Underlivssåpe

- Ingen vits i å bruke intimvaskprodukter

Sjekk hva du heller bør vaske deg med nedentil.

INTIMVASK: Er det egentlig nødvendig å bruke penger på dyre intimvaskprodukter? Ekspertene har gitt oss svaret.  Foto: KK
INTIMVASK: Er det egentlig nødvendig å bruke penger på dyre intimvaskprodukter? Ekspertene har gitt oss svaret. Foto: KK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Bruker du intimvaskprodukter nedentil når du dusjer eller bader? 

Slike såper er kanskje mer skånsomme for underlivet enn vanlige såper, men ifølge ekspertene er det vel så bra å vaske seg med vann

- Hverken kvinner eller menn trenger å vaske seg med spesielle underlivssåper. Faktisk holder det å skylle seg med litt lunkent vann. 

- Mitt inntrykk er at alle intimvaskproduktene er en kommersiell idé, hvor produsentene gir oss et behov vi egentlig ikke har – derfor mener jeg at det rett og slett er bortkastede penger, forteller Kristina H. Johannessen, som er privatpraktiserende gynekolog i Bergen, til KK.no.

Også Mette Haase Moen - professor og overlege ved kvinneklinikken på St. Olavs hospital, kan bekrefte dette. 

- Det er bare tull med intimvaskprodukter. Det er noe industrien har funnet på, har hun tidligere fortalt KK.no.   

HOLDER Å VASKE SEG MED VANN: Eksperten forteller at skjeden er selvrengjørende, og det holder derfor å vaske seg nedentil med litt lunkent vann.  Foto: www.imagesource.com
HOLDER Å VASKE SEG MED VANN: Eksperten forteller at skjeden er selvrengjørende, og det holder derfor å vaske seg nedentil med litt lunkent vann. Foto: www.imagesource.com Vis mer

LES OGSÅ: 7 ting du bør vite om underlivet ditt

Skjeden er selvrensende 

Årsaken til at du kan droppe intimvaskproduktene, er ifølge ekspertene at skjeden er et eget selvrensende system, som skal holde underlivet rent og i riktig PH-balanse. 

Hvert fall hvis du ellers er frisk - det vil si dersom du ikke er plaget av sopp, urinveisinfeksjon, unormal utflod eller andre symptomer. 

Ifølge Britt-Ingjerd Nesheim, som er tidligere professor og gynekolog ved Oslo Universitetssykehus, blir du mer enn ren nok av å skylle deg med vann under dusjen. 

- Men husk å ikke spyle deg opp i skjeden med hånddusjen. Det gjelder å ikke forstyrre det fine miljøet av «snille» bakterier som holder oss friske, både på huden og i skjeden. 

​- Forstyrrelser i bakteriefloraen kan blant annet føre til soppinfeksjon, har hun tidligere fortalt. 

LES OGSÅ: Har du fått underlivssopp?

Intimsåper er tilpasset underlivets pH 

Gynekologene er ikke i tvil om at man kun trenger å vaske seg med vann nedentil, men hvordan er det med intimvaskprodusentene, er de uenige? 

Anne Gjemdal, som er kommunikasjonssjef hos Lilleborg (som blant annet står bak produktene til Dr. Greve), forteller at de har registrert at flere gynekologer mener det er unødvendig å bruke penger på intimvaskproduktene deres. 

- Selv om det går fint å vaske seg med vann, vet vi at det er mange som ønsker å bruke såpe også til intimvasken, og da er en tilpasset intimsåpe bedre enn en vanlig såpe. 

- Våre intimsåper er nemlig tilpasset underlivets pH, som er lavere enn resten av huden. Derfor er intimsåpen et godt valg til dem som ønsker å vaske seg med mer enn vann nedentil, forteller hun. 

Mens huden vår fint tåler en pH-verdi på 5,5, anbefales det at underlivet vaskes med en såpe som har pH-verdi på 3,5.

Det er med andre ord ikke skadelig å vaske seg med disse intimproduktene, om du synes det er ekkelt å kun skylle/rense med vann. 

VOND LUKT: Lukter det vondt fra underlivet ditt etter at du har vasket deg med vann? Hvis lukten stammer fra utfloden din, og den lukter veldig sterkt, kan du ha fått skjedekatarr.  Foto: Fotolia
VOND LUKT: Lukter det vondt fra underlivet ditt etter at du har vasket deg med vann? Hvis lukten stammer fra utfloden din, og den lukter veldig sterkt, kan du ha fått skjedekatarr. Foto: Fotolia Vis mer

Vond lukt fra underlivet 

Opplever at det lukter rart «der nede» etter selv om du har vasket deg godt med vann eller en mild såpe? 

Da mener gynekolog Johannessen at det kan skyldes en infeksjon. 

- Lukten kommer ofte fra slimhinnene i vagina og ikke fra huden - da hjelper det ikke å vaske seg rundt kjønnsleppene. Mest sannsynlig skyldes lukten en infeksjon, og da må den behandles med legemidler. Du kan eventuelt prøve med melkesyrebakterier, sier hun. 

Hvis det er utfloden din som lukter, og den lukter veldig sterkt, kan du ha fått skjedekatarr, eller bakteriell vaginose, som det heter på fagspråket. I slike tilfeller lukter det direkte vondt av utfloden - mange beskriver det som råtten fiskelukt.

Det oppstår det en ubalanse i bakteriefloraen i skjeden, og de «slemme» bakteriene tar over. Da vil utfloden lukte, og kan variere i farge fra grønn til rosa.

Skjedekatarr er ikke smittsomt, og relativt enkelt å få orden på ved hjelp av en antibiotikakur du kan få av fastlegen din. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer