Ising I Tenner

Ising kan skyldes betennelse

Dette kan du gjøre for å bli kvitt smertene.

ISING I TENNENE: Ising er ikke farlig, men fryktelig ubehagelig. Heldigvis finnes det flere råd som kan hjelpe deg å bli kvitt problemet.  Foto: All Over Press
ISING I TENNENE: Ising er ikke farlig, men fryktelig ubehagelig. Heldigvis finnes det flere råd som kan hjelpe deg å bli kvitt problemet. Foto: All Over Press Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Opplever du korte, skarpe, jagende smerter i tennene når de kommer i kontakt med kalde, varme, søte eller sure mat- og drikkevarer?

Du er ikke alene, så mange som 79 prosent av alle voksne nordmenn opplever ising i tennene.

Ising er ikke farlig, men det kan være svært ubehagelig. Da er det godt å vite at det finnes en rekke råd, som kan hjelpe deg å bli kvitt problemet.

LES OGSÅ: Spis deg til sunnere tenner

Tannemaljen klarer ikke beskytte nerven

Erik Svendsrud, som er tannlege hos Tannlege Svendsrud, forteller til KK.no at ising forekommer, som følge av at emaljen og tannbeinet ikke klarer å beskytte nerven helt mot store temperatursvingninger utenfra.

Ising oppstår derfor ofte hvis man spiser vekselvis varm og kald mat og drikke, for eksempel iskrem og kaffe.

- Tannens rotoverflate består av små kanaler, dentinkanaler, og disse er fylt med væske. Om det blir varmt, kaldt, søtt, surt eller uttørket på overflaten, strømmer væsken fram gjennom kanalen. Da reagerer nerven i pulpa og tannen iser.

- Hele tannen kan rammes av ising eller overfølsomhet, men tannhalsene pleier å være ekstra utsatte ettersom det ikke finnes noen beskyttende emalje der, forklarer Svendsrud.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer