Opplever du korte, skarpe, jagende smerter i tennene når de kommer i kontakt med kalde, varme, søte eller sure mat- og drikkevarer?
Du er ikke alene, så mange som 79 prosent av alle voksne nordmenn opplever ising i tennene.
Ising er ikke farlig, men det kan være svært ubehagelig. Da er det godt å vite at det finnes en rekke råd, som kan hjelpe deg å bli kvitt problemet.
LES OGSÅ: Spis deg til sunnere tenner
Tannemaljen klarer ikke beskytte nerven
Erik Svendsrud, som er tannlege hos Tannlege Svendsrud, forteller til KK.no at ising forekommer, som følge av at emaljen og tannbeinet ikke klarer å beskytte nerven helt mot store temperatursvingninger utenfra.
Ising oppstår derfor ofte hvis man spiser vekselvis varm og kald mat og drikke, for eksempel iskrem og kaffe.
- Tannens rotoverflate består av små kanaler, dentinkanaler, og disse er fylt med væske. Om det blir varmt, kaldt, søtt, surt eller uttørket på overflaten, strømmer væsken fram gjennom kanalen. Da reagerer nerven i pulpa og tannen iser.
- Hele tannen kan rammes av ising eller overfølsomhet, men tannhalsene pleier å være ekstra utsatte ettersom det ikke finnes noen beskyttende emalje der, forklarer Svendsrud.

LES OGSÅ: Dette skjer med tennene med alderen
Isingen kan skyldes flere ting
Videre forteller Svendsrud at det kan være flere årsaker til at man får ising i tennene.
- Om det gjør vondt i en tann når du spiser noe kaldt eller drikker noe varmt, kan det skyldes at du har slurvet med munnhygienen, at tennene dine er overbelastet eller at du rett og slett har pusset for hardt.
Ising kan også skyldes at du har hull i en tann. Hvis det iser over lengre tid, bør du derfor gå til tannlegen å få det kontrollert.
- I blant kan det også hende at du bør bytte ut en fylling som kanskje lekker. I enkelte tilfeller kan ising skyldes at pulpa er skadet og da må kanskje tannen rotbehandles, forklarer Svendsrud.
Andre vanlige årsaker til ising:
- Tannslitasje
- Syreskader/erosjonsskader
- Tannkjøttbetennelse
- Periodontitt (tannløsning)
- Tannbleking
- Krone- og brobehandling
- Tannutviklingsforstyrrelser

LES OGSÅ: Yoghurt hjelper mot hull i tennene
Slik blir du kvitt plagen
Ising er en av kroppens alarmer som oppstår på grunn av skade.
Dersom du har ising i en eller flere tenner, er det viktig at den eventuelle tannskaden repareres, slik at dentinkanalene får beskyttelse igjen.
Svendsrud forteller at visse tannkremer kan ha positiv effekt mot ising.
- Det skyldes at de hjelper til med å plugge igjen de små kanalene på rotoverflaten. Det finnes ingen omfattende vitenskapelige bevis for at det virkelig fungerer, men det skader ikke å prøve, sier tannlegen.
- En del mennesker opplever faktisk at det blir bedre.
Dersom du har plager over lengre tid, og du har prøvd aktuelle produkter til egenbehandling uten at disse har hjulpet, anbefaler han deg å ta kontakt med en tannpleier eller en tannlege.
- I enkelte tilfeller kan tannlegen eller tannpleieren legge på et tettende middel eller fluorbehandle de følsomme flatene.
Andre tips som kan hjelpe mot ising:
- Bruk en myk tannbørste
- Unngå tannkremer som inneholder mye slipemidler
- Bruk vann som tørstedrikk
- Reduser inntaket ditt av mat og drikke som inneholder syre
- Ikke puss tennene rett etter inntak av sure matvarer og drikker