<strong>TA SOL FØR LUNSJEN:</strong> Forskere mener at proteinet i kroppen som skal repare skader på huden forårsaket av ultrafiolett lys er mest aktivt i kroppen på morgenen. Foto: All Over Press
TA SOL FØR LUNSJEN: Forskere mener at proteinet i kroppen som skal repare skader på huden forårsaket av ultrafiolett lys er mest aktivt i kroppen på morgenen. Foto: All Over Press Vis mer

Solarium

Ikke ta sol på ettermiddagen

Det øker risikoen for å utvikle hudkreft fem ganger.

Publisert
Sist oppdatert
Nå som sommeren er over og mørketiden nærmer seg, blir behovet for litt sol på kroppen enda større.

Selv om legeforeningen understreker at et kvarter i solariumet ikke dekker behovet ditt for vitamin D, er det fortsatt mange som oppsøker solstudioene.

I november i fjor var det faktisk så mange som 53.000 personer som inntok Brun og Blid sine solstudier på én dag, til tross for advarser om hudkreft.

Da er det ikke så overraskende at forskere har funnet en sammenheng mellom avhengighet av narkotika og avhengighet av solarium.

Uansett hvor ofte du tar sol, kan du imidlertid redusere risikoen for hudkreft ved å droppe økten med sol på ettermiddagen, skriver Daily Mail (Ekstern lenke).

LES OGSÅ: Tull å ta solarium før ferien

Ta sol før lunsj

Ifølge studien kan det tyde på at solarium på ettermiddagen øker risikoen for hudkreft fem ganger, i motsetning til å ta sol tidligere på dagen.

Dette skyldes at proteinet i kroppen som skal repare skader på huden som er forårsaket av ultrafiolett lys er mest aktivt i kroppen på morgenen. Derfor anbefaler forskerne at du helst bør ta sol før lunsj.

LES OGSÅ: Ikke dropp brillene i solariumet

- Vår forskning tyder på at ved å begrense soling eller et besøk til solariumet i morgentimene kan redusere risikoen for hudkreft hos mennesker, forteller Aziz Sancar, lederen av studien som ble utført ved University of North Carolina.

Proteinet som reparer skadene på DNA-et kan se ut til å være kontrollert av kroppens klokke ettersom den avtar gjennom dagen og minker utover ettermiddagen. Nivåene av proteinet er på sitt beste klokken syv om morgenen.

LES OGSÅ: Vitaminet du ikke bør droppe

Slik ble studien gjennomført

I testene, som ble utført på mus, viste at de utviklet fem ganger så mange hudkreft-svulster når de ble utsatt for UV-stråler på morgenen, i forhold til kvelden.

Årsaken til at forskerne mener det vil være omvendt for mennesker, kommer av at vi har en helt motsatt døgnrytme. Sancar og hans forskere vil nå fortsette studien med mennesker som er villig til å stille opp for å se nærmere på når huden tar minst skade av å få sol på kroppen.

Dr. Kat Arney, som er kreftforsker i England, syns funnene deres er interessante, men advarer likevel for overeksponering av sol.

- Vi vil fortsatt anbefale folk å unngå bruk av solarium og unngå at du blir brent uavhengig av hvilket tidspunkt det er på dagen, siden det fortsatt kan bidra til hudkreft, forteller hun til nettsiden.

LES OGSÅ: Skygg unna kunstig sol

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer