Intimbarbering

Intimbarbering kan gi vorter

Smittsomme mollusker stortrives på nybarbert hud.

BRAZILIAN?: Det innebærer en viss risiko å fjerne alt kjønnshåret. Foto: Colourbox
BRAZILIAN?: Det innebærer en viss risiko å fjerne alt kjønnshåret. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Å fjerne det meste av håret nedentil er en trend som har holdt stand i årevis nå.

Men nå viser det seg at denne barberingen eller voksingen kan få en lei bieffekt: mollusker.

MOLLUSKER: Slik ser de ut, vortene som dukker opp når poxviruset slår til. Foto: Wikimedia Commons
MOLLUSKER: Slik ser de ut, vortene som dukker opp når poxviruset slår til. Foto: Wikimedia Commons Vis mer

Kan gi «vorter»

Mollusker er små vortelignende hudutvekster som dukker opp når en viss type poxvirus får tak i huden, nemlig molluscum contagiosum.Viruset er smittsomt, og hvis huden er nybarbert eller nyvokset, og dermed har ørsmå rifter i seg, vil det enda lettere smitte, hevder franske forskere, som skrev om fenomenet i BMJ Sexual Transmitted Infections.

- Fjerning av kjønnshår har blitt mote i løpet av det siste tiåret. Samtidig har tilfellene av molluscum contagiosum økt, sa Dr. Francois Desruelles ved avdeling for dermatologi ved Archet Hospital i Nice, ifølge Health.com.

Mollusker er ganske vanlig å se hos barn i barnehage- eller barneskolealder. Viruset smitter ved hudkontakt, men kan også smitte via håndklær. Mollusker vil, som vorter, forsvinne av seg selv, men det kan ta alt fra seks måneder til flere år. Les mer om mollusker hos Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Sliter du med vorter? Se hva som kan gjøres

OBS OBS: Den bør være ren og skarp når du bruker den nedentil. Foto: Thinkstock
OBS OBS: Den bør være ren og skarp når du bruker den nedentil. Foto: Thinkstock Vis mer

Sjekket 30 tilfeller

Dr. Desruelles og kollegene ville sjekke om teorien deres om at intimbarbering kunne være årsaken til økningen av mollusksmitte stemte, og gikk gjennom journalene ved en privatklinikk i Nice.

Der fant de at det fra januar 2011 til mars 2012 var registrert 30 tilfeller av viruset. Av disse 30 pasientene hadde 28 fjernet deler eller alt av kjønnshåret. 20 av disse hadde barbert, klippet eller vokset seg.

Pasientene var alle rundt 30 år, og 24 var menn. For fire av dem hadde molluskene spredt seg oppover mot magen, og hos én av dem hadde molluskene spredt seg nedover lårene.

En tredjedel av dem hadde også andre typer plager, som hudinfeksjoner, kviser, arr og inngrodde hår nedentil.

LES OGSÅ: Vokser du deg? Les dette først!

Barbering er verst

Ifølge legene er barbering den hårfjerningsmetoden som gir størst risiko for at molluskene dukker opp. Det er fordi denne metoden gir størst risiko for irritert hud og småsår.

- Hårfjerning med laser ser ikke ut til å spille inn, for da blir det ingen småkutt eller sår. Av samme grunn antar vi at å vokse seg gir mindre risiko for mollusker, sa Dr. Desruelles.

Han og kollegene mener altså at det er en sammenheng mellom intimbarbering og økningen i tilfeller av mollusker, men de poengterer at mer forskning må til.

LES OGSÅ: Slik er den perfekte trusen

Øker også risiko for andre sykdommer

Intimbarbering gir ikke bare økt risiko for mollusker. Trenden øker også infeksjonsfaren for streptokokker, og gjør deg også mer utsatt for soppinfeksjon.

Men om du ikke er helt klar for å gå naturell der nede, skal du i hvert fall passe på at du er nøye med renslighet når du friserer deg.

Les rådene i denne artikkelen, så minsker du risiko både for mollusker, hudinfeksjoner og nuppete hud.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer