk heller plantemargarin som inneholder umettet fett.Ønsker du å bli slank til bikinisesongen, anbefaler vi for eksempel dette opplegget av kk.no's treningseksperter.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer