Søvn

Ikke svett bort sommernatta

Slik får du sove selv om det er varmt.

LEGGER DU DEG SENT? Da løper du nesten dobbelt så stor risiko for å ha vonde drømmer i søvne. Foto: Panther Media
LEGGER DU DEG SENT? Da løper du nesten dobbelt så stor risiko for å ha vonde drømmer i søvne. Foto: Panther Media Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Sommerens hetebølger gjør underverker for brunfargen, men fører også til at mange får underskudd på søvn. Svette, klamme netter får oss til å sove urolig - hvis vi sovner i det hele tatt. Hvordan får vi sove godt i varmen?- Først må vi forstå hvorfor vi syns det er vanskelig å få sove når det er varmt, sier søvnekspert Ian Smith fra Papworth Hospital i Cambridge til The Sun.- Den naturlige mekanismen som gjør at vi sovner innebærer at kroppstemperaturen faller med nesten en grad. Men på varme kvelder tar det lenger tid for kroppene våre å avkjøles. Les også: Farlig å sove for lite?

Gardinene for

Eksperten anbefaler å dra for gardinene på soverommet, både på dagen og på kvelden. Da varmes ikke rommet opp av sola like mye som hvis solstrålene får skinne inn vinduet hele dagen. Hold også vinduene åpne på natta, og kjøp en vifte. Så slipper du kanskje å våkne utslitt.- Men husk at hvis viften skal være effektiv, må vinduet være åpent. Hvis ikke får ikke luften sirkulert, og varmen fra motoren vil varme opp rommet istedet for å kjøle det ned, sier Smith.Dropp dyna, og sov kun med dynetrekket over deg.

Tidlig sol i fjeset

Smith anbefaler deg også at du stikker hodet ut døra og ut i sola så tidlig som mulig om morgenen. - Da skjønner kroppen din at det er morgen, og den indre klokken forstår når det er natt, selv om det er lyst ute, sier Smith. Les også: Får du ikke sove?

Unngå kveldssola

Hvis du har trøbbel med å sovne i løpet av natten, bør du holde deg unna sollyset mot dagens slutt. Skarpt lys forsinker den naturlige produksjonen av søvnhormonet melatonin.Det er også viktig med mørke soverom - særlig på barnas rom.- Mange barn legger seg mens det fremdeles er lyst, og med varmen i tillegg vil det være utfordrende. Sørg for kjølig temperatur og mest mulig blokkering av lys, sier Smith.

Morgentrening

Ikke bli svett før du legger deg. Eksperten sier at trening etter klokka seks burde unngås, siden det vil øke kroppstemperaturen din. Ta treningstimene dine på morgenen heller enn på kvelden, hvis du kan. Les også: Trøtt i dag? Ikke i morgen.

Kjøl deg ned

Flere heite tips for deg som vil sove:
 • Kjøl deg ned med en kald dusj eller et kaldt bad før du skal sove.
 • Hold deg unna Facebook. Det blå lyset fra dataskjermen kan redusere melatoninnivåene dine, og det gjør det vanskeligere å sovne.
 • Ikke drikk kaffe seint på kvelden.
 • Husk at det er koffein i te, sjokolade og andre leskedrikker - ikke bare i kaffe.
 • Alkohol får deg kanskje til å sovne, men det er mer sannsynlig at det vekker deg senere den natta.Hva er ditt beste søvnråd? Del det i vårt debattforum!

 • Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

  Les mer