KK.NO: Trodde du at influensasesongen var over? Da trodde du dessverre feil..
Influensa blir som kjent knyttet opp mot vinterhalvåret, spesielt i tiden opp mot jul og vinterferie.
Men i fjor ble det ikke en influensa-boom slik som det pleier.
– I fjor var det en historisk lav forekomst av influensa i befolkningen, sier Ragnhild Tønnessen, seniorrådgiver i Folkehelseinstituttet til KK.no.
Det betyr at influensaforekomsten på landsbasis krysset aldri utbruddsgrensen. På Folkehelseinstituttet brukes det ulike metoder for å følge med på influensaforekomsten i befolkningen. En av disse metodene måler forekomst av influensalignende sykdom.
– Vi måler da andel av legekonsultasjoner hvor pasientene får diagnosen influensa. Utbruddsgrensen er satt til 1,4 prosent. Når denne krysses sier vi at vi har et influensautbrudd. I forrige influensasesong var denne andelen på landsbasis ikke høyere enn 1,2 prosent, opplyser Tønnessen.
LES OGSÅ: 10 myter om influensa

Trolig kraftigere influensa i 2015
Blir influensasesongen kraftigere i år?
– Vi vet jo aldri sikkert hva som skjer, men vi har grunn til å tro at det blir mer influensa i år enn det som var i fjor, svarer hun.
Generelt sett blir 5 til 10 prosent av befolkningen influensasyke hvert år.
– Det finnes kraftigere utbrudd og mildere utbrudd, og det varierer når det kommer. Nå nærmer influensaforekomsten seg grensen for det vi definerer som «nå kommer utbruddet», forteller Tønnessen.
I enkelte fylker er influensasesongen allerede i gang, blant annet i Oslo, Sør-Trøndelag og Nordland.
– Influensaforekomsten har ikke enda krysset «utbruddsgrensen» på landsbasis, men det ser nå ut til at vi er på vei inn i vinterens influensautbrudd og at det kan ventes videre økning i flere fylker de nærmeste ukene, påpeker Tønnessen.
LES OGSÅ: Er det influensa eller forkjølelse?
Slik unngår du å bli smittet
Hva kan man gjøre for å unngå å bli smittet av influensa?
– Husk å være nøye med å vaske hendene godt med såpe og vann, særlig når du har vært ute blant folk. Du kan også bruke hånddesinfeksjonsmidler om nødvendig, råder seniorrådgiveren.
Influensa smitter hovedsakelig via dråpesmitte, så det gjelder også å ha god hostehygiene og hoste i albuekroken, eller bruke engangs papirlommetørkle når du hoster eller nyse, for så å kaste det etterpå.
– I høst rådet vi risikogruppene til å vaksinere seg. Vaksinen er også tilgjengelig gjennom fastlegen for andre som ikke ønsker å få influensa. Det tar et par uker før vaksinen virker, så det haster å få tatt den nå, sier Tønnessen.
LES OGSÅ: Slik blir du influensafrisk i en fei
Kjennetegn på influensa

Typiske kjennetegn på influensa er akutt feber, muskelverk og hoste. Influensa sitter som regel i kroppen en ukes tid.
– Det kan ofte være vanskelig å skille mellom en sterk forkjølelse eller influensa, og noen får faktisk ikke influensasymptomer, men er likevel smittsomme, forteller seniorrådgiveren.
Influensaviruset er i kontinuerlig endring, derfor må vaksinen oppdateres hvert år. Det finnes heller ingen influensavaksine som varer livet ut.
Virusprøver fra pasienter analyseres hvert år for å se om virusene har endret seg i forhold til de vaksinestammene som er dekket i vaksinen.
– Det tar tid å lage denne vaksinen, derfor må Verdens helseorganisasjon (WHO) bestemme seg våren før influensasesongen starter hvilke virus de skal ha med i vaksinen, opplyser Tønnessen.
2014-vaksinen dekker influensavirus:
- Influensa A (H1N1)
- Influensa A (H3N2)
- Influensa B