Hygiene

Ikke tin kjøtt på kjøkkenbenken

En ny studie viser at svært mange av oss slurver med hygiene på kjøkkenet.

IKKE TIN KJØTT PÅ KJØKKENBENKEN: Helst bør du tine kjøttprodukter i kjøleskapet. Da reduserer du risikoen for bakterier.  Foto: Thinkstock.com
IKKE TIN KJØTT PÅ KJØKKENBENKEN: Helst bør du tine kjøttprodukter i kjøleskapet. Da reduserer du risikoen for bakterier. Foto: Thinkstock.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Hver dag blir du utsatt for svært mange bakterier, og faktisk vil du finne flere bakterier på tastauret ditt enn på toalettet.

Derfor er det veldig viktig med god hygiene, og det er spesielt ett rom der det er viktig å legge seg til seg noen gode rutiner; kjøkkenet ditt.

Det er nemlig her vi begår de største tabbene og når følgene av slurv er matforgiftning, er det god grunn til være ekstra nøye.

Ifølge Forskning.no (ekstern lenke) bør du for eksempel ikke tine kjøtt på kjøkkenbenken.

LES OGSÅ: Ikke oppbevar brødet slik

Den vanligste feilen på norske kjøkken

Du kjenner deg helt sikkert igjen; du kommer hjem en fredags ettermiddag og været ble mye bedre enn forventet, så du bestemmer deg for å grille.

Du ber over noen venner på en liten grillaften, og istedenfor å gå på butikken, tar du noen biffer fra fryseren og legger på kjøkkenbenken til tining slik at det går raskere. Smart, ikke sant?

Ikke egentlig. Selv om du og gjestene dine mest sannsynlig ikke vil bli akutt syke av dette, er det likevel lurt å planlegge litt bedre. For dette er den vanligste feilen som blir begått på norske kjøkken.

- Det ideelle og helt riktige er å benytte kjøleskapet til slik tining. Men de fleste har vel tatt mat rett opp fra fryseren og tint det på kjøkkenbenken en gang, forteller stipendiat Elin Halbech Røssvoll til Forskning.no.

LES OGSÅ: Ikke gjør dette med middagsrestene dine

Hun forsker på mattrygghet, og er førsteforfatter på et samarbeidprosjekt mellom forskere på SIFO (Statens institutt for forbruksforskning) og Nofima på Ås, der de ser nærmere på nordmenns kjøkkenvaner. I studien analyserte de svarene fra en nettbasert spørreundersøkelse med 2008 deltakere.

Røssvoll kan fortelle at det ikke er knyttet høy risiko for stor bakterievekst når du tiner mat på benken i noen timer, men det beste er likevel å tine mat i kjøleskapet.

Da kan du være sikker på at risikoen for bakterier er liten. I tillegg har tining av matvarer svært mye å si for smaken av kjøttet.

LES OGSÅ: Her skjuler det seg over 8000 bakterier

Ikke legg kjøttet på øverste hylle

Som KK.no har skrevet om tidligere, er det også andre ting du bør tenke på når det gjelder kjøkkenet ditt. Blant annet bør du ikke legge kjøtt øverst i kjøleskapet.

- En av de største årsakene til matforgiftning er krysskontaminasjon. Et eksempel på dette er når en rå kylling ligger øverst på hyllen i kjøleskapet og drypper ned på salaten, har professor Tom Humphrey ved University of Liverpool tidligere fortalt til Daily Mail (Ekstern lenke).

Kylling inneholder bakteriene campylobacte, som er den vanligste bakterielle årsaken til magesyke, selv om bakteriene ikke vil overleve når du steker kyllingen.

Men ettersom de fleste oppholder grønnsakene nederst i kjøleskapet kan saft fra kyllingen renne ned på andre matvarer som skal spises rå, og overleve.

- Selv om salat og andre grønnsaker ligger i en skuff nederst i kjøleskapet, kan fortsatt saft fra kjøttprodukter snike seg gjennom krokene og krikene, forteller Humphrey.

LES OGSÅ: Har du riktig temperatur i kjøleskapet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer