Kjønnssykdommer

Ikke vær redd for dosetet

Det kan ikke gi deg skumle sykdommer, slik mange tror.

TRYGT PÅ DO: Ifølge dr. Johannes Thorvaldsen kan du ikke bli smittet av for eksempel kjønnssykdommer, ved å sitte på dosetet.  Foto: Getty Images/iStockphoto
TRYGT PÅ DO: Ifølge dr. Johannes Thorvaldsen kan du ikke bli smittet av for eksempel kjønnssykdommer, ved å sitte på dosetet. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Toalettsetet er noe mange av oss har et lettere hysterisk forhold til, og da særlig når det gjelder offentlige toaletter.

For hvor ekkelt er det ikke å tenke på alle de tusener av mennesker som har sittet på det setet før deg, og det er jo ikke alle som er like opptatt av hygiene.

Kanskje du er en av dem som legger lag på lag med dopapir over hele setet før du setter deg, eller står på huk til beina skjelver av utmattelse? Vel, hvis det er i frykt for skumle bakterier og mulig sykdomssmitte at du gjør dette, så kan du faktisk ta det litt mer med ro.

LES OGSÅ: Ikke sitt slik på do

BAKTERIENE DØR: Ifølge dr. Thorvaldsen dør bakteriene såpass fort at de ikke rekker å smitte deg via dosetet. Foto: Getty Images/Creatas RF
BAKTERIENE DØR: Ifølge dr. Thorvaldsen dør bakteriene såpass fort at de ikke rekker å smitte deg via dosetet. Foto: Getty Images/Creatas RF Vis mer

Økt smitterisiko?

Ifølge Johannes Thorvaldsen, som er en av svarlegene på Lommelegen.no, er det nemlig svært vanskelig å pådra seg noe som helst form for sykdomssmitte (kjønnssykdommer) via toalettsetet.

– Mikroorganismer, herunder virus, bakterier og protozoer, som overfører infeksjoner i organene nedentil fra individ til individ, er avhengig av varme, riktig fuktighet, riktig surhetsgrad, samt en rekke andre faktorer - som gjør at de nærmest øyeblikkelig vil slutte å eksistere med en gang de møter et annet system enn det som vanligvis omgir dem, skriver han på Lommelegen.no:

– Rent logisk kunne man kanskje tenke seg at en slik smitte kunne skje, men all erfaring er at slike infeksjoner smitter ved seksuell kontakt. Dette da i motsetning til mikroorganismer som sprer seg ved for eksempel hoste, som vi forbinder med måten luftveisinfeksjoner sprer seg på.

LES OGSÅ: Slik bør ikke dobørsten stå

Helt trygt å gå på do

Ifølge Thorvaldsen har det blitt gjort flere studier innenfor området, og konklusjonen er at det å bruke toaletter som andre har benyttet, ikke utgjør noen helserisiko.

– Amerikanerne gjorde, i forbindelse med HIV-epidemien, en rekke studier som undersøkte smittekilder i slumområder i verden, der folk bodde og oppholdt seg under svært trange og fattige kår. Og de konkluderte med at dårlige sosiale forhold ikke hadde innflytelse på smittemønstre vedrørende seksuelt overførbar sykdom generelt og HIV spesielt, forklarer han:

– Dette betyr at man trygt kan benytte toaletter som andre har brukt før og ha en adferd som er vanlig og hensiktsmessig i slike situasjoner.

LES OGSÅ: Lukk dolokket før du trekker ned

HYGIENE ER VIKTIG: Selv om ikke dosetet utgjør noen sykdomsrisiko, er det jo greit å være litt nøye med hygiene likevel, for trivselens skyld.  Foto: Getty Images/iStockphoto
HYGIENE ER VIKTIG: Selv om ikke dosetet utgjør noen sykdomsrisiko, er det jo greit å være litt nøye med hygiene likevel, for trivselens skyld. Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Vær nøye med hygiene

Det kan imidlertid være litt greit å ta vanlige forhåndsregler (som å vaske deg på hendene, tørke av setet med antibak og den typen ting) når det gjelder hygiene.

– Alle vil nok synes at det er lite tiltalende hvis man finner et toalett som er forlatt av noen som muligens ikke har de samme krav til ordentlighet og hygiene som de fleste av oss har, sier Thorvaldsen:

– Slikt er ikke alltid så hyggelig, men noen smittefare vedrørende seksuelt overførbar sykdommer, inkludert klamydia (som jo er en av de vanligste seksuelt overførbare sykdommene vi har), foreligger ikke.

LES OGSÅ: Én av fem tisser her

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer