Graviditet

Ikke stol på disse graviditetstestene

Billige graviditetstester kjøpt på nett er ikke alltid helt trygge.

Billige tester mangler ofte vesentlig informasjon, viser en svensk studie.  Foto: All Over PressAll Over Press
Billige tester mangler ofte vesentlig informasjon, viser en svensk studie. Foto: All Over PressAll Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Mange kvinner som prøver å bli gravide får et høyt forbruk av graviditetstester hvor de kan teste selv hjemme på badet. Til tross for at flere tester ikke gir klart utslag før tiden da mensen skulle vært der, begynner testingen før.

Billig ikke alltid bra

Er du fristet til å heller kjøpe billige hjemme-tester på nettet framfor de dyrere som er i salg på apoteket, bør du tenke deg om to ganger.Disse holder nemlig ikke alltid mål, melder svenske Dagens Medicin.Les også: Slik avslører du at noen er gravid.

- Holder ikke mål

En studie gjort av det svenske Läkemedelsverketviser at rimelige tester ikke alltid tilfredsstiller kravene som stilles. Nå advarer de mot å tro at billige tester har like god kvalitet som de som er kjøpt på apoteket. - Konsumentene bør være klare over de kravene som stilles til produkter ment for selvdiagnostikk. Det er produsenten som skal sørge for at produktet oppfyller kravet, sier Helena Dzojic fra svenske Läkemedelsverkets enhet for medisinteknikk i en pressemelding. Les også: 6 ekle ting på at du er gravid.

Forteller ikke hvilke

Det svenske Läkemedelsverkets gir ikke råd om akkurat hvilke graviditetstester det er du bør styre unna. Hele studien kan du lese her.

- Sjekk merkingen

Men Helena Dzojic legger til at graviditetstester skal ha en bruksanvisning. Det er også viktig å sjekke at produktnavnet på forpakningen ikke avviker fra det som er inne i pakken eller den informasjonen som finnes om produktet på nettet. Det er også viktig å sjekke at produktet er CE-merket. Varer som er merket CE kan fritt omsettes innenfor EUs handelsområde. Norge er ikke medlem i EU, men har en avtale slik at det meste av lovverket innen EU også gjelder i Norge. Merkingen sier ingenting om produktets kvaliteter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.