BANANTRÅDER: De såkalte "banantrådene" dukker som regel opp på frukten når den begynner å bli skikkelig moden, og er ikke skadelige å spise.
BANANTRÅDER: De såkalte "banantrådene" dukker som regel opp på frukten når den begynner å bli skikkelig moden, og er ikke skadelige å spise. Vis mer

Banan

Ja, det er trygt å spise banantrådene

Trådene på bananen er faktisk helt ok for helsen din.

Publisert
Den er topp å spise alene, å ha i fruktsalater, yoghurt, smoothies og på brødskiva – ja, bananen er en meget allsidig frukt, som i tillegg både er god og næringsrik.

En vanlig banan inneholder 3,5 gram fiber, 14 prosent av dagsbehovet for kalium og 20 prosent av dagsbehovet for vitamin C. I tillegg er den relativt kalorifattig - én banan innholder om lag 121 kalorier.

Selv om bananen er god og fungerer utmerket som mellommåltid, er det visse ting på bananen mange av oss unngår å spise.

For de fleste dreier dette seg først og fremst om skallet – som både smaker vondt og heller ikke er særlig appetittvekkende.

Det andre mange unngår på bananen er de såkalte «banantrådene» – altså de lysegule, klebrige trådene som ofte sitter fast på en moden banan etter at du har skrellet den.

De ser både ekle ut og smaker relativt beskt, og det er nok derfor mange ønsker å plukke de vekk før de spiser bananen.

LES OGSÅ: Dette bør du vite om fruktsukker

SUNT OG GODT: Banan er sunt og godt, både til frokost og som mellommåltid. Prøv for eksempel banan på havregrøt, bakt inn i brødet, eller som topping på müsli...mmmmm! Foto: Getty Images/iStockphoto
SUNT OG GODT: Banan er sunt og godt, både til frokost og som mellommåltid. Prøv for eksempel banan på havregrøt, bakt inn i brødet, eller som topping på müsli...mmmmm! Foto: Getty Images/iStockphoto Vis mer

Ikke skadelige

Men hva er egentlig disse løse trådene som sitter fast på frukten, og er det skadelig å spise dem, eller er de faktisk proppfulle av næringsstoffer vi ikke er klar over?

Ifølge Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog i Bama.no har det ikke blitt gjort så mye undersøkelser/studier av selve banantrådene på bananen.

Likevel tror hun ikke de er skadelige å spise.

- Jeg har aldri sett bananen analysert i sine enkle bestanddeler, men jeg har aldri hørt noe som tilsier at det å spise trådene skal være skadelig. Det er nok heller ikke noen spesielt store helsemessige gevinster med å spise de, og hvis det er næringsstoffer i trådene, så er nok de mikroskopiske, har hun tidligere uttalt til KK.no.

LES OGSÅ: Bytt ut banan med blåbær

Trådene følger med modne bananer

Også Britt Kåsin, informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt og grønt, mener at banantrådene er helt ufarlige å spise, og forklarer at trådene faktisk er del av frukten (både skall og «kjøtt») og at de dukker opp når bananen begynner å bli ordentlig moden.

- Disse såkalte trådene på bananen har med hvor moden bananen er å gjøre. Trådene er en del av skallet, og faller av jo mer moden bananen blir. Når bananen er moden faller frukten litt sammen, altså den synker sammen, og da vil slike deler falle av når du skreller den, har hun fortalt:

- Det er absolutt ikke noe problem å spise det, for det er jo del av selve frukten. Og det er ingenting som tilsier at det skal være skadelig på noen som helst måte. Jeg har heller aldri hørt at det er noe poeng å ta av disse trådene.

Ifølge Kåsin plukker hun aldri av trådene på frukten.

- Jeg tar aldri av trådene på bananen. Det er jo noe som henger fast i frukten, og frukten er sunn. Jeg har aldri vært borti noen som har hatt problemer med det, eller sagt at det er skadelig. Det handler vel egentlig mest om hva man liker selv, sier hun.

LES OGSÅ: Derfor bør du spise grønne bananer

SKALLET ER SPISELIG: Du kan faktisk spise skallet på bananen, men det er nok de færreste av oss som gjør det. Foto: Thinkstock
SKALLET ER SPISELIG: Du kan faktisk spise skallet på bananen, men det er nok de færreste av oss som gjør det. Foto: Thinkstock Vis mer

Kan du spise skallet?


For å oppsummere - trådene er altså del av både skallet og selve frukten, og selv om du kanskje fortrekker å spise bananen uten skall, kan du, ifølge Arsky, spise det hvis du virkelig vil.

- Trådene er del av både skall og frukt – altså hele bananen, men som sagt vil de først bli synlige nårbananen blir ordentlig moden. Før dette er de del av hele frukten. Skallet bør du kanskje unngå å spise, mest fordi det ikke smaker særlig godt. Jeg har imidlertid aldri hørt at det å spise skallet er farlig, sier hun.

Marilyn Glenville, lege og tidligere leder av britiske Food and Health Forum at the Royal Society of ­Medicine, har tidligere snakket «varmt» om det å spise bananskallet, og oppfordrer flere til å gjøre det.

Iføgle Glenville er nemlig bananskall rikt på serotonin, et kjemikalie som er med på å balansere humøret ditt.

Videre er det lutein i bananskall; en antioksidant som beskytter øynene mot ultrafiolett lys.

Kok bananskallet i vann i ti minutter og drikk vannet når det er avkjølt, eller kjør også bananskallet i blenderen sammen med annen smoothie-frukt.

LES OGSÅ: Disse bananene kan ødelegge treningsøkten

Denne saken har tidligere vært publisert på KK.no, men er hentet frem igjen til glede for nye lesere!

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer