Gluten

Ikke velg glutenfritt hvis ikke du må

Gjør du det, kan du gå glipp av viktige næringsstoffer.

TROR DET ER SUNNERE: Svært mange tror at glutenfrie produkter er sunnere og at det kan hjelpe dem ned i vekt. I realiteten er det ofte slik at glutenfrie produkter mangler en del næringsstoffer - blant annet fiber.  Foto: Martin Shields / Alamy/All Over Press
TROR DET ER SUNNERE: Svært mange tror at glutenfrie produkter er sunnere og at det kan hjelpe dem ned i vekt. I realiteten er det ofte slik at glutenfrie produkter mangler en del næringsstoffer - blant annet fiber. Foto: Martin Shields / Alamy/All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge NHI har omtrent en av hundre i den norske befolkningen cøliaki - eller glutenallergi. 

Og selv om glutenallergi i stor grad har blitt et mer omtalt emne, er det fortsatt under halvparten av de som rammes som får diagnosen stilt.

Men glutenfrie produkter blir ikke stående og støve ned i butikkhyllene av den grunn.

Én av årsakene til dette, er at mange har fått inntrykk av at glutenfritt er sunnere. Slik er det imidlertid ikke - noe ny forskning bygger opp om.

LES OGSÅ: Finn én feil her

Du kan gå glipp av næringsstoffer

- Problemet er at mange kvinner som hverken har glutenallergi eller glutenintoleranse velger å spise glutenfritt fordi de tror det er sunnere, kan hjelpe dem ned i vekt og gi dem flott hud, sier Karla Shelnutt, som er professor ved Universitetet i Florida og nylig har gjennomført en studie i forhold til dette (les mer her), til Science Daily.

Ja, for noen år tilbake ble det faktisk ansett å være en av de mest «trendy» diettene.

TRENDY? For noen år tilbake ble det ansett som trendy å velge glutenfrie produkter. Er det denne trenden som har gjort at så mange tror det er sunnere? Foto: CW Images / Alamy/All Over Press
TRENDY? For noen år tilbake ble det ansett som trendy å velge glutenfrie produkter. Er det denne trenden som har gjort at så mange tror det er sunnere? Foto: CW Images / Alamy/All Over Press Vis mer

Trendy eller ikke - glutenfritt er ikke bedre for helsen eller vekten dersom du ikke har allergi eller intoleranse. Og faktisk kan du gå glipp av en rekke næringsstoffer dersom du følger en slik diett, mener forskerne ved universitetet.

En del glutenfrie matvarer mangler essensielle vitaminer og mineraler som ellers blir tilsatt, og dersom du ikke har et veldig balansert kosthold eller tar multivitaminer ved siden av, kan du gå glipp av en hel del.

- Hvis jeg ønsker å gå ned i vekt og leser på nettet at glutenfritt er bra, kan det hende at jeg begynner å styre unna matvarer som inneholder viktige næringsstoffer - som for eksempel frokostblandinger som er tilsatt folsyre, sier Shelnutt.

Lite fiber

Også Jeanette Roede, kommunikasjonssjef og kostholdsekspert i Grete Roede, har tidligere uttalt at glutenfritt ikke nødvendigvis er det samme som sunt.

- Det er fordi det er veldig vanskelig å finne fiberrike glutenfrie produkter. De fleste inneholder lite fiber som igjen gir liten varig metthetsfølelse. Det finnes ikke mange grove og glutenfrie produkter. Både glutenfrie knekkebrød og pasta er ofte fine/lyse/fiberfattige produkter, forklarer hun.

FIBER ER VIKTIG: Det er ofte vanskelig å finne glutenfrie produkter som inneholder mye fiber - som gjør at maten blir bearbeidet bedre motvirker forstoppelse. Fiber hjelper til å transportere skadelige stoffer ut av kroppen, og kan beskytte mot gallestein og ulike tarmsykdommer. Foto: hacohob - Fotolia
FIBER ER VIKTIG: Det er ofte vanskelig å finne glutenfrie produkter som inneholder mye fiber - som gjør at maten blir bearbeidet bedre motvirker forstoppelse. Fiber hjelper til å transportere skadelige stoffer ut av kroppen, og kan beskytte mot gallestein og ulike tarmsykdommer. Foto: hacohob - Fotolia Vis mer

LES OGSÅ: Har du alltid lyst på dessert?

Enormt populært i USA

Fra 2011 til 2013 har gluten-industrien hatt en økning på 44 prosent i USA, og er forventet å øke med ytterligere 5 milliarder frem til 2016.

Økningen skyldes større bevisstgjøring av glutenallergi (samt intoleranse) og at flere har fått diagnosen, men kan også være et resultat av at mange tror det er sunnere.

Caroline Dunn, en doktorgradstudent ved Universitetet i Florida, ønsket derfor å se nærmere på hvordan forbrukere oppfattet produkter som er merket som glutenfrie, og hvordan det eventuelt påvirker smak og næringsstoffer. 

På én dag delte hun ut kjeks og potetgull til 97 personer - halvparten merket glutenfri og halvparten ikke. Deltakerne svarte deretter på spørreskjemaer og ga maten poeng.

Omtrent halvparten av deltakerne trodde den glutenfrie maten var sunnere.

Karla Shelnutt understreker at en slik studie ikke kan generaliseres til hele befolkningen, men det gir likevel forskere et innblikk i hvordan folk ser på glutenfri mat. For eksempel trodde 57 prosent av deltakerne at glutenfri mat kan bli brukt for å behandle andre sykdommer i tillegg til cøliaki.

BRA FOR HELSEN? Deltakerne i studien trodde glutenfrie produkter ble brukt mot også andre sykdommer, var generelt bra helsen og spesielt fordøyelsen.  Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
BRA FOR HELSEN? Deltakerne i studien trodde glutenfrie produkter ble brukt mot også andre sykdommer, var generelt bra helsen og spesielt fordøyelsen. Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

32 prosent trodde leger har bekreftet at dette er effektivt for å gå ned i vekt, 31 prosent mente det generelt var bra for helsen og 35 prosent trodde det var bra for fordøyelsen.

LES OGSÅ: Har du tatt denne testen?

Hva er egentlig gluten?

Selv om personer med cøliaki fint kan leve uten gluten, har stoffet sine fordeler.

Gluten fungerer som bindevev i bakverk, og danner et netterk av tråder som stenger inne fuktighet og luft - dermed får vi luftig og porøst bakverk når det hever.

Noen mennesker har glutenintoleranse. Det er en fellesbetegnelse på fire ulike typer av intoleranse mot gluten; cøliaki, hveteallergi, den sjeldne dermatitis herpetiformis, og den mer vanlige ikke-cøliakisk glutensensitivitet.

GLUTENINTOLERANSE: Hvis du mistenker det gjelder deg, snakk med legen din. Foto: Greg Meeson/hitandrun / Alamy/All Over Press
GLUTENINTOLERANSE: Hvis du mistenker det gjelder deg, snakk med legen din. Foto: Greg Meeson/hitandrun / Alamy/All Over Press Vis mer

Har du cøliaki er det viktig å få satt diagnose slik at man kan starte med et glutenfritt kosthold, for selv en liten brødsmule kan skape immunreaksjoner og skader på tarmen.

Mennesker med ikke-cøliakisk glutensensitivitet har derimot ikke slike skader på tarmslimhinnene, men vil likevel oppleve mange av de samme symptomene.

– Kommer pasienten til legen med mageproblemer, og man har utelukket alvorlig sykdom, så testes det for cøliaki, har klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth, tidligere fortalt KK.no.

– Ofte reagerer man på flere ting enn bare gluten, og derfor er det flere matvarer vi fjerner fra kosten. Opplever pasienten en forbedring prøver vi å gjeninnføre en og en matvare om gangen for å finne mer spesifikt hva som utløser plagene, forklarer han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer