Kreftsykdom

Ine (45) og Thea (25) deler kreftsykdommen på Facebook

- At noen tør å dele nedturene, er med på å endre reglene for hvordan vi oppfører oss i sosiale medier, mener forsker.

ÅPEN OM KREFTSYKDOMMEN: Både journalist og blogger Thea Steen (t.v.) og teknologigründer Ine Thereze Gransæter valgte å dele det i sosiale medier, da de ble alvorlig syke.   Foto: Privat
ÅPEN OM KREFTSYKDOMMEN: Både journalist og blogger Thea Steen (t.v.) og teknologigründer Ine Thereze Gransæter valgte å dele det i sosiale medier, da de ble alvorlig syke. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hvordan ser din nyhetsstrøm på Facebook ut? Er det mye vinglass i solnedgang, smilende barn og lekkert danderte middager?

Sosiale medier har i stor grad handlet om livets lyse sider, om å framheve seg selv og kanskje også presentere en glanset versjon av seg selv.

- Nå ser vi mer og mer konturene av, kanskje ikke en mottrend, men en tendens til, at vi også deler andre sider av livet, sier høyskolelektor Cecilie Staude til KK.no.

LES OGSÅ: Kaster parykken på Facebook

Åpenhet på Facebook

Staude er lærer på BI og underviser blant annet i kommunikasjon og sosiale medier.

Ifølge henne er det nå et tydelig skifte i måten vi kommuniserer på digitalt.

Stadig flere velger å fortelle det på Facebook og Instagram, når livet er vanskelig.

- Vi ser at det på Facebook og Instagram nå deles mer sykdom og sorg, sier Staude.

Blant dem som har gjort nettopp det, er Ine Thereze Gransæter (45). Da hun tidligere i år ble diagnostisert med kreft og måtte gjennom en omfattende operasjon, valgte hun å dele det med sine Facebook-kontakter og Instagram-følgere. 

Daglig har hun lagt ut bilder og tekst i sosiale medier.

- Jeg bestemte meg med én gang for å være åpen om at jeg var syk, fordi det er en for tung bør å bære alene, fordi det er så mange som opplever det samme og fordi det ikke bør være tabu å snakke om, sier Gransæter til KK.no.

LES OGSÅ: Kreftsyke lagde sexy video

ETTER OPERASJONEN: Denne bildecollagen delte Ine Thereze Gransæter (45) på Instagram to uker etter at hun ble operert for kreft i magen. Bildene er bare noen av de mange hun har delt i forbindelse med at hun har vært syk. Foto: Privat
ETTER OPERASJONEN: Denne bildecollagen delte Ine Thereze Gransæter (45) på Instagram to uker etter at hun ble operert for kreft i magen. Bildene er bare noen av de mange hun har delt i forbindelse med at hun har vært syk. Foto: Privat Vis mer

Bryter tabuer

Gransæter forteller at hun opplevde det som en lettelse å dele.

- Da var liksom katta ute av sekken, samtidig som jeg kunne styre informasjonen selv, sier hun.

Responsen beskriver Gransæter som overveldende og som en støtte på ekstra vonde dager.

- Fremmede har kommet bort til meg på gaten, gitt meg klem og sagt at de heier på meg og ønsker meg god bedring, fordi de har sett hva jeg har lagt ut på nett, sier hun.

En annen som har valgt å dele at hun er syk, er Thea Steen (25). Også hun fikk kreftdiagnosen tidligere i år. Også hun ønsker å bryte tabuer.

LIVMORHALSKREFT: Thea Steen (25) blogger om sykdommen, blant annet om hvordan hun behandles med stråling og cellegift.  Foto: Privat
LIVMORHALSKREFT: Thea Steen (25) blogger om sykdommen, blant annet om hvordan hun behandles med stråling og cellegift. Foto: Privat Vis mer

- Også er det kanskje et lite opprør mot glansbildegenerasjonen, men først og fremst et opplysningsprosjekt, sier Steen til KK.no.

LES OGSÅ: Hyller Gunhild Stordalen

Ingen nettroll

For da 25-åringen ble syk, opplevde hun at det fantes lite informasjon, utover de grunnleggende faktaene og tallene.

- Så mange flinke og modige mennesker før meg, har vært åpne om sine vanskeligere perioder, og det har utvilsomt vært til stor hjelp for så mange, meg inkludert. Nå er det min tur, sier hun.

I likhet med Gransæter har hun opplevd responsen som overveldende.

- Telefonen går varm i perioder, og sosiale medier like så. Det er blomster og håndskrevne brev, og alle ordene er rett og slett nydelige. Fellesnevneren er at alle er så fine og positive, ikke ett eneste nettroll har blandet seg inn denne gang, takk og lov, sier Steen.

Cecilie Staude forteller at det å dele sykdom og sorg i sosiale medier, først for alvor ble gjort etter 22. juli-terroren.

- De ble opprettet minnesider og støttegrupper på Facebook, og man så at dette kunne være til stor trøst for mange. Forskning viser også at støtten man får i sosiale medier, kan bidra til å lette prosessen, sier hun.

LES OGSÅ: Linn, Kine og Mia mistet håret

En hjelp for andre

Thomas Wold, stipendiat ved Psykologisk institutt ved NTNU er en av dem som har forsket på hvordan vi opptrer i sosiale medier.

Han forteller at det å dele sykdom, også kan være til hjelp for de som leser og ser det som deles.

- Vi vet at mange som er syke eller som er pårørende til syke, og som kanskje ikke vil dele like mye selv, finner god trøst i å lese om andre som opplever noe av det samme, sier han til KK.no.

Forsker og klinisk psykologspesialist Cecilie Schou Andreassen ved Universitetet i Bergen og Bergensklinikkene, tror i tillegg det kan gjøre det lettere for andre også å dele.

- At noen tør å dele nedturene, er med på å endre reglene for skikk og bruk og hvordan vi skal og kan oppføre oss i sosiale medier, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Så mange får kreft i 30-årene

Kontaktes av mange

ÅPEN: Ine har valgt å dele sykdommen, blant annet i håp om å bidra til å bryte tabuer. Dette bildet delte hun noen dager etter operasjonen.  Foto: Privat
ÅPEN: Ine har valgt å dele sykdommen, blant annet i håp om å bidra til å bryte tabuer. Dette bildet delte hun noen dager etter operasjonen. Foto: Privat Vis mer

Både Ine Thereze Gransæter og Thea Steen forteller at de etter å ha delt historiene sine, har blitt kontaktet av mange som i likhet med dem selv er syke, har vært syke eller har opplevd andre vanskelige ting.

Noen har valgt å være åpne slik som dem, mens andre har sagt at det er for vanskelig og personlig for dem å være åpne.

Thomas Wold og Cecilie Staude understreker viktigheten av å sette sine egne grenser for hvor mye man vil dele, huske på at man har et «redaktøransvar» for det man legger ut og ikke føler seg presset til å dele mer enn man er komfortabel med.

Thea Steen tror mange helt enkelt har behov for å prate og fortelle, enten det er åpent eller på tomannshånd.

- Flere av disse fine menneskene er jeg i jevnlig dialog med, og mange av dem er til stor hjelp for meg igjen, med sine gode råd og oppmuntrende tankegang, sier hun.

Du kan følge Ine på hennes instagramkonto @inetreskje og Thea på hennes blogg theasteen.com.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer