Er du opptatt av å spise litt sunnere? Hva du skal lage til frokost, lunsj eller middag kan være en utfordring i seg selv, og det er enda vanskeligere hvis du gjerne vil lage mat som er litt bedre for helsa. Men det trenger faktisk ikke være så vanskelig. Enkelte ingredienser kan bidra til å gjøre måltidet langt sunnere på null komma niks. For eksempel bør noen av disse matvarene få plass i måltidet, skriver Huffington Post. LES OGSÅ: Her er risen du bør velge
Teff
Ikke hørt om det før? Teff er en plante i gressfamilien som hører hjemme i det nordøstlige Afrika, og er en viktig kornsort blant annet i Etiopia og Eritrea. De små frøene inneholder mer kalsium enn noen andre fullkorn eller frø - faktisk har de omtrent samme mengde kalsium som en halv kopp med kokt spinat.Fordi kornene er så små består de hovedsakelig av kli og kime. Dette gjør at de har et veldig høyt næringsinnhold i forhold til andre kornslag, fordi klien og kimen er de mest næringsrike delene av kornet. Kornet har et veldig høyt innhold av kalsium, fosfor, jern, kobber, aluminium, barium og tiamin.Bruk frøene i supper for å gjøre den litt fyldigere, server dem sammen med ris, quinoa eller annet tilbehør til middagen eller mal dem slik at du kan bruke dem i melblandingen når du skal bake. Du kan også få kjøpt glutenfritt mel som er basert på teff, kalt teffmel.Du kan lese mer om teff på Norsk cøliakiforening sine nettsider.Hagebønner
Har du hørt om det før? Hagebønner, eller Phaseolus vulgaris, er faktisk en av de viktigste artene for bønnedyrking i Norge.Og takket være det høye innholdet av protein, fiber og jern, er bønner også en av de mest næringsrike matvarene på jorden. Spesielt hagebønner er geniale, ettersom de har en mild smak og kan brukes til det meste. Noen foretrekker å bruke dem uten at du egentlig merker dem, som i bakevarer og pastaretter, men de kan gjerne også være hovedingrediensen i retten, som for eksempel i en dipp. LES OGSÅ: Ikke spis for mye av disse frøeneKaffe
Elsker du kaffe?Stadig flere studier viser at det er mange fordeler ved å drikke kaffe - drikken kan ikke bare få deg i bedre humør, men faktisk også øke levealderen. (Artikkelen fortsetter under bildet)Og du trenger slett ikke begrense deg til bare å drikke kaffe, du kan også bruke malt kaffe i matlagingen. Prøv for eksempel å bruke litt malt kaffe neste gang du skal bake eller når du skal lage saus.Chiafrø
En porsjon chiafrø er en god kilde til antioksidanter, proteiner, fiber, sink, kalsium og omega-3 fettsyrer – og gir bare 140 kilokalorier.På grunn av det høye innholdet av omega-3, kan frøet bidra til å redusere inflammasjon, behandle og forhindre depresjon og angst, og bremse aldringsprosessen.Dryss litt chiafrø på müsli, yoghurt, salater, eller ha frøene i brødbaksten din. Chiafrø kan også brukes i smoothies, salatdressinger og supper, men vær obs på at frøene blir til en slags gele når de blandes med væske.Du bør også merke deg at du ikke skal overdrive inntaket, ettersom eksperter tidligere har uttalt at for høyt inntak kan føre til allergiske reaksjoner.LES OGSÅ: Si ja til mynte-teMandler
Du skal absolutt ikke undervurdere hvor sunt nøtter er. Ja, mange av dem inneholder riktignok en del kalorier, men så lenge du ikke overdriver inntaket vil helsefordelene alltid trumfe kaloriene. Mandler inneholder blant annet flere stoffer som kan være forebyggende for hjerte- og karsykdommer. Kun 30 gram mandler tilsvarer like mye hjertevennlige polyfenoler som det er i en kopp grønn te og en halv kopp med dampet brokkoli til sammen. Bruk derfor mer mandler - eller nøtter generelt - i salater, wok-retter eller burgere, eller lag dit eget mandelsmør, som også er bra for helsen.Tang
Selv om det kanskje kan høres litt funky ut, er det faktisk blitt hevdet at tang er en av de nye ingediensene på listen over supermat. (Artikkelen fortsetter under bildet)Studier viser at at sjøtang inneholder proteiner som senker blodtrykket like effektivt som moderne blotrykksdempende medisin. De kalles bioaktive peptider, og finnes også i melkeprodukter.Forskere mener også at havets grønne planter inneholder en type fiber som forhindrer fettopptak i kroppen. Fibertypen, som kalles alginate, stopper hele 75 prosent av fettet vi spiser fra å bli absorbert i kroppen.Tang inneholder både kalsium, vitamin A og C, og tilfører spennende smak til måltidet.LES OGSÅ: Glem dietten - det funker ikkeLes artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger