Helse & Livsstil

Ingen vektøkning av p-piller

Nå får alderen skylden i stedet.

Ingen vektøkning av p-piller
Publisert
Sist oppdatert
Det har lenge vært antatt at kvinner risikerer å gå opp en kilo eller to ved bruk av p-piller. Nå viser det seg at frykten er ubegrunnet.

Et team av amerikanske forskere har nemlig gått gjennom 44 nyere studier av prevensjonsmidler uten å finne et eneste bevis for vektøkning, melder fagbladet Cochrane Journal.

Funnet kommer ikke overraskende på professor og avdelingsoverlege Britt-Ingjerd Nesheim ved Kvinnesenteret på Ullevål sykehus.

- Antagelsen om at p-piller fører til vektøkning er en gammel myte. Men myter er vanskelige å avlive, sier Nesheim til kk.no.

HORMONER: Alle p-piller inneholder en kombinasjon av syntetiske hormoner kalt gestagener, og det kvinnelige kjønnshormonet østrogen.

Det er denne hormontilførselen som forhindrer eggløsning, men det har lenge vært antatt at en mulig bivirkning er økt appetitt.

- Det sies at du legger på deg når du begynner å ta pillen. Denne holdningen har fått fotfeste verden over, sier befruktningseksperten David Grames, som har ledet den nye studien, til vitenskapsmagasinet Nature.

SKYLDER PÅ ALDEREN: De amerikanske forskerne fant imidlertid at kvinner som tar p-piller ikke legger på seg mer enn den øvrige befolkningen. De setter i stedet en eventuell vektøkning på alderskontoen.

- Den mest logiske forklaringen er at vi alle, både kvinner som menn, legger på oss med alderen. De fleste av oss ser imidlertid etter andre forklaringer til vektøkningen enn vår egen atferd, sier David Grimes.

Grames og hans kolleger er ansatt ved den ikke-kommersielle forskningsinstitusjonen Family Health International.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer