GRØNNSAKSCHIPS: Chips må ikke alltid kjøpes i butikken, og de må heller ikke lages av poteter. Her er noen tips til hvordan du kan lage sprø chips av ulike grønnsaker. Foto: Brent Hofacker / Alamy/All Over Press
GRØNNSAKSCHIPS: Chips må ikke alltid kjøpes i butikken, og de må heller ikke lages av poteter. Her er noen tips til hvordan du kan lage sprø chips av ulike grønnsaker. Foto: Brent Hofacker / Alamy/All Over Press Vis mer

Hjemmelaget Potetgull

Ingen grunn til å droppe potetgull

Se hvordan du enkelt kan redusere kalorier, fett og salt.

Publisert

Selv om frukt og bær er søtt og friskt, og et av de sunneste snacksvalgene du kan ta, så er det ikke alltid det passer like bra.

Noen ganger får vi bare lyst på noe sprøtt og salt å sette tennene i.

Ja, vi elsker potetgull. Enten som snacks til fredagsfilmen og spennende fotballkamper, eller som noe digg å kose seg med på stranda. Dessverre kan det fort bli litt for mye salt, fett og kalorier dersom du knasker deg gjennom en hel pose – flere dager i uka.

Som vi har skrevet før kan man heldigvis lage sunnere potetgull hjemme på sitt eget kjøkken. Og selv om det er sunnere trenger det ikke gå på bekostning av smaken. Poteter er billig i butikken, og du kan velge mellom mange ulike varianter.

Men visste du at du kan lage deilige chips av mye annet enn bare poteter?

LES OGSÅ: Potetgull er nordmenns sommerfavoritt

SPENNENDE SPRØTT: Squash, gulrøtter og rødbeter. Det finnes ingen grenser for hva du kan lage chips av. Foto: (c) Dinner, Allison/the food passionates/Corbis/All Over Press
SPENNENDE SPRØTT: Squash, gulrøtter og rødbeter. Det finnes ingen grenser for hva du kan lage chips av. Foto: (c) Dinner, Allison/the food passionates/Corbis/All Over Press Vis mer

Bruk fantasien

Ja, det stemmer. Mange grønnsaker kan nemlig være gode utgangspunkter for snacks – sunne som sådan. Og med litt fantasi og krydder kan du få chips som er både salte, søte, sterke eller noe helt utenom det vanlige.

Å lage chips krever heller ikke så mye arbeid. Alt du trenger er de potetene eller grønnsakene du ønsker å bruke, valgfritt krydder, og en potetskreller, mandolin eller ostehøvel. Kniv kan også brukes dersom du kutter tynne skiver. Og glem frityrkokere, all chips kan enkelt lages i stekeovnen.

Gulrotchips med karri

Oppskrift fra: Oh My Veggies
Gulroten er kanskje den mest populære grønnsaken vi har her til lands, og dersom du spiser mye av det kan det høye innholdet av betakarotener gi deg en gyllen hudfarge. Men betakaroten har også evnen til å beskytte deg mot solbrenthet og rynker.

Gulrøtter gjør seg godt som snacks, for eksempel med dipp, men den kan altså bli til deilige chips. Og dette kan du kjøpe mye av for en billig penge, så her er det ingenting i veien for å lage gulrotchips i bøtter og spann. Denne varianten er laget med karri, men du kan også velge andre kryddertyper om du ønsker det.

MIX: Prøv deg frem til du finner dine favoritter, så kan du lage en spennende skål med chips i ulike farger og smaker. Foto: (c) Elisabeth Cölfen/Westend61/Corbis/All Over Press
MIX: Prøv deg frem til du finner dine favoritter, så kan du lage en spennende skål med chips i ulike farger og smaker. Foto: (c) Elisabeth Cölfen/Westend61/Corbis/All Over Press Vis mer

Ingredienser
1 stor gulrot (eller mer om du ønsker)
1 ts olivenolje
½ -1 ts sweet curry krydder
salt og pepper etter smak

Slik gjør du: Bruk en ostehøvel eller potetskreller på langs av gulroten, slik at du får lange tynne gulrotflak. Legg alle flakene i en bolle og ha over olivenoljen og krydderet, og prøv å fordele smakene på alle flakene. Legg så et smurt bakepapir på et stekebrett, fordel gulrotflakene jevnt utover, og stek på 175 grader i ovnen i cirka 10-12 minutter, eller til flakene er sprø. Når de er ferdig legger du bakepapiret med flakene på en rist, og lar de kjøle seg ned slik at de blir knasende sprø.

Eplechips

Oppskrift fra: Half Squeezed Lemon
Epler er vi kanskje er mest vant til å spise ferske, eller i en varm eplekake, og tanken ideen om å bruke epler til å lage chips har vel ikke akkurat slått oss før. Men det går altså an. Dette er en litt søtere chipsvariant som byr på en ny snacksopplevelse. Krydre gjerne med litt kanel og muskat for ekstra god smak.

Ingredienser
Epler
Kanel
Muskat
Litt sukker og litt salt

Slik gjør du: Start med å blande kanel, muskat, sukker og salt i en bolle, før du så setter i gang med å skjære eplene i svært tynne flak. Legg alle epleflakene i ett lag, spredt utover et bakepapir, strø krydderblandingen over og stek en halvtime i ovnen ved lav temperatur, ca 85 grader. Snu alle flakene og stek i rundt en halvtime til.

SØTPOTET: Det kan ved første øyekast se ut som helt vanlig potetgull med paprikasmak, men dette er altså deilige chips av søtpotet.
SØTPOTET: Det kan ved første øyekast se ut som helt vanlig potetgull med paprikasmak, men dette er altså deilige chips av søtpotet. Vis mer

Søtpotetchips med matleddik

Oppskrift fra: Creme de la Crumb
Søtpotet er en av de beste grønnsakene du kan få i deg, den er nemlig proppfull av antioksidanter kalt karotenider, akkurat som gulroten. Ja, for søtpoteten er egentlig ikke en potet, men en grønnsak, og som vi har skrevet om før passer den også utmerket til å lage potetgull av. Den magiske ingrediensen i akkurat denne oppskriften er malteddiken, som gir en smak av ekte potetgull.

Ingredienser
2-3 medium store søtpoteter
ca. 60 ml malteddik
3 ts grovt havsalt

Slik gjør du: Du behøver ikke fjerne skallet på søtpotetene, det holder å skrubbe dem i vann og tørke dem. Forvarm ovnen til 170 grader, legg så et bakepapir på en stekeplate og smør papiret, for eksempel ved hjelp av en cooking spray. Bruk det verktøyet du har for hånden til å skjære potetene i tynne, runde skiver, og legg alle skivene i en plastpose. Ha i malteddik og rist posen til alt er godt fordelt utover skivene. Hell ut overflødig væske før du så legger potetflakene utover bakepapiret, drysser over havsalt og sprayer et nytt lag med cooking spray. Stekes i ovnen i 15 til 20 minutter til flakene er crispy. Sett det til avkjøling før chipsen nytes.

SUPERSUNT: Hvem hadde trodd at du kunne lage chips av spinatblader?  Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press
SUPERSUNT: Hvem hadde trodd at du kunne lage chips av spinatblader? Foto: REX/Garo/Phanie/All Over Press Vis mer

Spinatchips

Oppskrift fra: Hungry Couple
Ferske spinatblader er en god næringskilde, men dessverre holder de seg ikke alltid ferske så lenge. Neste gang du har litt til overs kan du kanskje bruke dem til å lage supersunne chips.

Ingredienser
3-4 dl spinat (eller en god neve dersom du ikke orker å måle)
1 ss olivenolje
En klype hvitløkspulver (valgfritt)
Salt og pepper etter smak

Slik gjør du: Ha spinaten og olivenoljen i en bolle, og rør godt om til oljen dekker alle bladene. Legg bakepapir på et stekebrett eller to, og spre spinaten godt utover. Strø over salt, pepper og hvitløkskrydder, og stek på 150 grader i cirka 12 minutter. Når du skrur av ovnen lar du spinaten ligge i fem ekstra minutter før det tas ut.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer