Soppinfeksjon

Ikke tro på dette trusetullet

Ny forskning hevder et spesielt silkestoff kan motvirke helseproblemer.

BOMULL: Ifølge gynekolog Peer Høvik er bomullstruser (eller å la være å bruke truser) det beste.  Foto: Colourbox
BOMULL: Ifølge gynekolog Peer Høvik er bomullstruser (eller å la være å bruke truser) det beste. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Er du glad i behagelig undertøy, så har du helt sikkert en silketruse eller to liggende i undertøysskuffen.

Ikke bare er stoffet mykt, svalende mot huden og behagelig, selv på klamme, varme dager, men det er også lekkert, sexy og elegant.

At silkeundertøy er populært er ingen nyhet, og da Undie Awards-begivenheten (en avstemning om hva som er kvinners favorittundertøy) gikk av stabelen i USA tidligere i sommer var det silketrusa Vanity Fair Lace Nouveau Brief som ble den soleklare vinneren.

Ny forskning hevder imidlertid at silketruser er mer enn «bare» behagelig og lekkert.

LES OGSÅ: Gjør alltid dette med bh-en din

Silke mot sopp?

Ifølge en artikkel på helsenettsiden til britiske The Telegraph (ekstern lenke) kan silkeundertøy også inneha legende og helende egenskaper, og ny forskning hevder at det kan motvirke alt fra soppinfeksjoner til symptomer på overgangsalder.

Forskere ved the University of Bologna i Italia gjennomførte nylig en undersøkelse, der de konkluderte med at en ny type silkeundertøy (DermaSilk Intimo) Kan redusere kløe, irritasjon og sårhet som følger med soppinfeksjoner.

Underlivssopp er en av de vanligste underlivsplagene vi kvinner opplever, og tre av fire kvinner vil oppleve å få en slik infeksjon en eller annen gang i livet, mens en av 20 vil oppleve å få sopp mer enn fire ganger i året.

Vanligvis behandler man soppinfeksjoner med legemidler fra apotek (som Canesten), eller med reseptbelagte medikamenter fra lege, men forskningsteamet i Bologna mener altså at det nye undertøyet fra DermaSilk Intimo kan være vel så bra.

LES OGSÅ: Denne trusa selger best

Spesielt silkestoff

Ifølge DermaSilk Intimo motvirker trusene deres soppinfeksjoner på grunn av det spesielle silkestoffet de bruker. Trusene er laget med såkalt fibroin, en medisinsk form for silke som skal absorbere fukt.

Trusene har også antibakterielle midler, som skal drepe sopp og bakterier, uansett om trusen vaskes ofte.

I sin studie fikk forskerne fra Bologna halvparten av de frivillige testkvinnene til å prøve DermaSilk Intimo-trusene (som ser og kjennes ut som silketruser), mens den resterende halvparten skulle ha på seg bomullstruser.

Etter seks måneder fant 90 prosent av kvinnene som bruke silketrusen at soppsymptomene deres var redusert og at risikoen for å utvikle sopp var halvert.

LES OGSÅ: Hun har gjort truser supertrendy

- Tror ikke på detHva slags undertøysstoff foretrekker du?
Andre eksperter hevder imidlertid at det ikke er gjort nok forskning på området til at man kan konkludere med at silke kan hjelpe mot slike underlivsproblemer.

KK.no tok derfor en prat med gynekolog og ekspertLommelegen.no (Lommelegen.no er i likhet med KK.no eid av Aller Internett) Peer Høvik, for å komme til bunns i saken og høre hva han mener om temaet.

Ifølge Høvik har han aldri hørt at silke skal kunne motvirke slike problemer.

- Nei, dette har jeg ikke hørt om før. Jeg tror ikke noe på det, sier han til KK.no.

Hva slags truser anbefaler du kvinner å gå med?

- Mitt råd er å bruke bomull eller ingen truser rett og slett, sier Høvik.

LES OGSÅ: Du kan droppe intimvaskproduktene

Bomull
 
(75%)
Syntetisk
 
(14%)
Silke
 
(11%)

Unngå string og syntetiske materialer

Er du mye plaget av sopp, er det hvertfall én ting som er sikkert og visst – og det er at du bør unngå å bruke truser laget av syntetiske materialer. Det samme gjelder også for stringtruser.

Som vi i KK.no tidligere har skrevet fungerer nemlig den tynne stripen med stoff i string-trusa som en motorvei for bakterier. Når den treffer regionen mellom anus og kjønnsorganet (perineum) får bakteriene fritt leide fra rumpe til vagina. Når du beveger deg, flytter trusen på seg også – og vips! Du har fått en soppinfeksjon.

For å gjøre alt enda verre, tangaer har en tendens til å gnikke mye mer enn vide, komfortable bestemortruser. Dette gir små rifter i den delikate huden rundt kjønnsorganene, som også gir økt risiko for infeksjoner.

LES OGSÅ: Fordelene og ulempene med hold-in

Slik unngår du problemet

Du er ikke nødt for å kaste stringtrusene dine så lenge de er av bomull eller hvis stoffet i skrittet er av bomull. Bomull puster bra, og gir ugunstige forhold for bakterier.

Du kan også vurdere å roe ned hårfjerningen i området. Hår fungerer som et hinder mellom deg og trusene dine og minsker faren for infeksjoner.

Hvis du skal på trening, bør du skifte tangaen ut med et par gode, store bomullstruser. Det er nå du beveger deg mest, og sjansen for en bakterieinfeksjon er størst.

Mer info om sopp, hvorfor du kan få det og hvordan du kan behandle det får du i denne artikkelen!

LES OGSÅ: Gi yoghurt fast plass i kjøleskapet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer