Matlaging

Ikke tid til å heve deigen?

Her er trikset som gjør den kjevleklar på 15 minutter.

HEVE GJÆRDEIG: Baksten blir like godt, selv om du tar snarveien via mikrobølgeovnen. Foto: All Over Press
HEVE GJÆRDEIG: Baksten blir like godt, selv om du tar snarveien via mikrobølgeovnen. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Det er nemlig sånn at mikrobølgeovnen du har på kjøkkenet, kan brukes til mye mer enn oppvarming av middagsrester og ferdigmat.

Og er du midt i julebaksten, blir du kanskje glad for å lese dette.

KJEVLE UT: 15 minutter senere og du er klar til å kjevle. Foto: All Over Press
KJEVLE UT: 15 minutter senere og du er klar til å kjevle. Foto: All Over Press Vis mer

Hev gjærdeigen på minutter

Ja visst! En gjærdeig trenger vanligvis en time eller mer på heving i romtemperatur, men klarer seg med 15 minutter i mikroen.

Legg deigen i en så stor bolle som mulig og dekk den med plast. Sett en kopp med vann bakerst i mikrobølgeovnen og bruk så lav effekt som mulig (10 prosent av full styrke).

Varm deigen i tre minutter i mikroen, la den så hvile i tre minutter. Varm den i tre minutter til, og la den hvile i seks minutter. Deigen skal nå ha doblet størrelsen.





Men gjærdeigen er ikke det eneste utradisjonelle du kan putte i mikrobølgeovnen. Her er sju andre smarte triks:

1. Desinfisere svamper og kluter

Ikke kast kjøkkenkluten selv om den lukter råtten fisk.

Dynk den i eddik eller sitronsaft og kjør den i mikroen i ett minutt. Resultatet er en fin, ren og bakteriefri klut.

KJAPP DESINFISERING. Skjærebrettet kan du lett gjøre bakteriefritt i mikroen. Foto: Jiri Hera - Fotolia
KJAPP DESINFISERING. Skjærebrettet kan du lett gjøre bakteriefritt i mikroen. Foto: Jiri Hera - Fotolia Vis mer

2. Desinfisere skjærebrett

Vask brettet godt, gni inn skjæresiden av brettet med saften av en halv sitron, kjør i mikroen i ett minutt. Voilà!

LES OGSÅ: Her er julas bakteriebomber





3. Dekrystallisere honning

Hvis honningen har sått lenge hender det at sukkeret i den samler seg. Honning skal ikke knase når du spiser den.

La den få et halvt til ett minutt på medium styrke i mikrobølgeovnen, så er den fin, klar og flytende igjen.

4. Varm opp skjønnhetsprodukter

Ansiktsmasker, håroljer og voks til hårfjerning trenger gjerne oppvarming før bruk. Mikrobølgeovnen er ideell her.

LES OGSÅ: Les dette før du vokser bikinilinjen

5. Korte ned grilltiden

Lar du grønnsakene få en omgang i mikroen først trenger de ikke lang tid før de er ferdiggrillet. Supert hvis dere er mange til bords.

Har du forresten prøvd å varme marshmallows i mikroen? Nydelig! 30 sekunder er nok.

LES OGSÅ: Supermaten du bør legge på grillen

6. Få mer juice ut av frukten

Kjør appelsiner og sitroner 20 sekunder i mikroen før du presser dem til juice.

Da blir de myke og du får med siste dråpe.

7. Riste nøtter

Heller enn å bruke et kvarter med stekeovnen kan du riste nøtter på to-tre minutter i mikroen. Rør i dem et par ganger underveis.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise nøtter - stor nøtteguide

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer