Iste er en favoritt for mange, særlig om sommeren. For selv om vann er den beste tørstedrikken, er det ikke til å legge under en stol at det er godt med noe med smak, og iste er jo kjent for å være sunnere (hvertfall litt) enn vanlig, sukkerholdig brus. I likhet med en stor andel av læskedrikkene du finner i butikker og kiosker i dag, er det imidlertid mange istevarianter som inneholder mye sukker. Ja, drikker du det i store mengder, kan det faktisk bli den reneste kaloribombe!Det er imidlertid ikke bare sukkeret i teen, som kan gi helseproblemer. LES OGSÅ: Slik lager du din egen, sunne saft
Øker risikoen for nyrestein
Ifølge en fersk forskningsstudie gjennomført ved Loyola University Chicago Stritch School of Medicine, inneholder mange istevarianter høye konsentrasjoner av oxalat - et kjemikalie (naturlig) som kan føre til dannelse av nyresteiner, som over 10 prosent av den amerikanske befolkningen sliter med, skriver forskningsnettstedet Sciencedaily.com.Nyresteiner er opphopninger av salter (kalsiumfosfat, kalsiumoksalat, urinsyre eller cystein) utskilt fra urinen, og oppstår i nyrene eller i nyrebekkenet.– For personer som har en tendens til å få den mest vanlige formen for nyrestein, er iste faktisk noe av det verste du kan drikke, forklarer dr. Johan Milner, assisterende professor i urologi ved universitet. LES OGSÅ: Grønn te kan gjøre deg slankFor lite væske
Den vanligste grunnen til at man utvikler nyresteiner, er at man ikke får i seg nok væske. Og sommertid er ofte den periode der man er mest dehydrert, fordi det er varmt og man svetter mye. Dehydrering kombinert med økt inntak av iste, har økt risikoen for nyrestein, særlig blant personer som allerede er utsatt. Menn har fire ganger så stor sjanse for å utvikle nyrestein som kvinner, og risikoen stiger betraktelig etter fylte 40 år. – Vi får stadig beskjed om at vi bør innta mer væske om sommeren, og mange mennesker velger derfor å drikke iste, fordi det kan inneholde mindre kalorier, og smaker bedre enn vann. Det kan imidlertid hende at de gjør seg selv en bjørnetjeneste, hvertfall i forhold til dette med nyrestein, sier Milner videre. LES OGSÅ: Sommerens beste drikker - helt enkeltSelvlaget limonade er best
Vanlig te inneholder også oxalat, men siden vi ikke drikker like store mengder, er det vanskeligere å utvikle nyrestein som følge av konsumet. Rundt 85 prosent av teen som drikkes i USA er iste, og drikken er blant de mest populære som selges i butikker og kiosker.Milner og resten av forskningsteamet anbefaler nå at man reduserer istekonsumet, og heller velger vann, eventuelt vann med smak. – Vann er det beste for å hydrere kroppen og redusere tørste. Ellers kan ordentlig limonade - ikke slik som lages av pulver, være en god idé. Sitroner inneholder mye citrat, som hemmer dannelsen av nyrestein, sier Milner. LES OGSÅ: Drikken som holder deg sprekVærs obs på maten også
Ifølge professoren bør personer som er i faresonen for å utvikle nyrestein også kutte ned på mat som inneholder mye oxalat - som for eksempel spinat, sjokolade, rabarbra og nøtter. De bør også kutte ned på salt, spise kjøtt sjelden, drikke flere glass vann hver dag og spise mat som tilfører kroppen ekstra kalsium - som reduserer kroppens absorbering av oxalat. – I likhet med veldig mange andre, liker også jeg å kose meg med iste om sommeren, men prøv å ikke overdrive inntaket. I likhet med så mye annet, er moderasjon nøkkelen her, sier han. LES OGSÅ: Drikk denne teen etter lunsjLes artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger