Salat

Ingrediensene du alltid bør ha i salaten

LeLei smakløs agurk og bløte tomater?

VALGMULIGHETER: Bruker du de samme ingrediensene hver eneste gang du lager salat, da kan det fort bli kjedelig. Med salat er det ingen grenser for hva som går, og det er utallige ingredienser som kan gi deg en smakfull og spennende salat.  Foto: Liv Friis-larsen - Fotolia
VALGMULIGHETER: Bruker du de samme ingrediensene hver eneste gang du lager salat, da kan det fort bli kjedelig. Med salat er det ingen grenser for hva som går, og det er utallige ingredienser som kan gi deg en smakfull og spennende salat. Foto: Liv Friis-larsen - Fotolia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Synes du salat er et kjedelig måltid? Slik trenger det absolutt ikke å være. Alt du behøver er litt inspirasjon og noen gode tips, så skal du se at også salaten blir en favoritt.

Ja, for en salat er langt mer enn bare noen grønne blader med litt olje på. Det finnes et lass av ingredienser som kan gjøre dette til et måltid du ikke bare blir mett av, men som også er full av spennende smaker.

Hva med en grillet salat med roquefort, eller en frisk sommersalat med søte bær som kontrast? Ja, mulighetene er mange, og her skal du få noen gode tips til hva du kan teste ut neste gang.

LES OGSÅ: Ekspertenes sunneste middagstips

Ingen grenser for salaten

– Det har over lengre tid vært en utvikling på at folk velger en salat som middagsmåltid. Og i dag blir de brukt til både frokost, lunsj, middag og kvelds. Da enten som tilbehør eller som selve måltidet, sier informasjonssjef hos Opplysningskontoret for frukt og grønt, Britt Kåsin, til KK.no.

FIN MIKS: En blanding av flere salattyper er bra - og jo mørkere i fargen, jo bedre. Foto: bit24 - Fotolia
FIN MIKS: En blanding av flere salattyper er bra - og jo mørkere i fargen, jo bedre. Foto: bit24 - Fotolia Vis mer

Hun mener det er viktig å variere litt på hvilke produkter du bruker i salaten, for siden alle grønnsaker, frukt og bær har forskjellige næringsstoffer, vil dette gi deg mer variasjon i kosten.

Når du skal velge salatblader bør du huske på at lyse salater ikke er de mest næringsrike. Og jo mørkere du velger, desto mer næring og antioksidanter vil den sannsynligvis inneholde. Velg derfor gjerne salatblader i mørke eller sterke farger, og miks også ulike typer for å få en variasjon i smak og næringsstoffer.

– Salaten kan være alt fra rent vegetarisk, til det vi kaller matsalater med ost, kokte egg, skinke eller kokt fisk i biter. Kokte poteter i terninger eller kokt pasta er også vanlig i slike matsalater, forteller hun.

– I mer vegetariske varianter kan det være bare rå grønnsaker, eller en blanding av rå og kokte grønnsaker. Mer og mer vanlig er det også blitt å ta i både frukt og bær i både vegetariske salater og i matsalater. Med andre ord har det blitt få grenser for salater, sier Kåsin.

Hun nevner snittet hodekål, rå eller lettkokt blomkål og brokkoli, revet eller snittede gulrøtter, kokte poteter, tomater, epler og jordbær, som bare noen av ingrediensene du kan bruke i salater. Spirer er heller ingen dum idé å bruke, disse grønnsakene som tidligere har blitt ansett som garnityr er nemlig proppfulle av næring.

FRUKT OG GRØNT: Britt Kåsin fra Opplysningskontoret for frukt og grønt mener det er viktig å variere på hvilke produkter du bruker i salaten, og du bør ikke være redd for å prøve noe nytt. Både frukt og bær kan være friske kontraster. Foto: Helsedirektoratet/Synnøve Dreyer
FRUKT OG GRØNT: Britt Kåsin fra Opplysningskontoret for frukt og grønt mener det er viktig å variere på hvilke produkter du bruker i salaten, og du bør ikke være redd for å prøve noe nytt. Både frukt og bær kan være friske kontraster. Foto: Helsedirektoratet/Synnøve Dreyer Vis mer

Gå for sterke farger

JORDBÆR: Prøv jordbær i salaten - frisk, sunt og supergodt! Foto: taiftin - Fotolia
JORDBÆR: Prøv jordbær i salaten - frisk, sunt og supergodt! Foto: taiftin - Fotolia Vis mer

Therese Mathisen er profesjonsutdannet ernæringsfysiolog og driver firmaet TheMa Nutrition, i tillegg til å være doktorgradstipendiat ved Norges Idrettshøyskole. Hun mener at den minst spennende salaten må være den de fleste av oss går for, nemlig isbergsalat eller kinakål med mais, tomat og agurk. Og vi bør bli mye flinkere til å variere ingrediensene.

– Jeg synes at farger er et innbydende syn som vekker appetitten, og er også som regel synonymt med mye antioksidanter. Her kan man for eksempel gå for gult, rødt, grønt og oransje. Velg ingredienser som gir variert tyggemotstand også, for eksempel sprøe salatblader, gulrot, stilkselleri og andre sprø grønnsaker, sier hun til KK.no.

Mathisen mener også vi bør huske på proteinene, og med mindre du er veganer bør salat alltid inneholde en animalsk matvare.

– Altså rundt regnet en neve kjøtt, fisk eller ett par egg. Disse proteinene er sentrale i å gi metthet som varer, blodsukkerregulering, og ikke minst er det svært viktige byggesteiner for kroppen. For de som slanker seg bør man spesielt sørge for å få nok proteiner for å begrense muskeltapet, forteller ernæringseksperten.

Skap spennende smaker

Noen ingredienser gir spennende smak i seg selv, og her er ruccolasalat og stilkselleri gode eksempler, men også fennikel er et godt valg. Fennikel har en spennende smak som minner litt om anis, og smaker like godt rå som kokt eller grillet. Mathisen har også andre tips til smaksrike ingredienser.

– Smaksett med et lite dryss av krydder, krutonger, dressing eller også ostebiter. Her ville jeg vist litt måtehold, og ansett det som en smaksforsterker snarere enn en del av selve salaten, sier hun.

PERFEKT KYLLINGSALAT: Ifølge ernæringsfysiolog Therese Mathisen bør du alltid inkludere noen animalske produkter i salaten, med mindre du er veganer. Dette er for å sørge for å få tilstrekkelig med proteiner.  Foto: PantherMedia /All Over Press
PERFEKT KYLLINGSALAT: Ifølge ernæringsfysiolog Therese Mathisen bør du alltid inkludere noen animalske produkter i salaten, med mindre du er veganer. Dette er for å sørge for å få tilstrekkelig med proteiner. Foto: PantherMedia /All Over Press Vis mer

Salat er i utgangspunktet sunt, og en flott måte å få i seg nok grønnsaker. Noen ingredienser bør du derimot være litt forsiktig med, og her er ost og fritert kjøtt blant verstingene. Dersom du ikke trener mye bør du også gjerne droppe hvit pasta og heller velge en grovbrødskive som tilbehør.

Litt fett bør du derimot inkludere i salaten, men husk å velge sunt fett!

– Litt sunt fett hører med, både for å ha en sunn, sammensatt salat, og for igjen å oppnå bedre metthet og blodsukkerregulering. Derfor er det flott med laks i salaten, eventuelt avocado, nøtter, frø eller oliven. Olje kan også brukes som dressing, sier hun.

Velger du en dressing som er basert på olje vil du nemlig få i deg sunt fett, i tillegg til at det kan hjelpe kroppen med å ta opp næringsstoffene fra grønnsakene.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer