Sex Og Samliv

Ikke tid eller energi til sex?

Slik kan du som karrierekvinne og småbarnsmamma få tilbake gnisten.

LITE SEX: Selv om du har lite energi og har mest lyst til å legge deg er det viktig å være intim med partneren din.  Foto: drubig-photo - Fotolia
LITE SEX: Selv om du har lite energi og har mest lyst til å legge deg er det viktig å være intim med partneren din. Foto: drubig-photo - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Etter en lang dag med jobb, barnehagehenting, middag og legging vil de fleste småbarnsforeldre aller helst sove når hodet endelig treffer puta om kvelden.

Men selv om energinivået er på bunn, og alt som frister er å sove, mener eksperten det er viktig at dere tar dere tid til å ha sex.

Gjør dere ikke det kan forholdet deres slå sprekker.

LES OGSÅ: Tilfeldig sex kan gjøre deg deprimert

INTIMITET: Det er viktig å gi hverandre kjærlighet. Uten intimitet kan fort forholdet slå sprekker.  Foto: gpointstudio - Fotolia
INTIMITET: Det er viktig å gi hverandre kjærlighet. Uten intimitet kan fort forholdet slå sprekker. Foto: gpointstudio - Fotolia Vis mer

Kvinner har mindre lyst

Peder Kjøs, som er spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv, mener at det er utrolig mange småbarnsforeldres sexliv som preges av tidsklemma.

– Når man er travel og opptatt med andre ting har man ikke så mye fokus på hverandre, og heller ikke så mye overskudd til å involvere seg. Stress, ansvar, lite søvn og følelsen av at man ikke strekker til gjør at mange rett og slett er for slitne til å tenke på sex, sier han til KK.no.

Kjøs forteller videre at han har fått inntrykk av at mangelen på sexlyst rammer ofte kvinner mer enn menn.

– For mange kvinner er sex noe de får lyst på når de slapper av og har det godt, mens en del menn tvert imot bruker sex som avkobling når de er slitne. På denne måten kan lysten bli veldig forskjellig og dette kan bli et problem i seg selv.

LES OGSÅ: Denne kan «trene» deg til bedre sex

EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: Astrid Waller
EKSPERTEN: Peder Kjøs, spesialist i klinisk voksenpsykologi og KKs faste ekspert innen sex- og samliv. Foto: Astrid Waller Vis mer

Viktig å være intime

Nærhet og intimitet er viktig i et parforhold, og sex er jo tross alt det som skiller dere fra å være partnere og venner.

Har dere lite sex mener Kjøs det lett kan hende at en av dere vil føle seg nedprioritert av den andre.

– Sex er et uttrykk for intimitet og tilknytning, og det er en måte å bekrefte det følelsesmessige ved forholdet. Hvis det blir veldig lite sex er det lett å føle seg avvist og nedprioritert.

– Men samtidig er det viktig at ikke sex blir enda en plikt, og enda en ting man ikke får tid til. Derfor bør dere snakke sammen om hvorfor det er lite i perioder.

Dersom dere ikke er åpne med hverandre om mangelen på intimitet, kan dette ifølge Kjøs tære i stykker forholdet deres.

– Mangelen på intimitet kan gjøre at partneren ikke føler seg satt pris på, og at en viktig del av forholdet forsvinner og dere glir fra hverandre. Det å ikke være intime med hverandre er ganske alvorlig, særlig hvis det går over lengre tid.

LES OGSÅ: Blir sex bedre med alderen?

KJØPETIPS:Rosa vibrator (kr 299, candyhuset.no), erotisk spill (kr 229, Kondomeriet), Slipset til Mr. Grey (kr 129, Kondomeriet), ON orgasmeolje (kr 199, flirt.no), varm massasjeolje (kr 159, Kondomeriet), massasjeolje (kr 99, candyhuset.no).  Foto: Produsentene
KJØPETIPS:Rosa vibrator (kr 299, candyhuset.no), erotisk spill (kr 229, Kondomeriet), Slipset til Mr. Grey (kr 129, Kondomeriet), ON orgasmeolje (kr 199, flirt.no), varm massasjeolje (kr 159, Kondomeriet), massasjeolje (kr 99, candyhuset.no). Foto: Produsentene Vis mer

Slik får dere gnisten tilbake

Maria K. Ebbestad, som er nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet, forteller til KK.no at det er utrolig viktig å opprettholde kjærligheten i en hektisk hverdag.

Og det trenger ikke være så vanskelig.

– Siden vi ofte blir altfor fokusert på jobb og barn, og ikke på partneren vår, er det ekstra viktig å sette av tid til sex og intimitet på timeplanen.

– Gi hverandre oppmerksomhet og gjør ting sammen, si at dere er glad i hverandre og vis det. Når man gjør disse små tingene vil også sexlysten komme snikende av seg selv.

Hun mener også det er viktig at dere snakker sammen om hva dere pleide å gjøre før hverdagen ble så stressende.

– Snakk sammen om hva dere gjorde før, for ofte kan litt nostalgi vekke hverdagsromantikken igjen. Nostalgi kan også være nøkkelordet når det gjelder den seksuelle arena.

– Prøv å for eksempel kline litt på sofaen. Husker dere den tiden hvor dere kysset så mye at leppene deres ble både såre og hovne? Den tiden er aldri forbi, ta den tilbake.

LES OGSÅ: Hemmeligheten bak et langt ekteskap

EKSPERTEN: Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet. Foto: Privat
EKSPERTEN: Maria K. Ebbestad, nettredaktør og presseansvarlig i Kondomeriet. Foto: Privat Vis mer

Kvitt dere med TV-en


Videre anbefaler Ebbestad dere å bli kvitt TV-en på soverommet. Det viser seg nemlig at par som ikke har TV på soverommet har dobbelt så mye sex som de som legger seg til film og serier.

– Dette kom frem i en italiensk undersøkelse som beviser hvorfor du bør holde TV-titting til stua, og soverommet til sengekos og søvn, sier hun.

I undersøkelsen kom det også frem at hva slags program du ser på også har stor innvirkning på sexlysten, forteller hun.

– Voldelige filmer påvirket halvparten av parene negativt, mens realityserier vekket sexlysten. Så for deg som har TV på soverommet er det bare en ting å gjøre. Se på erotiske filmer og kom i stemning til en natt med dampende het sex!

– Eller ta TV-en ut av soverommet og erotisk leketøy inn på soverommet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer