VANILJE: Gjør både kaker, gjærbakst og desserter uimotståelig. Foto: All Over Press
VANILJE: Gjør både kaker, gjærbakst og desserter uimotståelig. Foto: All Over Press Vis mer

Baking

Ingrediensen bakebloggerne elsker

Hever smaken og kan brukes i nesten alle kaker og desserter.

Selv om det kanskje ikke går an å jukse seg til himmelske kaker og desserter, så finnes det helt klart noen triks og «hemmeligheter» ekspertene sverger til.

KK.no har spurt noen av Norges mest populære bakebloggere hvilken ingrediens de mener virkelig hever smaken. Og det er klar tale; ingenting overgår vanilje.

– Vaniljestang kan brukes i så å si alle kaker og desserter, og vil alltid løfte smaken, sier Kristine Ilstad, som står bak bloggen Det søte liv til KK.no.

Men hva er egentlig best å bruke av vaniljestang, pulver, ekstrakt eller essens?

LES OGSÅ: Trikset som gjør baksten saftigere

VANILJESTANG: Ekte vanilje smaker best, mener bloggerne. Foto: All Over Press
VANILJESTANG: Ekte vanilje smaker best, mener bloggerne. Foto: All Over Press Vis mer

Bruker kun ekte vanilje

Vaniljestang er ekte, eller naturlig vanilje, som fås kjøpt i velassorterte matvarebutikker. Snitt den opp med en skarp kniv og skrap ut de små, svarte frøene.





– Ingenting er som ekte vanilje, mener Ilstad.

Det søte liv-bloggeren forteller at hun kun bruker frøene fra vaniljestangen når hun baker.


– Vaniljebarken kan man ha i fløte og sukker for å avgi vaniljesmak, men jeg spiser den aldri, sier Ilstad.

Hun er derfor ingen tilhenger av pulver laget av vaniljestang, fordi hun synes selve stangen gir litt mye smak.

Stine Haslestad, som står bak bloggen Bakekona, er derimot veldig glad i det.

– Til bakst bruker jeg flittig ekte vaniljepulver for å gi den ekstra gode smaken, forteller hun til KK.no.

Fordi pulveret er konsentrert, er det ikke mye som skal til for at det gir smak.

– Det holdet med et lite dryss, sier Haslestad.

LES OGSÅ: Bytt ut smør med avokado

EKSTRAKT: Sjelden vare, se etter det når du er utenlands!  Foto: All Over Press
EKSTRAKT: Sjelden vare, se etter det når du er utenlands! Foto: All Over Press Vis mer
FINN DIN FAVORITT: Vaniljestang, pulver eller ekstrakt er en smakssak. Foto: All Over Press
FINN DIN FAVORITT: Vaniljestang, pulver eller ekstrakt er en smakssak. Foto: All Over Press Vis mer

Ekstrakt og essens

Vaniljestang er et relativt eksklusivt produkt og vil du ha et rimeligere alternativ, så anbefaler Ilstad vaniljeekstrakt.





– Det er litt billigere, og smaker bedre enn vaniljeessens, mener hun.

Vaniljeessens er kunstig framstilt av aromastoffet vanillin, mens vaniljeekstrakt er laget av vaniljestenger og består som regel kun av vaniljefrø og alkohol.

Mens essens selges i de fleste matbutikker, er ekstrakt vanskeligere å få kjøpt i Norge.

– Dessverre er det fortsatt litt vanskelig å få tak i god vaniljeekstrakt i vanlige matbutikker, sier Ilstad.

Et godt tips kan derfor være å se etter det når du er på utenlandsreiser. På engelsk kalles gjerne vaniljeessens «vanilla extract», mens vaniljeekstrakt kalles «pure vanilla extract».

Manuela Kjeilen, som står bak bloggen Passionforbaking er en stor tilhenger av ekstrakt.

– Vaniljeekstrakt er den ingrediensen jeg bruker mest. Jeg synes det setter en utrolig god og deilig smak på baksten, sier hun til KK.no.

LES OGSÅ: Vanilje kan dempe sult





Lag ekte vaniljesukker

Velger du å bruke vaniljestang og har litt til overs når du er ferdig med bakingen, kan du bruke resten til å lage ditt eget vaniljesukker.

Hjemmelaget vaniljesukker er ikke bare mye bedre enn det man kjøper, det er også kjempelett å lage.

– Dette er et genialt triks, har den prisbelønte konditoren og produktutvikleren Bernhard Azinger hos Tine tidligere fortalt til KK.no.

Slik gjør du det:
Alt du trenger er en vaniljestang, cirka 200 gram sukker og et tett glass.

1. Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut de små sorte frøene.
2. Ha vaniljefrøene, den splittede stangen og sukker i et tett glass eller boks med lokk.
3. Rist godt, og la stå.

Sukkeret vil etter hvert trekke til seg den gode vaniljesmaken. Du kan begynne å bruke vaniljesukkeret ganske umiddelbart, men det beste er om det får stå en uke eller to.

Bruk samme mengde som du ville gjort med vaniljesukker fra butikken, men pass på å smake deg fram.

LES OGSÅ: Velger du de brune eggene?

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: